Van Berlijn kan je wel zeggen dat het een stad is van veel bijzonderheden. Het is ten eerste een stad met een grote recente geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog of zelfs nog recenter: de splitsing tussen oost en west. Het is een stad waar jong en oud uit de voeten kunnen. Heb je behoefte aan cultuur? Dan ga je naar een van de bekende musea. Heb je juist behoefte aan ontspanning? Dan kan je eens bij de Berliner Zoo gaan kijken. Daarnaast is het een stad waar je het hele jaar terecht kan! Van een koude winter, waar het ver onder nul kan worden tot een hoogzomer wat kan oplopen tot 25-30 graden: Er valt altijd wel wat te doen.

Bereikbaarheid/vervoer
Dus je wilt naar Berlijn? Wat een toffe beslissing, maar hoe kom je daar nu eigenlijk? Er zijn meerdere mogelijkheden:

  1. Met de auto. Dit is natuurlijk een erg logische keuze. Zoek de route even op via google maps of voer het in in je navigatiesysteem en je bent ready to go.
  2. Met de trein. Dit is een erg makkelijke en goedkope manier. Als je vroeg genoeg boekt kan je via NS Highspeed een retourtje naar Berlijn boeken voor maar €78! De reistijd van Amsterdam naar Berlijn is 6 uur en 20 minuten, dus je bent er ook voordat je het doorhebt. Ondertussen stopt de trein ook nog op verschillende andere stations binnen Nederland, waardoor je op een gunstige plek voor jezelf kan opstappen.
  3. Met het vliegtuig. Easyjet vliegt erg goedkoop vanaf Schiphol naar Berlijn. Het is nog wel iets duurder dan met de trein of met de auto, maar het verschil in reistijd (je vliegt in anderhalf uur naar Berlijn) compenseert deze prijs naar mijn mening.
  4. Liften. Heb jij zin om het eens anders te doen dan anderen? Of heb je simpelweg niet zo’n groot budget? Ga dan liften! Op de route van Amsterdam naar Berlijn zijn veel opstap plekken en dit is echt een route die ook geschikt is voor beginnende lifters. En zeg nou eens zelf.. Iedereen heeft dit toch wel op zijn of haar bucket list staan?

S-Bahn Berlin. Hauptbahnhof

Openbaar vervoer binnen Berlijn
Het openbaar vervoer in Berlijn is prima geregeld, het is goedkoop en efficiënt. Bovendien is elke locatie in de stad makkelijk te bereiken. De twee trajecten die je het beste kan gebruiken zijn de S-Bahn en de U-Bahn. De S-bahn is een metro/tram die bovengronds rijdt en de U-Bahn is de metro die ondergronds rijdt. Als je moet overstappen moet je gewoon de bordjes volgen, want ook dit is hier goed geregeld.

Om goed te kunnen reizen en zodat je niet elke keer een kaartje hoeft te kopen raad ik je aan om een 48- of 72-uurs kaart te kopen. Het Berlijnse OV bestaat verder uit een A-, B-, en C-zone. A en B zijn eigenlijk de centrumzones, maar om te voorkomen dat je per ongeluk hier buiten reist raad ik je aan om een kaart voor alle zones te kopen. Dit is maar een paar euro duurder dan een AB-kaart, maar je loopt hierdoor geen kans op een boete. Kaartjes zijn te koop op alle stations, in de automaten en bij de Kundenzentrums (Klantenservice).

Bezienswaardigheden
Berlijn is een stad waar je je niet snel zal vervelen. Er zijn zoveel plekken die je moet zien, maar ik zal drie van mijn persoonlijke favorieten beschrijven:

1. East Side Gallery, de Berlijnse muur.

Voor dit gedeelte van Berlijn komen veel mensen naar deze stad. Door de koude oorlog werd Berlijn begin jaren ’60 opgesplitst in een westers en een oosters gedeelte. Als duidelijke grens werd er een muur gebouwd, waardoor mensen niet meer van Oost naar West en andersom konden reizen. Na de val van de DDR werd deze muur afgebroken, maar er zijn nog steeds een paar overblijfselen te vinden. Het grootste en meest duidelijke stuk van de muur vindt je bij de East Side Gallery. Dit gedeelte ligt aan de Mühlenstrasse, waar je het snelst komt door de S-Bahn of de U-Bahn naar Warschauer Strasse te pakken.

