Soms vergeet je het maar Duitsland is echt een groot land. Hierdoor gebeurt het dat prachtige streken, die minder bekend zijn, niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Een van die verborgen parels is het Bergisches Land. Hoewel deze regio net ten oosten van Keulen en Düsseldorf ligt, heeft het Bergisches Land een volledig andere vibe dan die bruisende steden. Wat je je hierbij voor moet stellen? Kalme, pittoreske dorpjes met mooie timmermanshuisjes, prachtige heuvelachtige landschappen en een eindeloos aanbod aan outdoor-activiteiten.

Dit klinkt allemaal fantastisch en – geloof ons – dat is het ook! Daarom dit artikel over het Bergisches land. Niet alleen omdat de regio wat meer aandacht verdient maar ook om jou – hopelijk – te inspireren om deze fantastische regio te bezoeken. De natuurpracht is de belangrijkste troef van het Bergisches Land. Deze heuvelachtige streek in het westen van Duitsland is als het ware een groene schatkamer vol prachtige dorpen, kastelen en meer dan 4000 km aan wandel- en fietspaden. Logeer je in Düsseldorf of Keulen en ben je op zoek naar een leuk, rustig daguitstapje? Of wil je enkele dagen ontsnappen aan de dagelijkse sleur in een rustige regio? Dan ga je in het Bergisches Land zeker je gading vinden!

Maar wat maakt deze streek zo speciaal? Dat is een goede vraag en eentje met vele antwoorden! Om het toch enigszins kort te houden, geef wij je onze redenen om Bergisches Land te bezoeken tijdens je volgende vakantie naar Duitsland. En geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.

Bergisches Land Dhunntalsperre
© Dominik Ketz

Onze redenen om het Bergisches Land te bezoeken

Bereikbaarheid

Natuur en buitenactiviteiten | Wandel- en fietsbus | Kastelen en paleizen
Architectuur | Lokale keuken | Kerstmarkten

Bereikbaarheid Bergisches Land

Hoewel het een verborgen parel is, is het Bergisches Land eenvoudig te bereiken. Het ligt dicht bij zowel Keulen als Düsseldorf. Kies je voor een stedentrip naar een van beide steden, dan vormt het Bergisches Land de perfecte daguitstap om even te genieten van de rust en natuur. Met de auto rijd je binnen no-time naar Keulen en Düsseldorf. Je kan ook de trein nemen naar deze steden of naar stadjes in het Bergisches Land.

Als je echt de tijd wilt nemen om het Bergisches Land te ontdekken dan raden we je aan met de auto naar hier te komen. Dankzij het uitstekende Duitse wegennetwerk is deze regio een leuke bestemming voor een roadtrip. Geloof me, er liggen hier enkele fantastische autoroutes. Cruise langs groene valleien, golvende heuvels en door wondermooie, gezellige dorpjes. Tijdens ons laatste bezoek aan Bergisches Land zaten we achter het stuur en was het puur genieten!

 

Waarom jij dringend het Bergisches Land moet bezoeken:

Meren, heuvels en bossen: een mekka voor natuurliefhebbers

Ben jij een natuurliefhebber? Dan zal je meteen verliefd worden op de bezienswaardigheden van het Bergisches Land. Omdat de regio zo dicht bij drukke steden als Köln en Düsseldorf ligt, zal het je misschien verwonderen dat je hier een streek kunt vinden die helemaal tegenovergesteld aan deze plaatsen is. Na elke bocht vind je weelderige dennenbossen, talrijke kronkelende rivieren en prachtige heuvellandschappen.

