Terwijl backpacken door Azië momenteel een mega trend aan het worden is, en een rondreis door Australië bij velen op de bucketlist staat, is het backpacken door Zuid-Amerika bij velen nog vrij onbekend. Dit continent biedt je een unieke ervaring, vol met landschappen die je de adem zullen benemen. Je zal hier het ene na het andere hoogtepunt tegenkomen – van de woestijn tot in de jungles, van de grote steden tot aan de wandeltochten onder een ongelooflijke sterrenhemel.

Anna reisde met haar vriendje in twee en een halve maand van Peru tot Patagonië. Ze wandelde door nationale parken, gooide haar handdoekje uit op de stranden van Chili en maakte een aantal fantastische foto’s met lama’s! Haar fascinerende foto’s kan je vinden op haar Instagram account. Ze heeft mij ook verteld welke route ze heeft genomen tijdens haar trip, evenals verschillende tips en tricks die een backpakkingsreis door Zuid-Amerika een stuk gemakkelijker maken.

Backpacken door Zuid-Amerika

Peru| BoliviaChili | Patagonië | Argentinië
Uniek Zuid-Amerika

In de sporen van de Inca’s in Peru

Cusco | Machu Picchu | Arequipa

Nostalgische charme in Cusco

Anna’s reis in Zuid-Amerika begint in Cusco, de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk. ‘Zelfs de vlucht vanaf Lima was prachtig – je kan over de Andes vliegen en de met sneeuw bedekte bergtoppen zien.’ De stad zelf is gevormd rondom een groot plein in de vallei, het Plaza de Armas plein. Het centrum is bovendien versierd met mooie barokke gebouwen, die met hun uitgebreide ornamenten een nostalgische charme creëren. In het regenseizoen kan het weer volatiel zijn. ‘Maar dat moet je zeker niet laten stoppen,’ zegt Anna.

Foto: Anna Brockhaus
Guru Tip: Hoogtevrees is geen grap. Als je het gevoel krijgt dat je moeilijk adem kan halen, samen met symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, dan is het tijd om te handelen! Je kan deskundige hulp krijgen bij de receptie van je hotel of hostel.

„Zodra je het centrum verlaat loop je al bergopwaarts. Als je nog nooit eerder in Zuid-Amerika bent geweest, dan moet je oppassen dat je hier last van je hoogtevrees kan krijgen. De lucht is zo dun dat twee stapjes aanvoelt alsof je een halve marathon hebt gelopen.” Dat is ook niet zo gek, want Peru’s centrum ligt op een hoogte van 3,416 meter. Hierdoor zijn gevallen van hoogtevrees onder toeristen niet heel ongewoon.

Cusco is het vertrekpunt van verschillende tours waaronder de Machu Picchu tours. Door deze tours heeft deze stad de afgelopen jaren veel status gewonnen als toeristische centrum van Peru. “De typische toeristen en Andesmarkten vind je hier overal,” bevestigd Anna. Het komt daarom niet als verassing dat de prijzen in Cusco over het algemeen hoger liggen dan in de rest van het land.

Foto: Anna Brockhaus

Must see Machu Picchu

Als je op vakantie bent in Peru of een backpacking trip door Zuid-Amerika aan het plannen bent, dan is een excursie naar Macchu Picchu uiteraard een must. “Het is zeker waar dat het al erg toeristisch is. Desondanks is het een overweldigend aanzicht wanneer je voor een van de zeven wereldwonderen staat en nadenkt dat de Inca’s dit al zo veel jaar geleden gebouwd hebben”. Daarom stond een bezoek aan deze Inca-ruïnes zeker op Anna’s bucketlist.

Foto: Frans Lelivelt
“Wanneer je voor een van de zeven wereldwonderen staat, beneemt dit je gewoon even de adem”

“Er zijn drie verschillende routes naar Machu Picchu. Je hebt de Inca Trail, die helaas gesloten is in de maand februari, de weg die meer dan 5,000 meter hoog loopt, en de Inka Jungle weg, die we uiteindelijk besloten te nemen. In vier dagen en drie nachten, een reis die vol zal met verschillende sportactiviteiten zoals mountainbiken en raften, reisde Anna van Cusco tot aan de Machu Picchu ruïnes. “Het is super makkelijk om een tour te boeken in Cusco, want er zijn duizenden tour aanbieders die je allemaal een soortgelijke tour aanbieden voor vergelijkbare prijzen.”

