Drukte op Schiphol en de beste alternatieven

Schiphol kampt al enige tijd met overmatige drukte door een groot personeelstekort na de coronacrisis. Veel vluchten hebben hierdoor in de afgelopen weken vertraging opgelopen of werden zelfs volledig geschrapt. Dagelijks staan er lange wachtrijen bij de incheckbalies en security, met veel gefrustreerde reizigers als gevolg.

De luchthaven verwacht helaas dat deze situatie de gehele zomer aan zal houden. In dit artikel vind je daarom alle informatie en tips om een reis via Schiphol toch zo soepel mogelijk te laten verlopen. Overweeg je om je vakantie vanaf een ander vliegveld te boeken? Hieronder vind je de beste alternatieve luchthavens in de buurt.

 

Laatste nieuws over de drukte op Schiphol

11 augustus 2022 

2 augustus 2022

7 juli 2022

30 juni 2022

19 juni 2022

16 juni 2022

14 juni 2022

2 juni 2022

 

Hoe druk is het nu op Schiphol?

Schiphol raadt op dit moment aan om niet eerder dan vier uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn. De luchthaven laat momenteel alleen reizigers toe in de vertrekhal indien hun vlucht binnen vier uur vertrekt. De aanbevolen tijd om op Schiphol aanwezig te zijn, kan echter verschillen per luchtvaartmaatschappij. Volg hierin altijd het advies van de maatschappij waarmee je vliegt. Op deze manier worden reizigers die binnen korte tijd vliegen, ook het snelst geholpen bij de incheckbalies en de security check. Benieuwd hoe druk het zal zijn op Schiphol op jouw dag van vertrek? Bekijk hier de verwachte drukte op de luchthaven tot wel twee weken vooruit.

Tip: zowel Transavia als KLM hebben handige tips verzameld om je goed voor te bereiden op de drukte op Schiphol. Algemene informatie van andere luchtmaatschappijen vind je op de overzichtspagina van Schiphol.

 

Alternatieve luchthavens & tips voor reizen vanaf Schiphol

Wil jij deze zomer op vakantie, maar ontwijk je liever de drukte op Schiphol? Gelukkig zijn er zowel in Nederland als net over de grens voldoende alternatieve luchthavens te vinden. Hieronder vind je een duidelijk overzicht met vliegvelden in de buurt of vergelijk alle luchthavens snel via onze interactieve map.

Kies je er toch wel voor om te vliegen vanaf Schiphol? Neem dan mijn lijst met handige tips door, zodat je probleemloos op jouw vakantieadres arriveert.

Beste alternatieve luchthavens om drukte Schiphol te vermijden
Beste alternatieve luchthavens om drukte Schiphol te vermijden

* Parkeertarieven zijn op basis van 7 dagen parkeren. Tarieven OV & benzine zijn gecheckt op 13 juni 2022.

Eindhoven Airport

Als één na grootste luchthaven van Nederland is Eindhoven Airport een ideaal alternatief voor Schiphol. Doordat het Brabantse vliegveld over slechts één terminal met 12 gates beschikt, is het nooit lang zoeken naar de juiste gate. Daarnaast hoef je door het beperkt aantal vluchten nooit heel lang te wachten op je bagage. Ondanks dat de luchthaven een stuk kleiner is, kun je toch kiezen tussen een groot aantal (zon)bestemmingen!

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets*
85 Reistijd: 1 uur
Totale kosten p.p: € 69,50
Reistijd: 1 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 37,00
6% goedkoper dan Schiphol Airport

Rotterdam The Hague Airport

Dit compacte vliegveld tussen Rotterdam en Den Haag wordt in de afgelopen jaren door steeds meer reizigers gevonden. Ook hier geldt dat de grootte van de luchthaven voor aardig wat voordelen zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld vlakbij de aankomst- en vertrekhal parkeren en ben je relatief snel door de incheckprocedure heen. Wel wordt er vanaf Rotterdam The Hague Airport naar een stuk minder bestemmingen gevlogen, waardoor de luchthaven niet altijd een mogelijk alternatief is.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
50 Reistijd: 45 minuten
Totale kosten p.p: € 54,00
Reistijd: 1 uur en 5 minuten
Totale kosten p.p: € 27,00
28% duurder dan Schiphol Airport

Brussel Zaventem

Het grootste luchthaven van België biedt ontelbaar veel bestemmingen, waardoor je eigenlijk altijd wel een vlucht kunt vinden richting jouw droombestemming. Omdat er vaak meerdere vluchten per dag naar dezelfde bestemming gaan, kun je daarnaast ook makkelijk kiezen voor een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
200 Reistijd: 2 uur
Totale kosten p.p: € 67,00
Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 53,00
1% duurder dan Schiphol Airport

Brussels South Charleroi Airport

Op een uurtje afstand van de Belgische hoofdstad is nog een andere grote luchthaven te vinden: Brussels Charleroi Airport. Vanaf deze luchthaven vertrekken veel vluchten van voordelige luchtvaartmaatschappijen, waardoor je vliegkosten een stuk lager uit kunnen vallen.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
190 Reistijd: 3 uur
Totale kosten p.p: €74,00
Reistijd: 3 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 50,00
16% goedkoper dan Schiphol Airport

Keulen-Bonn

Vooral voor de koopjesjagers onder ons is de luchthaven van Keulen-Bonn een interessant alternatief. Het vliegveld heeft een groot aanbod aan zowel Europese als verre bestemmingen en de tickets worden voor zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
120 Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 82,50
Reistijd: 3 uur en 10 minuten
Totale kosten p.p: € 75,00
22% goedkoper dan Schiphol Airport

Düsseldorf Airport

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens vind je Düsseldorf Airport, een vliegveld dat populair is bij veel Nederlandse reizigers. De luchthaven is relatief klein, waardoor de wachtrijen vaak korter zijn en de weg naar je vliegtuig makkelijk te vinden is. Ook is de luchthaven vanuit Nederland makkelijk te bereiken, zowel per openbaar vervoer als met de auto.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
180 Reistijd: 2 uur
Totale kosten p.p: € 61,50
Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 60,00
6% goedkoper dan Schiphol Airport

Münster-Osnabrück

Ondanks dat luchthaven Münster-Osnabrück de kleinste luchthaven uit het rijtje is, biedt ook dit vliegveld interessante voordelen. Zo kun je naar diverse populaire zonbestemmingen vliegen voor voordelige prijzen. Daarnaast is het hier mogelijk om goedkoop te parkeren en ben je razendsnel ingecheckt op het vliegveld. Wel biedt de luchthaven maar een zeer beperkt aanbod aan bestemmingen vergeleken met de andere luchthavens.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
20 Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 90,00
Reistijd: 3 uur en 30 minuten
Totale kosten p.p: € 75,00
18% goedkoper dan Schiphol Airport

* Voor het prijsverschil in vliegtickets is gekeken naar de vertrekmaand augustus 2022.

 

Handige tips als je toch vanaf Schiphol vertrekt

  • Reis met alleen handbagage door licht en efficiënt in te pakken. Probeer alles in een stuk bagage mee te nemen en voorkom meerdere tassen en koffers. Zo ontwijk je de lange wachtrijen bij de incheck balie en kom je snel en gemakkelijk door de security controle. Reis je toch met ruimbagage? Probeer dan al je spullen in je ruimbagage koffer op te bergen en neem geen handbagage mee. Ook dit scheelt tijd bij de security controle.
  • Check van tevoren online in. Als je alleen met handbagage reist, kun je hierdoor direct doorlopen naar de security. Op die manier worden de rijen bij de incheckbalies beperkt en hoef je ook zelf een stuk minder lang te wachten.
  • Let op de luchthaven goed op dat je in de juiste rij(en) gaat staan om onnodig wachten te voorkomen. Houd de borden op Schiphol goed in de gaten, bekijk alvast je gate nummer op je boardingpass of download de Schiphol app voor een volledig overzicht. Bij twijfel kun je uiteraard altijd terecht bij een Schiphol medewerker.
  • Soms is wachten in een lange rij onvermijdelijk. Maak het jezelf dan zo comfortabel mogelijk en draag makkelijke schoenen en kleding. Ook kan het voorkomen dat je nog even buiten de vertrekhal moet wachten. Vergeet daarom vooral niet om je jas mee te nemen naar Schiphol.

 

Rechten bij vertraging of annulering vlucht

  • Als je vlucht minstens drie uur vertraagd is, heb je als passagier recht op verzorging in de vorm van eten en drinken en indien noodzakelijk zelfs op een overnachting. Daarnaast is het bij een vertraging van minstens 5 uur mogelijk om af te zien van je reis en het bedrag van je vliegticket terug te vragen.
  • Bij een annulering van een vlucht binnen twee weken voor de vertrekdatum geldt dat luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn om het gehele ticketbedrag aan je terug te betalen.
  • Bij zowel vertraging als annulering van vluchten is het in sommige gevallen mogelijk om een schadevergoeding te ontvangen, bijvoorbeeld als de problemen niet alleen bij Schiphol liggen, maar ook bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Wel kan het zelfs dan soms voorkomen dat er geen recht is op een compensatie, dit indien de maatschappij kan aantonen dat er sprake was van overmacht.