Je kan hier dagenlang wandelen en fietsen dankzij het uitgestrekte netwerk aan wandel- en fietspaden die door het Bergisches Land kronkelen en tezamen meer dan 4000km lang zijn. Alle hoofdroutes zijn goed aangeduid en eenvoudig te bereiken vanuit de steden en dorpen. Wat te doen in het Bergisches Land als je niet te veel tijd hebt? Dan raden we je aan de Bergischen Streifzüge (de ‘Bergisch Omzwevingen’) te overwegen, een verzameling van korte wandelingen die je allemaal in een dag kunt afleggen. Zij die graag langere wandelingen ondernemen, kunnen we de Bergischer Panoramasteig tippen. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt deze wandelroute je langs enkele fantastische vergezichten over de weelderige heuvels en valleien. Onderweg passeer je onder andere het Bergisches openluchtmuseum en het apen- en vogelpark. Leuk voor de afwisseling! Een andere populaire route is de 260 kilometer lange De Bergischer Weg. Deze start in het Ruhrgebied en loopt via de natuurparken Bergisches Land en Siebengebirge door naar de Königswinter aan de Rijn. Door de goede bewegwijzering zul je hier niet makkelijk verdwalen en is de route goed te volgen. Laat je onderweg verrassen door de verschillende kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden zoals het Neanderthal Museum en de Altenberger Dom. De laatste tip is het Natuurbelevenispark Panarbora waar je langs de boomtoppen wandelt, zoals je hieronder ziet. Het wandelpad is meer dan anderhalve kilometer lang en je leert onderweg bij over de plaatselijke natuur en geschiedenis.

Het Baumwipfelpfad in Bergisches Land
© Dominik Ketz, Tourismus NRW

Ook fietsers zullen zich helemaal thuis voelen in het Bergisches Land. Je vindt hier meer dan 250 fietsroutes, met ongeveer 30 lange-afstand-routes voor de die-hards onder jullie! Door de heuvels in de regio, zijn de fietsroutes eigenlijk nooit vlak. De meeste routes zijn voor fietsers met een gemiddeld fitnessniveau. Ongeacht je fysieke toestand is onze tip voor het Bergisches Land om de Bergische Panoramaradweg te rijden. Die route volgt een verlaten spoorweglijn, waardoor de weg nooit hard zal stijgen. Je krijgt een uniek zicht op de regio terwijl je door tunnels en langs viaducten fietst. Een speciaal hoogtepunt onderweg is de Müngstener Brug, de hoogste spoorwegbrug in Duitsland van maar liefst 107 meter. Vanaf de Diederichstempel heb je een fantastisch zicht op de brug. Een andere aanrader is de Panoramaradweg Balkantrasse. Dit fietspad loopt over een voormalige spoorlijn tussen Leverkusen-Opladen en Remscheid-Lennep. De route is ongeveer 51 km lang, waardoor je hier zeker wel 3,5 uur zoet bent. Vergeet onderweg niet van het prachtige uitzicht te genieten! 

Met de wandel- en fietsbus van A naar B

In het Bergisches Land worden er wandel- en fietsbussen aangeboden om je van A naar B te brengen. De wandelbus stopt op meerdere haltes in het Bergisches Wanderland, waaronder ook de reistuinen Eifgen en Schöllerhof. De bus start in april en rijdt tot november 2023 in het weekend en op feestdagen tussen Odenthal en Wermelskirchen. Het voordeel van de bus is dat je een langere wandeling kunt maken en ook gemakkelijk weer terug kunt keren. De fietsbus (met fietsaanhanger) rijdt heen en weer tussen het busstation van Leverkusen-Opladen en Marienheide. Onderweg komt de bus nog langs de Panorama Fietsroute Balkanstrasse en de Bergischer Panorama fietsroute. Een andere buslijn rijdt tussen Bergisch Gladbach en Burscheid. Op de aanhanger van de bus is plaats voor 16 fietsen. Je kunt gebruik maken van de bus op zaterdag, zondag en op feestdagen tussen mei en november.

Sprookjesachtige kastelen en idyllische paleizen

Je moet het die Duitsers wel nageven – ze weten heel goed hoe ze prachtige kastelen moeten bouwen! Het is geen toeval dat je in Duitsland veel van Europa’s mooiste kastelen kan bezoeken. Verborgen in weelderige, oude wouden of hoog op mistige bergen en heuvels. En ook het Bergisches Land heeft enkele fantastische kastelen die zeker het bezoeken waard zijn!

Een prachtig paleis dat zeker een bezoek waard is, is het Schloss Bensberg, een leuk daguitstapje wanneer je in Keulen verblijft. Je kunt zelfs de skyline van de stad zien als je achterom kijkt naar de toegangspoort. Dit paleis werd opgetrokken in de 18e eeuw en deed dienst als het jachthuis van de adel en de lokale heersers. Vandaag is het een wondermooi 5*-hotel, een van de ‘Leading Hotels of the World’ zelfs, en wordt er zelfs een gezellige kerstmarkt gehouden.