Na haar laatste dag in het Machu Picchu dorp begon Anna’s dag heel vroeg. Om 04:30 openen de poorten naar de ingang van de Inca-ruïnes namelijk. “Je moet je paspoort en ticket bij de hand hebben, zodat je snel door de toegangspoort kan gaan en je Machu Picchu stempel in je paspoort kan ontvangen.” Als je al om 6 uur klaar bent met het beklimmen van de berg dan kan je rustig gaan zitten en verbazingwekkend toekijken hoe de zon opkomt over dit wereldwonder. “Er zijn natuurlijk shuttle bussen beschikbaar, maar wij wilde graag voor de volledige ervaring gaan. Daarom hebben we deze lange tocht naar boven afgelegd, en het was het zeker waard!”

Anna’s tips voor je bezoek:

 • Laat je niet afschrikken door het seizoen. Zelfs in het regenseizoen kan een bezoek prachtig zijn, als je maar de juiste kleding aan doet
 • De trein naar Machu Picchu is helaas vrij duur, dus een wandeltocht langs de paden is het zeker waard.
 • Veel backpackers maken dezelfde fout en laten maar een dag vrij in hun planning voor een bezoek aan Machu Picchu. Hierdoor moet je de ruïnes vroeg in de morgen verlaten om de laatste bus te kunnen halen. Als je in plaats daarvan nog een nacht in het Machu Picchu dorp boekt (terwijl je in Cusco bent), dan kan je in tot 4 uur s’middags in Machu Picchu blijven.
 • Boek een klimtocht naar de Machu Picchu berg (ook bekend als de Huayna Picchu), en bewonder de stad van de Inca’s van bovenaf. Het uitzicht is te gek! Het aantal tickets hiervoor is gelimiteerd, dus zorg er voor dat je je ticket van te voren hebt gekocht.
 • Macchu Picchu heeft een cirkelvormig ontwerp, wat bekent da tje je dus niet zomaar om kan draaien als je onderweg bent: je moet er uit gaan en weer opnieuw in komen. Toelating tot de stad is echter maar een paar keer mogelijk. De toiletten zijn ook buiten de uitgang, dus je moet je dag goed van tevoren inplannen.
Met een beetje geluk kan jij ook een vergelijkbare foto nemen! Foto: Anna Brockhaus

Als je nu denkt dat Anna een echte power woman is die door de Peruaanse wildernis wandelt, de talloze bergtrappen van de Macchu Picchu betreedt en een berg beklimt, vrees dan niet: “Aan het einde van de dag viel ik neer op mijn bed!”

Het echte Peru in Arequipa

Dankzij de gratis wandeltocht door het politieke en economische centrum van Zuid-Peru was Anna in staat om de stad te verkennen zonder haar reisbudget te overschrijden. Arequipa licht op in het pure wit, want je kan hier ontelbare prachtige kerken vinden. De kathedraal op het Plaze de Armas zal vooral je aandacht trekken als het echte middelpunt van de stad. Hier had Anna voor het eerst echt het gevoel alsof ze in Peru was: “Arequipa is kleiner en een stuk minder toeristisch dan Cusco. De structuur van de huizen is er wel erg anders. Sommige huizen zijn wel onderhouden, waarnaast andere erg afvallen.”

Foto: Anna Brockhaus

Vanaf Arequipe reden we door naar de Colca Canyon voor een tweedaagse tour van de krater, die zelfs de Grand Canyon overschaduwd. Op de eerste dag wandel je langs eeuwenoude terrassen. Deze terrassen worden tot op de dag van vandaag met de hand geploegd, met behulp van dieren. Daarna klim je verder naar de kloof. Voor degene onder jullie die van mening zijn dat dit al moeilijk klinkt, zullen zeker nieuwe grenzen breken op de tweede dag. Dan ga je namelijk met een steile, rotsachtige, slingerende weg verder. 

