The Belvedere Hotel
- Verenigde Staten
- New York
- New York City
Voor velen is New York de spannendste stad op aarde. Waar je ook kijkt, er is voortdurend iets te zien, van opvallende figuren en rondscheurende taxi’s tot eindeloze wolkenkrabbers. We weten bijna zeker dat je zonder moeite 10 bezienswaardigheden in the Big Apple kunt opnoemen. We durven echter te wedden dat je niet alle 10 weetjes over New York die we je nu zullen vertellen al kent!
Nee, New York zag er niet altijd zo uit. Onder de wandelpaden en het groene gras van de parken liggen duizenden doden begraven. Madison Square Park in Manhattan diende voorheen als militair kamp en tehuis voor jonge delinquenten. Tussen 1794 en 1797 werden delen van het park ook gebruikt als begraafplaats voor onbekende doden en voor wie zich geen graf kon veroorloven.
In Washington Square Park liggen zelfs tussen de 20.000 en 125.000 lichamen begraven. Vanaf 1797 heeft het park ongeveer 30 jaar lang als kerkhof gediend. Er werden zelfs executies uitgevoerd. Naast Madison Square Park en Washington Square Park zijn ook Union Square Park en Bryant Park gebruikt als begraafplaats. We hebben allemaal de mooie foto’s van de hedendaagse parken in New York wel eens gezien. Bedenk er nu eens bij hoeveel lichamen er onder die aarde liggen, een beetje griezelig toch?
Ze vlogen al naar Parijs, Orlando, Johannesburg en Puerto Rico. Sinds 2007 is New York begonnen met het kopen van one-way vliegtickets voor daklozen. Dit kan op een voorwaarde: de gelukkige daklozen moeten aantonen dat iemand hen zal ondersteunen wanneer ze aankomen op de bestemming. New York kampt al jaren met een toenemend aantal daklozen. Het huisvesten van een dakloze familie kost de stad jaarlijks ruim €36.000 euro. Een vliegticket naar Europa, Afrika of Zuid-Amerika kost een stuk minder, dus hebben ze deze methode aangenomen. Sinds de introductie van dit project hebben al meer dan 2000 daklozen een one-way ticket naar een nieuw leven gekregen.
Hij is een van de meest gefotografeerde mensen van de wereld. Robert Burck, beter bekend als The Naked Cowboy, is voor velen een symbool van New York, samen met het Vrijheidsbeeld. Gekleed in een kleine witte onderbroek, een cowboyhoed en cowboylaarzen, stond deze Amerikaan de afgelopen 7 jaar op Times Square liedjes te zingen naar zijn vrouwelijke fans. Volgens zijn management wordt hij tot wel 10.000 keer gefotografeerd op piekuren. Dat is per uur trouwens! Een euro fooi per fan betekent al een fantastisch uurloon. Het zal je niet verbazen dat de cowboy de American Dream heeft waargemaakt en miljonair is.
De naakte vertoningen op Times Square zijn inmiddels een miljoenenbusiness. Onder leiding van de originele cowboy werken er een handvol andere cowboys en cowgirls op Times Square. Sinds een tijdje worden er nu ook witte onderbroeken verkocht met ‘Naked Cowboy’ erop. Vodafone, Pepsi, Citibank – de lijst met reclamecontracten wordt steeds langer. Burck heeft politiek gestudeerd in Ohio maar zijn doel was altijd al om beroemd te worden. Toen zijn acteercarrière niet echt goed liep, verhuisde hij naar New York waar hij muziek begon te maken op Times Square als de Naked Cowboy. Bij slecht en goed weer staat hij daar in zijn onderbroekje, zelfs tijdens een sneeuwstorm!
Wat voor bizar record is dit? In februari 2015 werd in New York City 11 dagen op rij niemand vermoord. Dat was niet meer gebeurt sinds de jaren 90. Gemiddeld zijn er tussen de 30 en 40 moorden per maand in de city that never sleeps. Het aantal moorden is de laatste jaren afgenomen doordat de kennis over het behandelen van schotwonden is verbeterd.
