Waar kan en mag je deze zomer op vakantie? Lees hier alles over de versoepeling van coronamaatregelen in verschillende Europese landen.

Kun jij ook niet wachten om je handdoek uit te gooien op een zonnig strand of je tentje op te zetten op een camping in het zuiden van Europa? Goed nieuws! Nu de coronamaatregelen in veel landen versoepeld worden, komt een vakantie in het buitenland ook steeds dichterbij. Verschillende Europese landen zijn van plan deze zomervakantie hun grenzen weer te openen voor toeristen. Lees hier welke vakantielanden je deze zomer kunt bezoeken en met welke maatregelen je rekening moet houden. Goed om te weten: de basisregels die we in Nederland kennen, zoals voldoende afstand houden en regelmatig je handen wassen, gelden in vrijwel alle landen. Dit artikel is voor het laatst geupdate op 3 juni 2020, om 09.30 uur. 

Tot 15 juni staat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op oranje voor alle landen. Na 15 juni verandert het reisadvies voor een aantal landen van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakanties mogelijk, wel risico’s). Het gaat om België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Andere landen – zoals Griekenland en Spanje – volgen waarschijnlijk later.

Spanje | Griekenland | Italië | Frankrijk | Duitsland | Portugal

Spanje

Buitenlandse toeristen kunnen vanaf 21 juni weer op vakantie naar Spanje. Op dit moment geldt in Spanje nog de noodtoestand en moet elke bezoeker verplicht twee weken in quarantaine. Die verplichting wordt vanaf 21 juni afgeschaft. Ook het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt vanaf 21 juni versoepeld van oranje naar geel.

In het kort:

  • Spanje is vanaf 21 juni 2020 weer open voor buitenlandse toeristen. Zonder verplichte quarantaine, maar wel met andere veiligheidsmaatregelen.
  • Lees de Holidaygurucheck: zo is het om tijdens Corona naar Spanje te reizen

 

De nieuwste Spanje deals

Griekenland

De Griekse regering heeft aangekondigd vanaf 15 juni de eerste vluchten naar de luchthaven van Athene weer toe te staan en vanaf 1 juli het hele land weer open te stellen voor buitenlandse toeristen. Bij aankomst in Griekenland krijg je een coronatest voordat je verder reist naar je hotel. De eerste week moet je op dezelfde plek verblijven, ook wanneer de test negatief is. Bij een positieve test moet je twee weken in quarantaine.

In het kort:

– Vanaf 15 juni weer (beperkte) vluchten naar de luchthaven van Athene (ATH).
– Griekenland is vanaf 1 juli 2020 weer open voor buitenlandse toeristen. Ook de Griekse eilanden mogen dan weer toeristen ontvangen.
Verplichte coronatest bij aankomst. Minimaal een week op dezelfde plek verblijven, ook bij een negatieve testuitslag.

De nieuwste Griekenland deals

Italië

Op dit moment dien je bij binnenkomst in Italië nog twee weken verplicht in quarantaine te gaan, maar deze regel vervalt per 3 juni 2020 voor alle inwoners van Schengenlanden. Er gaat per regio één vliegveld open en ook musea, restaurants en winkels mogen hun deuren weer openen.

In het kort:

– Vanaf 3 juni 2020 is reizen naar Italië mogelijk voor burgers uit Schengenlanden. De verplichte quarantine van twee weken vervalt na die datum.
– Per regio opent één luchthaven.

De nieuwste Italië deals

Frankrijk

Frankrijk wil vanaf 15 juni de grenzen weer openen voor Europese toeristen. Dit kan alleen doorgaan als het virus onder controle blijft en de druk op de gezondheidszorg niet opnieuw toenneemt.

In het kort:

  • Vakanties naar Frankrijk zijn nu nog niet toegestaand
  • Frankrijk opent waarschijnlijk 15 juni de grenzen voor Europese toeristen

De nieuwste Frankrijk deals

Duitsland

De grens met Duitsland is nooit helemaal dicht geweest, maar niet noodzakelijke reizen worden nog altijd wel sterk afgeraden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, wil Duitsland deze zomer langzaam weer open stellen voor toeristen, te beginnen met reizigers uit de Europese Unie. De wereldwijde reiswaarschuwing, die nu nog geldt tot 14 juni 2020, zou dan vervangen worden door individuele reisadviezen per land.

In het kort:

  • Grenzen naar Duitsland zijn open voor noodzakelijk verkeer, niet voor vakanties
  • Waarschijnlijk wordt toerisme voor EU-burgers deze zomer weer mogelijk, nog niet definitief

De nieuwste Duitsland deals

Portugal

Portugal is een van de landen waarvan het reisadvies vanaf 15 juni 2020 wordt aangepast van oranje naar geel. Dat betekent dat reizen naar Portugal volgens de Nederlandse regering weer mogelijk is, maar dat er nog wel risico’s zijn. Op 15 juni eindigt ook de staat van calamiteit in Portugal.

In het kort:

  • Vanaf 15 juni een geel reis advies (vakanties mogelijk, nog wel risico’s)
  • Houd rekening met plaatselijke regels zoals het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer

De nieuwste Portugal deals