Colca Canyon. Foto: Anna Brockhaus

Foto’s voor in de eeuwigheid: Bolivia

Titicac meer | La Paz | Uyuni

Titicaca meer

Op de grens tussen Peru en Bolivia ligt het grootste meer van Zuid-Amerika. Anna heeft beide kanten van het meer bezocht en geeft de voorkeur aan de Boliviaanse kant.

Anna’s tip voor toegang en uitgang: download iets voordat je op reis gaat. Een aantal afleveringen van een serie zullen je wel even bezig houden wanneer je moet wachten om de grens over te kunnen steken!

Alles aan de Peruaanse kant was erg toeristische, terwijl het aan de Boliviaanse kant veel mooier was!” Maar voordat je de oversteek maakt naar Bolivia moet je je goed voorbereiden – het vertrek vanuit Peru kan enige tijd duren. “Bolivia inkomen ging super snel, dus ik heb geen idee was de Peruvianen aan het doen waren…

Foto: Anna Brockhaus

De eerste plaats die Anna koos om in Bolivia te verblijven was het kleine stadje Copacabana. Dit stadje ligt in een van de baaien aan het Titicacameer en heeft een fantastisch uitkijkplatform. De zonsondergang heeft hier een blijvende indruk achtergelaten op Anna. “Wanneer de lucht roze-rood wordt en de lichtjes aangaan in de stad, dan ziet het meer er fascinerend uit.” Je kan hier niet alleen geweldige foto’s maken, maar Anna heeft ook een aantal mooie tips om een hapje te eten: “Bij het strand kan je extreem goedkoop en heerlijke vis krijgen. Het volgende deel van Anna’s Zuid-Amerika rondreis was ook heel spannend: een dagtocht naar Isla del Sol, het heilige eiland van de Inca’s. Helaas moet je tol betalen voor de weg op dit eiland. Hoewel dit slechts overeenkomt met een of twee euro, stapelen de kosten zich wel op,” verteld Anna. Maar ze wilde de reis naar Isla del Sol absoluut niet missen. De wegen waren in ieder geval in goede staat, wat je ook wel kan verwachten na het betalen van deze vergoeding!

Trendstad La Paz

Dacht jij dat La Paz de hoofdstad van Bolivia was? Dacht dacht ik ook, maar het is eigenlijk Sucre, een stad die veel zuidelijker ligt. La Paz is eigenlijk de zetel van de regering van Bolivia – en de sta is vol van de flair die je in een hoofdstad zou verwachten.

Natuurlijk dragen de feest hostel zoals de Wild Rover bij aan deze gezellige sfeer. “Ik kan de Wild Rover van harte aanbevelen. Er is daar altijd wel iets te doen. We hebben daar veel mensen ontmoet, er is een bar en de gratis wandeltocht vanaf het hostel is erg goed.” Precies wat elke backpacker wil, toch?

Een ritje met de kabelbaan is ook zeker de moeite waard in La Paz. Deze kabelbaan was gebouwd om het verkeer in de stad te vergemakkelijken. De Mi Teleferico gaat in drie verschillende lijnen, die allemaal een andere kleur hebben. “Een ritje is helemaal niet zo duur en geeft je een compleet nieuw perfectief op de stad.” Voor degene die hoogtevrees hebben, er zijn nog genoeg andere dingen te doen in La Paz.

Foto: Anna Brockhaus

Uyuni en de zout woestijn

Na een tussenstop in Sucre, waar de overvloed van kerken goed in haar geheugen gegrift staat, was het tijd voor Anna om door te reizen naar Uyuni. De driedaagse tour van de Salar de Uyuni is een van de hoogtepunten van Anna’s reis en is een onderneming die vooral wordt aangeraden in het regenseizoen. Alleen tijdens deze tijd veranderd het zand woestijn landschap in een weergave van bizarre reflecties van de lucht. Dit geeft de illusie dat je over water loopt. Het is echter niet alleen overdag dat de zoutwoestijn een unieke fotolocatie wordt. Je moet hier zelfs s’nachts je camera bij de hand houden. “Wanneer het donker was zagen de we meest geweldige sterrenhemel van onze hele reis.” En dat betekend wat!

