Laat je meenemen door de betoverende wereld van het Huang Shan gebergte! Ontdek met mij deze wonderschone aardse plaats die je doet denken aan de wereld van de Hollywood blockbuster Avatar.

Enorme granieten rotsen rijzen hoog in de lucht, tot boven het witte wolkendek. Het landschap ziet er magisch uit, alsof deze plek niet van deze wereld is. Op deze plek van buitenaardse schoonheid moet je jezelf af en toe even in de wang knijpen om zeker te weten dat je niet ingedut bent en droomt van je volgende avontuur. Het Huang Shan gebergte in China is zeker een reisbestemming om op je bucket-list te zetten.

De betoverende Huang Shan bergen in China

Zes uur lang wandelen in de bergen? Dat klinkt op het eerste gezicht niet bijzonder spannend. Maar het Huang Shan gebergte, 150 vierkante kilometer groot en gelegen in de Chinese provincie Anhui, heeft dit zeker in zich. Bij het wandelen op een hoogte van 1864 meter, langs een stijle bergwand met blik op het schilderachtige dal, komen niet alleen natuurliefhebbers maar ook adrenaline junkies ruim aan hun trekken. In het Huang Shan gebergte beleef je dan ook een echt avontuur – midden in een natuurparadijs!

Het spectaculaire wonder der natuur bestaat uit 72 bergpieken die op een zee van wolken lijken te zweven. Ontelbare dennebomen groeien langs de stijle kliffen en zorgen voor een unieke landschapssetting. Watervallen storten in het diepe terwijl uit hete bronnen damp opstijgt en roofvogels majestueus in het luchtruim cirkelen. Het hoogste punt is de “Lotusbloempiek”, die 1864 meter hoog is – niet voor mensen met een zwak hart! Huang Shan betekent trouwens “Gele Berg” in het Chinees, veel makkelijker te onthouden, toch? 😉

Huang Shan Gele Berg China

Spectaculaire uitzichten en eindeloze natuur

Het pittoreske Huang Shan gebergte is sinds 1990 UNESCO Werelderfgoed. Het ligt op slechts een uur vliegen van de metropool Shanghai en lokt naast landschapsschilders en monniken jaarlijks maar liefst 15 miljoen toeristen. Dit is natuurlijk niet voor niets, een wandeling door de Gele Bergen is namelijk adembenemend. Met de kabelbaan kun je heel comfortabel bij het bergstation komen, dat op 1300 meter hoogte ligt. Pak je moment en kom op adem, niet alleen vanwege het adembenemende uitzicht, maar ook vanwege de 60.000 aanstaande stappen op deze angstaanjagende hoogte. Het is niet gek om hier knikkende knieën te krijgen, maar met hoogtevrees ben je hier zeker niet op de goede plaats.

Zwaar beladen

Het uitzicht over het dal biedt een almaar veranderend wolkenlandschap, watervallen, dennenbossen en grillig gevormde rotsen. Maar niet alleen van de indrukwekkende natuur en de formidabele hoogte zul je perplex staan. Ook “pakezels”, die aan de toeristen voorbijschuiven, wekken verbazing op. Tijdens de wandeling kom je een heel aantal mannen tegen die zware, aan bamboe bevestigde manden met zich meedragen. Waarom ze deze veel te zware manden meeslepen over de nauwe en stijle trappen? Dat is in de Gele Bergen (helaas) heel normaal. Op deze traditionele wijze wordt nog dagelijks het voedsel naar de hotels in de bergen getransporteerd.

Gele Bergen China

Thuis in Pandora

Naast het indrukwekkende berglandschap laten zich in het Huang Shan gebergte ook nog andere natuurfenomenen bewonderen. Ongeveer 200 dagen per jaar hangt er een enorme mistwolk om de bergen. De dichte mist geven de toch al impressionante bergen een magisch, bijna buitenaardse aanblik. Zonsopkomst en zonsondergang zorgen voor een prachtige lichtval, wanneer de zonnestralen door de wolken schijnen en de bergen een rode gloed krijgen. Op deze momenten van de dag lijkt het net alsof je echt in Pandora bent.

Tijd voor een nieuw avontuur?

Als je handen beginnen te kriebelen en je merkt dat het tijd is voor het volgende avontuur – waar wacht je dan nog op? Tijd voor een filmavond met je beste vrienden. Plaats de Avatar dvd in de speler en droom van een avontuur in dit magische gebergte. Zie jij een tripje naar China wel zitten, lees dan alles over de beste reistijd voor China in de reiskalender.

Alle verre reizen