Door de uitbraak van het Coronavirus is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast en gaan veel reizen de komende tijd niet door. Lees hier wat dat betekent voor jouw geplande vakantie.

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op ons dagelijks leven en ook op onze geplande vakanties. Wat voor gevolgen heeft de uitbraak van het coronavirus voor reizigers en welke rechten heb je als vakantieganger? We proberen dit artikel zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar door de snelle ontwikkelingen kan de informatie op deze pagina niet altijd direct aangepast zijn. Laatste update: 20 maart 2020, 08.30 uur. 

Wat houdt het huidige reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in?

Op dit moment geldt een oranje code voor de hele wereld. Dit houdt in dat alle niet-noodzakelijke reizen naar welk land dan ook afgeraden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vakantiereizen worden afgeraden. Dit advies is een gevolg van de ingrijpende maatregelen die Nederland en andere landen hebben genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Als ik mijn vakantie wil annuleren, krijg ik dan mijn geld terug?

Dit hangt af van de reisorganisatie en je verzekering. Een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend. Het besluit of een reis wel of niet door kan gaan, ligt bij de reisorganisatie. Veel reisorganisaties, waaronder TUI, Sunweb en Corendon, hebben inmiddels besloten om alle reizen voor de komende weken niet door te laten gaan. Je kunt jouw vakantie in dat geval omboeken naar een latere datum of een voucher krijgen. Daarnaast heeft de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) in samenwerking met de ANVR een coronavoucher in het leven geroepen. Mocht jouw pakketreis geannuleerd worden door een reisorganisatie aangesloten bij de SGR, dan kun je een coronavoucher opvragen voor het bedrag dat je reeds aanbetaald hebt. Deze voucher kun je tot een jaar na uitgave besteden bij dezelfde reisorganisatie, zodat je toch nog op vakantie kunt gaan.

Kan ik geld terugkrijgen via mijn reisverzekering?

Nee, negatieve reisadviezen vanwege bijvoorbeeld een virusuitbraak zijn in de meeste gevallen niet gedekt onder een reisverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering met annuleringsverzekering bij Centraal Beheer, dan kun je je reis annuleren als de overheid een negatief reiadvies geeft voor jouw bestemming. Let wel op: dit kan alleen als het negatief reisadvies niet gold op het moment dat je de reis boekte. Ook bij de ING Reisverzekering kun je jouw vakantie annuleren in het geval een negatief reisadvies met kleurcode rood of oranje. Dit kan alleen binnen 30 dagen voor vertrek. Bij een Allrisk Annuleringsdekking van Europeesche Verzekeringen kun je jouw vakantie naar een getroffen gebied ook annuleren, maar alleen wanneer je de reis vóór 27 februari 2020 geboekt hebt en andere partijen geen vergoeding bieden. Neem bij twijfel of vragen altijd direct contact op met de verzekeraar. Bij Independer vindt je tevens een handig overzicht per verzekeraar.

Gurutip: boek jouw accommodatie via Booking.com of Airbnb

Wil je een hotelovernachting of een weekendje weg boeken, maar twijfel je of dat verstandig is vanwege het coronavirus? Boek dan een hotel via Booking.com en kies voor de optie met gratis annuleren. Vaak kun je dan je boeking nog tot een paar dagen voor vertrek annuleren en loop je dus niet het risico je geld kwijt te raken als je de reis niet meer kunt of wilt maken. Ook bij Airbnb heb je vaak de mogelijkheid om gratis te annuleren. Bij Airbnb mag een host zelf de annuleringsvoorwaarden bepalen. Check bij het boeken dus goed wat de regelingen zijn voor jouw boeking.

Wat kan ik zelf doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

  • – Was je handen regelmatig
  • – Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en niet in je hand
  • – Gebruik papieren zakdoekjes

Bron: RIVM