Op het tweede deel van de tour stopte de camera simpelweg niet met klikken. Anna’s favoriete fotomoment in de woestijn was er een met een roze gevleugeld dier die in grote groepen bij meren gevonden kan worden. Naast flamingo’s kan je ook lama’s en alpaca’s vinden in deze woestijn. De wisselvalligheid van de woestijn sprak Anna erg aan: “Het klimaat veranderde herhaaldelijk tijdens mijn reis.” De dagen in de woestijn worden gekarakteriseerd door fel zonlicht, terwijl het er s’avonds erg koud kan worden. Om de reis door de afgelegen landschappen van Bolivia tot de Chileense grens zo aangenaam mogelijk te maken, adviseert Anna een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen: “In Uyuni kan je overal woestijnreizen boeken. Maar je bent in de middle of nowhere alleen met een chauffeur. Als het bedrijf geen goede auto’s of gidsen heeft, dan kan de rit vrij gevaarlijk worden.” Daarom moet je vooraf informeren welke aanbieder er betrouwbaar is. Anna heeft een erg goede ervaring gehad met Salty Desert Adventures.

Zand boarden en straatkunst in Chili

Vina del Mar | Valparaiso

Vakantiegevoel in Vina del Mar

Na een korte omweg door San Pedro en een wat wazige dag in Santiago de Chile, wacht het volgende hoogtepunt van Anna’s backpacking trip door Zuid-Amerika op een bezoek. Vina del Mar is een modieuze vakantiebestemming. Het staat bekend als het toevluchtsoord voor de inwoners van Santiago. De nabijheid van het strand en de palmbomen geven je een echt vakantiegevoel. Huur gemakkelijk een board en duik in de zee bij Vina’s stadsstrand. Zoals je je al kan voorstellen is er met al deze activiteiten altijd wel iets te doen als het neerkomt op het gebied van sport en beweging. Toevallig is de Dunas de Concon een uitstekende plek om te gaan zand boarden. “De boards kunnen voor bijna niks gehuurd worden en het is echt heel erg leuk om te doen.”

De Dunas de Concon zijn ideaal om te zand boarden. Foto: Anna Brockhaus

Als je toch liever het zand op de stranden wil vinden in plaats van in de duinen, dan moet je naar een van de stranden in het noorden van de stad gaan. De stranden zijn hier bijna altijd helemaal leeg. Het klinkt allemaal zo ontspannend in Vina del Mar. Nou, dat klopt ook wel: “Een bezoek aan Vina kan niet mis gaan!” Wanneer je de meeste kans op mooi weer hebt? Hier vind je de beste reistijd voor Chili.

Kunst in Valparaíso

Valparaíso staat bekend om zijn straatkunst en graffiti en is zeker een bezoekje waard. Je kan hier simpelweg door de straten wandelen en de kleurrijke kunstwerken bewonderen die je overal kan vinden. Alles is kleurrijk, creatief en je kan op elke hoek van de straat wel iets nieuws ontdekken. “In een van de vele rooftop bars kan je heerlijk ontspannen en van de zon genieten.”

Tussen twee landen: Patagonië

Ushuaia & Tierra del Fuego National Park | Torres del Paine | Perito Moreno | El Chaltén

Ushuaia & Tierra del Fuego National Park

Het vertrekpunt voor Anna’s avontuur in Patagonië was Punta Arenas. Het wordt snel duidelijk dat alles een stuk duurder is in Patagonia dan in de rest van het land. Dit komt omdat veel toeristen dit gebied bezoeken om de grens van Chili naar Argentinië over te steken. Bijzonder populair is een reisje naar Ushuaia. Vanaf hier kan je wandeltochten maken naar het Tierra del Fuego Nationaal Park, of versier je paspoort met een stempel van de meest zuidelijkste stad ter wereld.

Foto: Anna Brockhaus

Voor veel backpackers is dit deel van het continent de nummer een op de lijst van favorieten. Dit was echter niet helemaal het geval voor Anna: “Ik zou Ushuaia alleen bezoeken als je echt de tijd hebt, en geld geen rol speelt.” Ze heeft het ook over de zwakke punten van de regio. De busrit van Punta Arenas is twaalf uur lang en is vaak uitverkocht, dus een trip naar Ushuaia wordt vaak spontaan genomen. Daarnaast kost de reis naar het zuiden ongeveer €35 per persoon, wat aanzienlijk goedkoper is dan de terugreis, die bijna het dubbele bedraagt. “Als je naar het zuiden reist, moet je op een gegeven moment ook weer terug reizen,” zegt Anna. Het Tierra del Fuego Nationaal Park is echt prachtig met zijn fjorden, baaien en bergen, maar kan niet echt concurreren met Torres del Paine. Een tent voor s’nachts in het nationaal park kost €25, maar de campingplaatsen zijn gratis.

