Natuurlijk kent iedereen de bloeddorstige daden van Dracula, de vampier uit Transsylvanië. Maar weet je eigenlijk ook waar Transsylvanië ligt? Het ligt in het midden van Roemenië, omringd door de Karpaten. De regio ademt mythen en legendes en als je er bent, waan je je in een andere wereld. In dit artikel lees je meer over graaf Dracula, zijn thuisland en de griezelige hotels in dit gebied. Laat het indrukwekkende, mystieke landschap met zijn bergen en bossen je betoveren – en wie weet, misschien wil je hierna wel naar Transsylvanië, land van de beroemde vampier.

Ontdek het land van Dracula

Het duistere verhaal van graaf Dracula | Het griezelige land van de bloeddorstige spietser

 Goedkope vluchten naar Transsylvanië | Griezelige hotels met echt Dracula-gevoel

Het beste van Transsylvanië | Het vervloekte Dracula-themapark

Transsylvanie

Het duistere verhaal van graaf Dracula

De beruchte graaf Dracula is met afstand het bekendste vampierspersonage en wordt ook wel gezien als vader van alle vampiers. Vampiers staan vooral bekend als vreselijke schepsels met een witte huid en scherpe, puntige tanden die ’s nachts uit het graf opstaan en zich voeden met mensenbloed. Je kunt ze alleen doden door hun hart te doorboren met een houten staak. Velen geloven dat vampiers bedacht zijn als verklaring voor rampen als plotselinge sterfgevallen en vreselijke ziektes, en als zondebokken voor dergelijk onheil.

Het personage van graaf Dracula is bedacht door de Ierse schrijver Bram Stoker, die in 1897 de gelijknamige gothic novel schreef. Of graaf Dracula echt geleefd heeft is niet bekend, maar de verschrikkelijke prins Vlad III Dracula, die bekendstond om zijn gruwelijke misdaden, diende als inspiratie voor het verhaal. In de vijftiende eeuw was hij prins van Walachije, een prinsdom in Roemenië. Het legendarische Transsylvanië was zijn vaderland. De bijnaam van deze wrede prins is meer dan verdiend, aangezien het woord ‘dracul’ in het Roemeens ook ‘duivel’ betekent. Vlad werd gezien als een genadeloze krijger. Hij kreeg zelfs de bijnaam ‘ţepeş’, ‘de spietser’ in het Nederlands, vanwege zijn wrede gewoonte om zijn gevangengenomen vijanden op palen te spietsen en ze te zien sterven.

Sighisorara

Daarnaast dronk hij naar verluid het bloed van zijn slachtoffers en dwong hij mannen hun vrouwen en kinderen op te eten. Vlad III Dracula, gezien als de verpersoonlijking van terreur en grilligheid, werd eind 1476 onthoofd. Zijn lichaam is tot op de dag van vandaag spoorloos. Zijn graf in het Roemeense dorp Snagov werd in 1931 geopend, maar er werden geen overblijfselen gevonden. Is de bloeddorstige prins uit zijn graf opgestaan? Één ding is duidelijk: de legende van graaf Dracula en zijn historische voorbeeld Vlad is onsterfelijk!

Griezelig land van de bloeddorstige spietser

Transsylvanië, land van Vlad III, stroomt vol met toeristen van over de hele wereld, die het decor van deze gruwelijke verhalen willen bezoeken. Letterlijk betekent Transsylvanië ‘voorbij het woud’ en de regio wordt gekenmerkt door de ruige natuur van de Karpaten.

In het Duits heet de regio Siebenbürgen (Zevenburgen), naar de zeven burchten in het gebied: Bistrita, Brasov, Cluj Napoca, Medias, Sebes, Sibiu and Sighisoara. Veel steden hebben nog steeds een middeleeuwse uitstraling, zoals de barokke oude stad Cluj-Napoca. Kasteel Bran is trekt zonder twijfel de meeste toeristen in Transsylvanië, Hier, nog geen 30 kilometer van Brasov, zou Vlad de Spietser een tijdje gewoond hebben. Hoewel dit niet bewezen is, staat het kasteel toch bekend als het kasteel van Dracula.

