Als ik aan surfers denk, komt het beeld van relaxte mensen die hun surfplanken naar de stormende zee dragen in mij op, klaar om die perfecte golven te pakken. Laat ik het toegeven: ze zien er ontzettend cool uit terwijl ze dat doen!

Je hoeft niet altijd naar het strand om te surfen – de Eisbachgolf in het park van de Engelse Tuinen in München laat zien dat je ook middenin de grote stad kunt surfen. De golf hier, gecreëerd door de stroomversnellingen die tegen kunststeen aanslaan, is populair onder Duitse surfers, maar krijgt ook steeds meer naam onder de internationale surfers.

Foto: istock.com/ Jürgen Sack

De Eisbachgolf in Munchen – de surfhemel !

De Eisbachrivier in Munchen, een zijtak van de Isar, stroomt door de beroemde Engelse tuinen. Je vindt hier naar surfers ook zwemmers en zonneaanbidders die verkoeling zoeken of hier willen genieten met een ijskoud biertje in de nabije Beergarten. Wie genoeg heeft van het relaxen kan naar de brug naast het Haus der Kunst wandelen. Iedere voorbijganger zal doorhebben dat er hier iets aan de gang is en dat klopt ook, Hier, in het midden van München, springen surfers in de rivier om deze golf te temmen.

De toeschouwers krijgen een fantastische show. Sommigen worden zelfs verleid om op de plank te gaan staan en proberen zelf de Eisbachgolf te surfen. Wees wel voorzichtig, hoewel je hier mag surfen, moet je niet het gevaar van de onderstroming onderschatten. Laat daarom het surfen over aan de professionals. Beginners die op zoek naar een uitdaging zijn kunnen terecht op de tweede, kleinere golf, slechts een kilometer stroomopwaarts. Hier kun je oefenen zonder je zorgen te maken over gevaarlijke stromingen. Ook heb je hier geen last van allerlei spectators. Het is nog rustiger in de buurt van Floßlände. Hier vind je een kleinere surfspot, buiten de stadsgrenzen.

Foto: istock.com/ Christian Baitg

Munchen, de surfstad met het hele jaar rond evenementen!

Je zult zien dat München een echte surfstad is in september. De luchthaven wordt getransformeerd tot een surfhotspot dankzij Surf & Style Events. ‘S werelds grootste mobiele golfmachine wordt dan hier opgebouwd. Ik maak geen grapje: terwijl je wacht op je vlucht kun je leren hoe je moet surfen of kijk hoe de professionals hun ding doen. De golf, tien meter breed en 1,5 meter hoog, kan tussen 3 uur in de middag en 20.00 in de avond gesurfd worden en huurmateriaal kost je niets. Cool toch?

Surf & Style 2014 #citywave #surfandstyle #EM #flughafenmünchen

A photo posted by ATV Action-Team (@citywave.de) on

Surfen in München is niet alleen mogelijk in de zomer en in de herfst, maar eigenlijk het hele jaar door. Natuurlijk moet je in de winter wel een dikkere wetsuit inpakken. Ondanks dat de dappere surfers die in de winter doorgaan, denk ik dat het in de zomer aangenamer voelt! Het maakt niet uit of je een surfer bent of liever een toeschouwer, een reisje naar de Engelse Tuinen en de Eisbachgolf is altijd de moeite waard wanneer je een stedentrip naar München plant!

  • Kijk hier voor hotels in München!