Foto: Anna Brockhaus

Torres del Paine National Park

Na aankomst in Puerto Natales is de voorbereiding voor een excursie naar Torres del Paine bijna kinderspel. “Je kan hier bijna alles huren, van de tent tot de slaapzak, van een kook setje tot de afwas. Je hoeft hier eigenlijk helemaal niks zelf naartoe te brengen. De voorbereidingen worden ook makkelijker gemaakt doordat er vaak informatie avonden worden gehouden. De lokale bevolking informeert de toeristen hier over de huidige toestand in het nationaal park, de weersomstandigheden en over een perfect overlevingspakket wat je hier kan samenstellen. Deze informatie evenementen staan bekend als ‘3 o’clock talk’ en vinden dagelijks plaats in het Erratic Rock hostel. “Je hebt in ieder geval een dag nodig om de informatie avond bij te wonen, en alles te kopen en in te pakken.” In het nationaal park vind je alleen dure kiosken voor in noodgevallen. Daarom is het verstandig voor backpackers in Zuid-Amerika om goed uitgerust op pad te gaan. Wil je meer weten over het weer en het klimaat in Zuid-Amerika? Bekijk dan ook eens de reiskalender en het artikel over de beste reistijd voor Zuid-Amerika.

“Elke blaar op je voet is het meer dan waard”

Er zijn twee mogelijke routes door het Nationaal Park: de W-track en de O-track. In het laatste geval krijg je een wandeltocht door het hele park, welke ik zeker aan raadt. Als je sportief bent kan je de tocht makkelijk in vijf dagen doen, maar wij rekenden er iets meer tijd voor. Elke blaar op je voet is het meer dan waard!” Geen wonder dat dit park een van Anna’s persoonlijke hoogtepunten van Zuid-Amerika was. De wandeltocht brengt je langs de met sneeuw bedekte toppen van avontuurlijke bergen, kristalheldere meren en indrukwekkende gletsjers. Deze dromerige omgeving is zo anders en zo ver weg van huis, dat je of heimwee voelt, of helemaal ondersteboven bent van deze plek. Raad maar eens wat Anna’s reactie was!

De Torres del Paine. Foto: Anna Brockhaus

Het park Torres del Paine heeft zijn naam te danken aan de drie naald gevormde bergen die zich midden in het park bevinden. De naan betekend letterlijk ‘torens van de blauwe lucht‘.

Anna’s Tips  voor Torres del Paine:

 • Hang je eten in de bomen! Waarom? Op de camping kan je veel muizen vinden die zich een weg door je tent eten en op zoek gaan naar je voedingsmiddelen.
 • Een wandelstok kan nog goed van pas komen, vooral tijdens het regenseizoen. Je zal waarschijnlijk veel door regenstromen moeten lopen.
 • S’nachts kan het heel koud worden, dus zorg dat je warm aangekleed bent!
 • Je komt nergens zonder reservering – je moet je wandeltocht ongeveer twee maanden van tevoren reserveren.
Foto: Anna Brockhaus

Perito Moreno Gletsjer

Ik moet het toegeven: de reis, evenals de toegangsprijs, is vrij duur. Maar na het horen van Anna’s motivatie zal die €80 geen probleem zijn. Perito Moreno is een gletsjer in het Los Glaciares National Park, en staat bekend om zijn consistente massa en constante beweging. Het is een van de weinige gletsjers in de wereld die groter wordt in plaats van afbrokkelt. “En hoe vaak kom je nou eigenlijk in de buurt van een gletsjer?”