Bovenaanzicht kasteel
© Guido Wagner

Zwart, wit en groen – architectuur in het Bergisches Land

Wanneer een regio zo idyllisch is als deze, zal het je niet verbazen dat zelfs de huizen enorm pittoresk zijn! Het maakt niet uit waar je heen gaat in het Bergisches Land, overal kan je traditionele timmermanshuisjes spotten, bekleed met leisteen tegels en met opvallende groene luiken. Deze huisjes staan gekend als Bergische huizen (of Bergisches Haus in Duits). De locals noemen die kleurcombinatie van witte armaturen, zwart houtwerk en groene luiken de ‘Bergische Triade’. Heel wat van die traditionele huisjes zijn trouwens beschermd door de lokale overheid. Het is moeilijk te geloven maar de wetten rond renovatie en restauratie van deze huizen zijn zo streng dat je bijvoorbeeld slechts een van vier officiële tinten groene verf mag gebruiken om de luiken te schilderen.

Deze Bergische huizen kun je dus overal in het Bergisches Land vinden. We kunnen je een bezoekje aan het dorpje Hückeswagen aanraden. Deze gezellige plek heeft talrijke prachtige kleine huisjes, bekleed met grijze leisteen tegels. Of trek naar het Bergisches Freilichtmuseum: een openluchtmuseum met originele, historische Bergische huizen. Hier leer je ook meer over de lokale geschiedenis rond ecologie, landbouw en handwerk.

Typisch Duits gebouw
© Tourismus NRW e.V., R. Sondermann

 

De Bergische Kaffeetafel – de Duitse versie van een koffiebreak

Wie houdt er niet van de koffiepauze?! Nadat je aanschuift aan een Bergische Kaffeetafel, wordt je definitie van koffiepauze helemaal op zijn kop gezet. Stel je voor: je bent al een hele dag aan het wandelen langs bossen, heuvels en prachtige vergezichten. Eindelijk bereik je het einde van je tocht. De kans is groot dat je nu een razende honger hebt. Dit is je kans! Doe zoals elke Bergische local zou doen: plof neer op het terras van een traditioneel restaurant en bestel je eerste Bergische Kaffeetafel!

Bergische Kaffeetafel
© Dominik Ketz

We hopen dat je grote honger hebt! Start met de zoetigheden: enkele wafels, rijstebrij, misschien wat fruitcake… Daarna is het tijd voor versgebakken krenten- en roggebrood met worst, gezouten vlees en kazen. Optioneel kun je afronden met een of twee glaasjes lokale Schnaps. De Duitse specialiteiten gaan er in als koek!

Kerstmarkten – Ontdek de Duitse kerstmagie

We kunnen moeilijk een artikel over een Duitse regio als Bergisches Land schrijven zonder de sfeervolle kerstmarkten vermelden. Echt waar, beter dan kerstmarkten in Duitsland wordt het niet. Er hangt een lekkere geur van Glühwein in de lucht en overal baadt alles in een warme gloed van kerstlichtjes… Het is een werkelijk magische ervaring die we jullie ten zeerste kunnen aanraden. Als je je trip naar het Bergisches Land kan plannen in de adventsweken, ga dan zeker niet naar huis zonder enkele kerstmarkten te bezoeken.

Schloss Bensberg, het paleis waar we eerder over vertelden, heeft een wondermooie kerstmarkt: super gezellig in de prachtige binnenplaats. Terwijl je langs de kraampjes kuiert, vind je talrijke lokale producten. Hier kan je naar hartenlust souvenirs inslaan: lekkernijen en zoetigheden of traditioneel handwerk. En als kers op de magische kerst-taart kan je de verlichte skyline van Keulen op de achtergrond bewonderen. Ook andere kleinere paleizen en kastelen hebben hun eigen kerstmarkt.

Het Bergisches Land – klaar om ontdekt te worden!

Wie had dat gedacht? Zo’n prachtige plek met fantastische natuur, helemaal niet zo ver van Nederland! Liefhebbers van natuur, wandelen of fietsen zullen helemaal overtuigd zijn van de mogelijkheden die je hier hebt. Als je ooit in de buurt bent of een weekendje vrij hebt: aarzel niet en ontdek de sfeervolle stadjes en natuurpracht van het Bergisches Land.

Duitsland aanbiedingen

Meer uit het Travel Magazine: