Ze is reusachtig, indrukwekkend en echt een reis waard. We hebben het vandaag over de fascinerende burcht van Granada, het Alhambra. Je leest hier het verhaal achter dit kasteel en waarom je het minstens eenmaal in je leven bezocht moet hebben.

Het Alhambra is zonder twijfel een van de meeste bezochte bezienswaardigheden van Spanje, zoniet van Europa! Het is een toonbeeld van de Moorse bouwstijl en een van de indrukwekkendste staaltjes Islamitische bouwkunst in Europa. Ben je op vakantie in Andalusië, zet een bezoek aan het Alhambra dan boven aan je lijstje. Als je een blik op de foto’s werpt begrijp je direct hoe reusachtig en imposant het terrein van de burcht werkelijk is.

Het fascinerende Alhambra

Samenvoeging van bouwstijlen | Een must voor elke vakantieganger in Andalusië | De tuinen van het Alhambra

Samensmelting van Moorse en Spaanse bouwstijlen

Oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw, werd het gigantische kasteel steeds weer verder uitgebreid en aangepast, zodat het complex inmiddels 13 hectare groot is. Vandaag de dag bestaat het Alhambra uit een kasteel, paleizen en tuinen. Sinds 1984 is het complex UNESCO werelderfgoed. Een groot deel van het fort werd in de 13e en 14e eeuw gebouwd, toen de Spanjaarden het gebied heroverden en de katholieke Spaanse koningen diverse verbouwingen uit lieten voeren. Dit leidde ertoe dat de Moorse en Spaanse bouwstijlen op een unieke manier met elkaar versmolten zijn. Hoe dat er precies uitziet, kun je het beste van dichtbij bekijken.

Het Alhambra – een must-see voor iedereen die Andalusië bezoekt

Wie z’n vakantie doorbrengt in het wonderschone Andalusië in het zuiden van Spanje, is waarschijnlijk op zoek naar zon, zee en strand. En dat hoef je zeker niet te missen. Ben je echter bereid je zonnige vakantieoptrekje een paar uurtjes te verlaten, dan kan ik een bezoek aan het Alhambra van harte aanbevelen. Maar pas op, de entreekaartjes zijn ontzettend gewild, dus zorg ervoor dat je al voor je bezoek in het bezit bent van entreetickets. Er worden ongeveer 8,000 bezoekers per dag naar binnen gelaten.

Als je er eenmaal bent, zul je van de ene verbazing in de andere vallen. Bezoek eerst de imposante burcht, ook wel bekend als het Alcazaba, voor een schitterend uitzicht over de stad Granada in het westen en de Sierra Nevada, het hoogste gebergte op het Spaanse vasteland, in het oosten.

Alcazaba Alhambra

Zodra je een eerste rondgang hebt gemaakt, gaat het verder naar de beroemde paleizen. Het Nasridenpaleis, dat ook nog eens is op te delen in de drie paleizen Mexuar, Comares en Leones, vormt voor veel mensen het hoogtepunt van de bezichtiging. Prachtige paleizen worden afgewisseld met pittoreske binnenplaatsen en enkele waterpartijen. Indrukwekkende kamers en gallerijen voorzien van de mooiste Moorse ornamenten gaan met je verbeelding aan de haal. Het Paleis van Nasrid is zonder twijfel het pronkstuk van het Alhambra.

Karel de Vijfde, voormalige heerser over Spanje, was zo onder de indruk van het Alhambra dat hij er in de loop van de 16e eeuw zijn eigen paleis liet bouwen, dat naar hem vernoemd werd. Zo ontstond het renaissancepaleis van Karel V, een indrukwekkend meesterwerk dat geheel naar wens werd ontworpen door Spaanse en Italiaanse kuntenaars.

Mijn tip:

Wil je voelen hoe het is om in het Alhambra te wonen? Combineer dan je reis met een overnachting in het 4-sterren Alhambra. Hier zijn luxe en geschiedenis verenigd – midden in het hart van het Alhambra.

Alhambra Andalusie

In het lager gelegen gedeelte van het paleis is het Alhambra Museum gevestigd. De hogere etages zijn gereserveerd voor het Museum van Schone Kunsten. Beide musea zijn los van de rondtour te bezichtigen.

De tuinen van het Alhambra – “een paradijs op aarde”

Het verhaal gaat dat de oude sultans een “paradijs op aarde” wilden creëren in de charmante tuinen van het Alhambra. Ze oriënteerden zich op het paradijs zoals beschreven in de Koran, en creërden in de 13e eeuw een uniek gebied vol groen met allerlei verschillende plantensoorten. Chique paviljoens, het bescheiden Generalife Paleis, en de met cypressen en rozenstruiken omzoomde lanen vervolmaken het paradijs. De tuinen zijn opgedeeld in een hoger en lager gedeelte, met smalle paadjes die langs pittoreske tuinen, waterstroompjes en fonteinen voeren. Je kunt dit gedeelte het beste voor het einde van je bezoek bewaren, zodat je terwijl je op een bankje uitrust, kunt genieten van het uitzicht en je kunt bijkomen van alle nieuwe indrukken.

Mis het niet

Mijn conclusie: het Alhambra is ongelooflijk indrukwekkend. Prachtige paleizen worden omzoomd door schitterende tuinen, en je wordt keer op keer verrast door nieuwe architectonische elementen. Reken voor je bezoek minstens drie tot vier uur en gun jezelf tussendoor een kleine pauze in een van de cafeetjes ter plaatse. Andalusië is een prachtige vakantiebestemming en een bezoek aan het Alhambra maakt je vakantie in deze zonnige regio zonder twijfel een bijzondere trip.

►De beste deals voor je Spanje vakantie◄
►Meer Granada tips◄