Vanwege de neiging om te verschuiven is het niet ongewoon dat er grote stukken ijs van de gletsjer af kunnen breken en op de grond kunnen vallen. Een uniek spektakel door de natuur. “Ik ging zitten en heb zo lang gewacht tot er een stuk af zou breken. Ik wou het heel graag zien. Toen begon het te kraken en een groot stuk brak af en viel in het water. ”

Foto: Anna Brockhaus

De hoofdstad van het wandelen – El Chaltén

El Chaltén staat bekend als de wandelhoofdstad van Argentinië. Ondanks dat de routes hier nog wel heel lang zijn, zijn de wegen goed ontwikkeld en is het rijden over slechte grindpaden verleden tijd. De Fitz Roy en Cerro Torre bergen zijn bijzonder populair onder wandelaars. Ik vroeg aan Anna of ze een van deze klimtochten kon beschrijven: “Beide bergen kunnen beklommen worden vanaf de stad in een dag. Alle routes zijn uitstekend aangegeven, waardoor het makkelijker is om de weg te vinden. Bovendien zijn de wegen vaak vlak, waardoor de Cerro Torre vooral gemakkelijk te beklimmen is voor mensen met een beperking. De paden van Fitz Roy zijn over het algemeen ook goed te doen, alleen het laatste stukje kan wat steiler en inspannender zijn. Beide tochten zijn absoluut het proberen waard!

Argentinië – een divers land

Salta & Jujuy Regio | Buenos Aires

Salta en de Jujuy-Regio

Hoe kom je van Salta naar Buenos Aires: 

 • Met het vliegtuig: vluchttijd van ongeveer 2 uur
 • Met de bus: ongeveer 24 uur of 2 x 12 uur met een stop in bijvoorbeeld Cordoba

Na haar avonturen in Patagonie keerde Anna terug naar het noordwesten van Argentinië. De reden voor haar reis naar dit gebied is een universitaire expeditie waaraan ze mee doet. De expeditie begint in Salta en loopt door de Jujuy regio. “Salta is ook een goede bestemming voor toeristen. Alhoewel, dit gebied vergelijkbaar is met de andere toeristische plaatsen in Zuid-Amerika. Maar de stenen die je hier kan vinden zijn gekleurd door mineralen, en dat ziet er heel tof uit“”

Foto: Anna Brockhaus

In Jujuy kon Anna zich echt in de landelijke en afgelegen Argentijnse levensstijl onderdompelen: “Er waren geen hostels of restaurants, we hebben enkele nachten in de kerk geslapen en de urenlang op de grindweg gereden, wat tot in de middle of nowhere leidde. Ik denk niet dat reizen door dit gebied mogelijk is als je geen contacten hebt.” Dus als je een beginneling bent als het op backpacken aankomt, streep deze bestemming dan van je lijst – ook al heeft het zijn charme.

Buenos Aires

Anna’s laatste stop voor de terugtocht naar huis brengt haar naar de hoofdstad van Argentinië. “Ik heb een gratis wandeltocht gedaan, en kwam erachter dat Buenos Aires echt een hele leuke stad is! Er is ook een begraafplaats ‘La Recoleta’ die je echt gezien moet hebben! Bijna elke kist heeft er zijn eigen huis! Anna was ook erg te spreken over de boekwinkel ‘El Ateneo Grand Splendid’ dat zich in een oud theater bevind. De hipster wijk heeft veel hostels en straatkunst, en is zeker een bezoekje waard. “Een geweldige plek om te verblijven!” Anna heeft helaas het nachtleven van Buenos Aires niet mee kunnen maken, waar de hoofdstad zo bekend om staat: “Na twee en een halve maand onderweg te zijn geweest, keek ik eigenlijk wel uit om weer terug naar huis te gaan.”

Ben jij klaar voor een reis naar dit fascinerende land? Lees dan hier wat de beste reistijd voor Argentinië is.

La Recoleta. Foto: Anna Brockhaus

Uniek Zuid-Amerika

Ben jij ook zo overweldigd door de diversiteit in Zuid-Amerika? Ik geloof zeker dat backpacken door Zuid-Amerika een van de beste manieren is om dit fascinerende continent te ontdekken. Als je besluit om zo’n lange rondreis door Amerika te gaan ondernemen, dan wil je zo veel mogelijk kunnen zien. Anna was erg enthousiast over haar ervaring. Ik hoop dat je hiermee en goed overzicht hebt kunnen krijgen van wat er allemaal te doen is tijdens je tocht door Zuid-Amerika, en wens je heel veel plezier!