But first, coffee: in New York worden dagelijks meer dan 10 miljoen koppen koffie gedronken. Geen wonder dat de stad nooit slaapt..
Take away: dagelijks worden 277.778 take away verpakking gebruikt, en dat alleen voor Chinese afhaalmaaltijden. Daarmee is Chinees populairder dan pizza, waarvan er dagelijks zo’n 216.000 worden gegeten. De hotdog spant de kroon, met zo’n 1,4 miljoen verkopen per dag.
Aaand Action!: er worden dagelijks 111 videoclip en filmopnames gemaakt in de straten van New York.
Billboard: Het grootste billboard van de Verenigde Staten, dat op Times Square, kost de adverteerders tesamen meer dan $90.000 per dag!
Miljonairs: zo’n 1 op de 20 New Yorkers is miljonair.
Nonchalant wachtend langs de kant van de weg, met Wall Street aan je linkerhand en een hotdogkar aan je rechterkant, steek jij je hand in de lucht. Een trip maken met een van de gele taxi’s is een echt bucketlist item tijdens je stedentrip in New York. Wat toeristen niet weten, is dat het een op een gegeven moment een miljoen dollar kostte om een taxivergunning te krijgen in NYC. Sinds de komst van ridesharing services zijn de prijzen voor een taxivergunning een stuk acceptabeler geworden, tussen de $100,000 en $150,000.
Cementen jungle – zo wordt New York ook wel liefkozend genoemd. En met een goede reden, want het New Yorkse straten netwerk is meer dan 10.000 kilometer lang en hierbij het langste ter wereld. De Verenigde Staten heeft zelfs het langste wegennet ter wereld, van in totaal 6.430.366 kilometer. Op de tweede plaats komt India met 3.383.344 km, gevolgd door China met 1.930.544 km. Ondanks het feit dat deze steden veel straten hebben, kan je alsnog verwachten om lang in de file te staan. De gemiddelde reistijd is ongeveer twee uur per dag. Daarom raden we aan New York met de fiets te ontdekken, dat is veel ontspannender.
Om in New York te kunnen wonen moet je inventief zijn of gewoon heel erg sluw, zoals de New Yorkse schatzoeker uit dit weetje. Raffi Stepanian doorzoekt de goten van New York in het Diamond District in de hoop te stuiten op goud, diamanten en robijnen. Gewapend met slechts twee messen en een pincet, kamt deze 47-jarige man de straten van New York dagelijks uit en vindt op zijn tocht flinterdunne stukjes goud. Genoeg voor Raffi om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden. Voordat hij begon als schatzoeker in New York, werkte Raffi als edelstenenzetter en heeft hierdoor een oog voor kleine, waardevolle schatten ontwikkeld. Raffi heeft een goede reputatie in het Diamond district, waar hij de diamanten en andere vondsten weer verkoopt nadat hij ze grondig heeft schoongemaakt en gepolijst.
Respect! In het begin van de 19e eeuw, bezat Daniel Hess een groot pand in het hart van New York City. Dit pand stond op de hoek van Seventh Avenue en Christopher Street. Hij zou dit pand nooit hebben verkocht, maar zoals vaker in die tijd gebeurde, werden er verschillende documenten te voorschijn getoverd door de authoriteiten en werd hij uiteindelijk uiteigend om de straat te kunnen verbreden. Er bleef echter een piepklein stukje van de straat in zijn eigendom, niet groter dan een groot uitgevallen pizzapunt. Tot op deze dag ligt een driehoekige plaquette op de hoek van 7th en Christopher Street waar op staat: ‘Bezit van Hess Estate die er nooit mee instemde dit voor publieke doeleinden te gebruiken’. In 1938 werd het driehoekje verkocht voor €1000 euro aan nieuwe eigenaren die het een mooi verhaal vonden. Een man tegen New York City! Verbazingwekkend!
In New York correleert de prijs van een stuk pizza met die van een metrorit. Deze wet gaat al op sinds de jaren ’80. Gaat de prijs van het een omhoog, dan stijgt de prijs van het ander ook binnen enkele maanden.