Kasteel Bran

Omdat er zo veel mythes en legendes over Dracula zijn, is het moeilijk mythe van realiteit te scheiden. Maar zonder deze legendes zou de regio geen decor zijn voor gruwelijke verhalen en een griezelige sfeer. Lopend door de nachtelijke straten voel je een rilling – een ongemakkelijk gevoel dat je op de voet gevolgd wordt. Er komen vele beelden in je op ’s avonds. Als je de wolven diep in het woud hoort huilen, wil je zeker in je bed blijven. Het voormalige prinsdom Transsylvanië is zo’n 60.000 km² groot en een flink deel ervan is bedekt met een dicht woud, waar volgens de legendes vreselijke schepsels als vampiers, heksen en weerwolven leven. Walachije, een onontdekte parel van natuurschoon, grenst aan de regio in het zuiden.

Goedkope vluchten naar Transsylvanië

Vanuit Nederland zijn er het hele jaar door goedkope vluchten naar Roemenië. Vanuit Eindhoven vlieg je geregeld voor minder dan €50 retour naar Cluj-Napoca. Ook vluchten naar Boekarest zijn vrij goedkoop, maar de hoofdstad ligt in Walachije en niet in Transsylvanië, dus je hebt een huurauto nodig om deze regio te bereiken. We raden je sowieso aan om een huurauto te nemen voor je reis door Transsylvanië: aangezien het openbaar vervoer in de regio te wensen over laat, gaat je reis anders erg lang duren. Met een huurauto heb je meer vrijheid om alle griezelige plekken in Transsylvanië te verkennen en ben je sneller in je hotel als je geschrokken bent.

Griezelige hotels met echt Dracula-gevoel

Vlakbij Kasteel Bran en de stad Brasov ligt het House of Dracula Hotel. Dit hotel ademt een aparte sfeer: luxueus ingericht enerzijds, maar anderzijds krijg je het gevoel dat Dracula zelf je in de gaten houdt. Vanaf dit hotel is het maar 30 minuten met je huurauto naar Kasteel Bran, waar je je vergaapt aan de indrukwekkende vestingwerken. Naast de martelkamer, die natuurlijk niet meer wordt gebruikt, beschikt het House of Dracula Hotel over een eigen wellnessgedeelte. Na een lange dag bij de bezienswaardigheden of na een tocht door het dichte woud, kun je jezelf op een massage trakteren om weer helemaal tot rust te komen.

Als je overdag de spookachtige sfeer wilt proeven, maar ’s nachts vredig wilt slapen, moet je zeker eens kijken naar het 4-sterrenhotel Ramada by Wyndham Cluj. Door de ligging midden in Cluj Napoca is het de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in het gebied. Behalve een uitgebreide wellness biedt het hotel ook maaltijden van topkwaliteit. Het uitgebreide ontbijtbuffet en de culinaire hoogstandjes in een elegante setting tijdens het diner zullen iedere gast tevreden stemmen, getuige ook de uitstekende beoordelingen.

Het beste van Transsylvanië

Vooral als het weer tegenzit, raden we je een bezoek aan aan de zoutmijn Turda. Deze voormalige zoutmijn is omgevormd tot een museum en je kunt met roeibootjes de dieptes van de oude schachten in. Zeker een spannend uitstapje! Ook Sighisoara, de geboortestad van Vlad III Dracula met zijn oude Saksische sfeer, is het ontdekken waard. Het laatmiddeleeuwse fort, een burchtcomplex met wachttorens, en de gotische kerk nemen je mee naar een andere tijd waarin overal griezelige schepselen rondwaarden. In de Almasch-grot rijzen ijspegels op en vormen als op magische wijze menselijke silhouetten. Is dit het werk van Dracula, of van andere ondode wezens?

Transsylvanie

Het vervloekte Dracula-themapark

Voor Dracula-fans is het een tragedie: al 15 jaar is er een themapark gewijd aan Dracula in de planning, maar het is nog steeds niet af. Het zou aanvankelijk worden gebouwd in Sighisoara, de geboorteplaats van Vlad en zo een directe link hebben met Dracula. Het park moest een grimmigere versie van Disneyland worden, maar de Roemeense overheid besliste vrij laat dat ze bang was om de erkenning als Werelderfgoed door UNESCO te verliezen, iets dat erg belangrijk is voor de regio. Er werd besloten het park in de buurt van Vlad’s graf in Snagov te bouwen , maar er lijkt wel een vloek te rusten op dit project…

Hopelijk ben je niet te veel geschrokken van dit artikel. Graaf Dracula en zijn historische voorganger Vlad III zijn nog slechts nare verhalen uit het verleden, maar hun legendes zijn nog volop aanwezig in Transsylvanië. Bezoek tijdens je volgende reis eens Transsylvanië en maak zelf kennis met dit unieke gebied.

Meer uit het Travel Magazine: