Het Burning Man Festival in Nevada is een legendarisch festival. Vele bezoekers spreken van een ‘life changing experience.’ Het festival is ongekend, geweldig en super cool!

Burning Man is niet zomaar een festival. Als bezoeker maak je zeven dagen lang deel uit van een bijzondere gemeenschap. Onder andere kunstenaars, muzikanten, dromers en mensen die even aan de realiteit willen ontsnappen, komen ieder jaar naar dit festival en ik vertel je waarom!

Foto flickr.com reevej (CC BY-NC-ND 2.0)
Foto flickr.com/reevej (CC BY-NC-ND 2.0)

Een mekka voor dromers, dichters en creatievelingen

Een week lang komen mensen samen in de tijdelijke stad Black Rock City in de gelijknamige woestijn in de staat Nevada. Dit jaar worden er ongeveer 70.000 mensen verwacht. Tickets kosten tussen de $190 en $800 afhankelijk van waar en wanneer men de tickets koopt. In tegenstelling tot andere kaartverkopen waarbij hoe eerder je tickets koopt hoe goedkoper ze zijn, gaat dit niet op bij Burning Man. Wie zich heeft aangemeld voor de voorverkoop in januari kan tickets van $800 kopen per persoon. In februari heb je nog een mogelijkheid om tickets te kopen. Dan zijn deze rond de $390. De organisatoren zijn de mensen met een laag inkomen zeker niet vergeten. Zo is er het Low Income Ticket Program waarmee abonnees met een laag inkomen de mogelijkheid hebben om een ticket van slechts $190 te kopen.

Believe
Foto: flickr.com/waynerd (CC BY-NC-ND 2.0)

Als een feniks uit de as herrijzen

Burning Man is ontstaan in de zomer van 1986, toen drie vrienden op een strand in San Francisco een pop verbrandden. Hierdoor ontstond een jaarlijks ritueel wat elk jaar steeds meer mensen trok. Het strand werd te klein en men moest het festival verplaatsen naar de woestijn van Nevada. Vele jaren later is deze jaarlijkse samenkomst uitgegroeid tot een surreëel spektakel. Bezoekers van over de hele wereld verkeren zeven dagen lang in een grote roes van muziek, kunst, vrije liefde en zelfexpressie. Samen bouwen ze een stad op, delen hun eten, water en alles wat nodig is. Het is de ultieme plek voor mensen om zichzelf te zijn. Van gezinnen tot aan excentriekelingen iedereen is welkom. Het festival dankt zijn naam aan het absolute hoogtepunt waar gedurende zeven dagen naartoe wordt gefeest; het verbranden van een metershoge pop: De Burning Man

Burning Man 2014
Foto: flickr.com/carnivillain (CC BY-NC-ND 2.0)

Een week in de woestijn in Nevada

Burning Man is niet een eendaags evenement maar een happening dat de hele week duurt. Tenten, Yurts, campers en kunstinstallaties vormen de stad. De stad heeft de vorm van een halve cirkel en wordt opgedeeld in afzonderlijke blokken en straten met eigenzinnige namen zoals Hanky Pank of Laffing Sal. Auto’s zijn verboden. Festivalgangers verplaatsen zichzelf per fiets. Koken wordt ofwel gedaan in de eigen tent of in een gemeenschappelijke keuken. Daarnaast vind je in deze tentenstad verschillende restaurants, bars, cafés, snackbars en zelfs een pannenkoekenhuis. Uiteraard zijn er ook sanitaire voorzieningen, maar zoals het een waar festival betaamt zijn er niet voldoende douches en toiletten. In de rij staan voor de wc of douche is nooit leuk, dus daar heeft Burning Man wat op gevonden. Ze hebben een jeu de boules baan aangelegd zodat je tijdens het wachten een potje kunt spelen.  Zoals je kunt zien ‘Burning Man isn’t your usual festival.’  Zoals Burning Man zichzelf omschrijft: “It’s a city wherein almost everything that happens is created entirely by its citizens, who are active participants in the experience.“ Het festival is zo populair dat er zelfs in juli 2016 een Nederlandse editie op de Hoge Veluwe is georganiseerd met de naam ‘Where the Sheep Sleep.’

Blue And Burning
Foto: flickr.com/thomashawk (CC BY-NC 2.0)

Een fantastische tijd op Burning Man

Zoals bij ieder ander festival is het maar net wat je er zelf van maakt. Diegene die zich niet hebben voorbereid op 7 dagen woestijn, zandstormen, zon en warmte zullen het zwaar krijgen. Op de website van Burning Man vind je veel nuttige tips om je verblijf in Black Rock City zo fantastisch mogelijk te maken! Dit festival geeft je de mogelijkheid om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en deel te zijn van een bijzondere gemeenschap. Of het je leven ook verandert, moet je zelf ervaren. Het festival is dit jaar van 28 augustus tot en met 5 september!

Ben jij er ooit geweest? Laat een reactie achter!