2. Berliner Unterwelten

Als je een bezoek brengt aan Berlijn en je wilt meer weten van haar geschiedenis, dan raad ik je zeker aan om een bezoekje te brengen aan Berliner Unterwelten: Het ondergrondse gangenstelsel. Tijdens de 90 minuten durende rondleiding krijg je vanalles te zien: Van de militaire bunkers tot aan menselijke schuilplaatsen.

Je komt bij de Berliner Unterwelten door de U-Bahn te pakken naar halte Gesundbrunnen. Vanaf hier spreekt het voor zich. Rondleidingen worden in het Engels, Nederlands en Duits gegeven en dit is natuurlijk tegen betaling.

3. Berliner Dom

Veel mensen gaan de Fernsehturm (televisietoren) op om een mooi uitzicht over Berlijn te hebben. Het nadeel van deze toren is dat je ten eerste een uur in de rij moet staan voordat je naar boven kan en ten tweede brengt de lift je naar boven. Bij de Dom is er naar mijn mening veel meer te beleven. Het is een oude kerk, waarbij je via smalle gangetjes en trappen naar boven kan, waardoor je een minstens net zo’n mooi uitzicht hebt. Daarnaast heb je het direct gecombineerd met een bezoekje aan de Dom.

Artikelbild_Berlin_Schloss_Charlottenburg

Naast deze 3 bezienswaardigheden is er natuurlijk nog veel meer te zien in Berlijn. Vergeet bijv. niet over Unter den Linden te lopen en de Brandenburger Tor te bekijken. Je hebt natuurlijk ook de rondleidingen in de Reichstag tot je beschikking en een bezoekje aan Checkpoint Charlie kan ook niet ontbreken. Voor de echte geschiedenis- en cultuurliefhebbers: Ga naar Slot Charlottenburg, hier is echt heel veel te zien en het heeft daarnaast ook nog een prachtige tuin!

Nachtleven
Berlijn heeft een bruisend nachtleven. Jaarlijks trekt Berlijn duizenden jongeren die alleen al voor het nachtleven naar deze stad trekken. De stad staat er bekend om dat de clubs bijna nooit sluiten en je bijv. van donderdagavond tot maandagochtend in een keer uit kan gaan. Maak je trouwens geen zorgen, als het je niet lukt om vier dagen achtereen te feesten: Het openbaar vervoer rijdt van donderdag t/m zondag (de beste uitgaansavonden) gewoon door. Ook staat het bekend om haar deurbeleid. Als je met teveel mensen in een keer aankomt, weet je bijna zeker dat je geweigerd wordt. Praat daarnaast Duits, als je te toeristisch bent heb je ook geen kans om binnen te komen.

De meeste clubs zitten in het oosten van Berlijn. Je kan ze vooral vinden in de wijken: Mitte, Friedrichshain-Kreuzberg en Prenzlauer Berg. Daarnaast zitten er ook een paar grote clubs in Charlottenburg (West-Berlijn) en op Potsdamer Platz. Ga in ieder geval een keer langs bij de Warschauer Strasse, daar vindt je altijd wel een club die bij je past.

Ik wil je ten slotte alleen nog een paar bekende clubs aanraden:

  • Berghain
  • Kater Holzig
  • Tresor
  • Matrix (Bijna geen deurbeleid)

Laat je even weten hoe jouw reis naar Berlijn was?

Hier ga je naar alle Berlijn deals die ik tot nu toe heb gevonden