De temperaturen liggen ver onder nul en de thermometer is bedekt onder een dikke laag ijs. Terwijl wij bibberend door het leven gaan en de jas nog verder over onze neuzen trekken, zie je de toeristen in IJsland juist buiten rondlopen – in zwembroeken en bikini’s nog wel! Klinkt onvoorstelbaar, niet waar? In de buurt van Reykjavík – of Grindavik eigenlijk – vind je de Blue Lagoon. In deze thermale spa kunnen bezoekers ontspannen in een van de baden met temperaturen tussen 37 en 42°C.

 

Blue Lagoon

 

De oorsprong van de Blue Lagoon

De topattractie van IJsland kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Oorspronkelijk werd het zoutwatermeer gecreëerd door een geothermische energiecentrale. Om energie te produceren en om het verwarmingssysteem van de regio uit te breiden, werd er (zout) water tot 240°C van 2,000 meter onder de zeespiegel omhoog gehaald. Het pure water werd gefilterd door een in de buurt gelegen lavaveld en hierdoor ontstond er een meer. Toen bekend werd dat het meer allerlei goede stoffen bevatte, zoals mineraalzouten, kiezelaarde en algen, duurde het niet lang voordat de mensen langskwamen en het meer in doken. De kristalheldere blauwwitte wateren, de kleur die ontstaat vanwege de ontbindende algen, zien er heel verleidelijk uit. Je stapt hier graag in voor een ontspannend bad!

De Blue Lagoon in IJsland

Thermale spa voor lichaam en geest

Iets wat zoveel nieuwsgierige bezoekers trekt en ook nog eens een helende werking heeft voor de huid, moet wel een succes worden. Dat is ook de reden waarom de Blue Lagoon vandaag de dag maar liefst 5,000m² groot is en men nog altijd water uit de krochten der aarde pompt. Terwijl het buiten vriest, duiken de bezoekers in de hete bronnen en laten ze hun ogen dwalen over de mistige wateren. Om het gevoel van de wellness compleet te maken: er is een waterval, er zijn stoombaden die je huid tot diep in de poriën reinigen, er is een lavagrot en een sauna die er snel voor zorgen dat je de kou niet meer voelt.

Laten wij eerlijk zijn: het gaafste is het uitzicht dat je hebt terwijl je tot je nek in het hete water zit. Voor je strekt zich een adembenemend landschap uit. Stel je voor: de zwarte stranden en lavavelden, bedekt onder een laagje sneeuw. Dit maakt het panorama onvergetelijk. Als je hier bent, vind je het waarschijnlijk niet meer zo gek dat de IJslanders in elfjes en trollen geloven. Dus, wat dacht je van die vakantie in IJsland?

Alle IJsland aanbiedingen

Meer uit het Travel Magazine: