Arizona is niet alleen een van de zonnigste plaatsen ter wereld, het is ook de staat met een van de beroemdste natuurfenomenen ter wereld. Dit wonder der natuur kennen we als de Grand Canyon. Geen ander nationaal park associëren we zo sterk met de Verenigde Staten als deze adembenemende canyon.  

Wie het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur wil voelen, reist per camper door de USA. Zo’n roadtrip brengt je naar de prachtigste gebieden en de levendigste steden in de States. Uiteindelijk leidt je roadtrip in de meeste gevallen naar het Amerikaanse symbool van vrijheid en ruimte: de Grand Canyon!

Ik heb je al wat avonturen door de Verenigde Staten aanbevolen in mijn Travel Magazine, en vandaag neem ik je mee naar een ander juweel: de 450-kilometer lange canyon.

Grand Canyon

Grand Canyon National Park – Een symbool van de USA

In ongeveer twee miljoen jaar tijd is de Grand Canyon gevormd door de enorme kracht van de Colorado River. Twee miljoen jaar, waarin de watermassa’s van de enorme rivier door de regio raasden, en hierdoor een uniek inkijkje in de historie van de aarde vrijgaven. Niet alleen geologen worden geboeid door de aanblik van de Grand Canyon, miljoenen toeristen doen de Grand Canyon in elk jaargetijde aan. Voordat de toeristen kwamen, leefden er talrijke indianenstammen in de Grand Canyon. Hun sporen en culturele erfenissen zijn nog altijd zichtbaar en vormen, naast het landschap, een andere karakteristiek van de Grand Canyon.

“Iets mooiers als de zonsopkomst en -ondergang in de Grand Canyon heb ik zelden gezien!”

Ingedeeld in de zogenaamde Noord en Zuid Rim biedt het nationale park sinds 1919 tot vandaag talrijke hoogtepunten, die je tijdens je rondreis door Amerika zeker niet missen wilt. Terwijl de South Rim het hele jaar voor toeristen toegankelijk is, is de North Rim wegens het strenge winterweer gesloten tussen oktober en april. De Grand Canyon in een park van extremen. Terwijl in de zomermaanden het kwik stijgt tot boven de dertig graden, valt de thermometer ’s winters terug tot onder het vriespunt. Zelfs als het weer overdag aangenaam is, kun je ’s nachts nog steeds bevriezen als je je in de kloof van de canyon bevindt en niet over het juiste materiaal en kleding beschikt.

Hiken, camperen of simpelweg turen, is wat er aan de top van de To-Do lijstjes van de Grand Canyon bezoeker staat. De South Rim, die het hele jaar toegankelijk is, vormt het meest bezocht gebied van het park. De entree bedraagt ongeveer $25 per auto, en ongeveer de helft daarvan per wandelaar of fietser. Bij de toegangen van het park ontvang je een kaart met de mooiste uitzichtpunten van de Canyon, samen met enkele gedragsregels. Als je de canyon liever bezoekt met een ranger, kun je aan een rondleiding deelnemen. Zo leer je meer over de geschiedenis van het nationale park en wordt je meegenomen naar de mooiste plekjes. Veel van deze tours, die meestal starten vanaf het Grand Canyon Visitor Centre, zijn zelfs gratis.

Grand Canyon

De South Rim van de Grand Canyon

De South Rim vormt het toeristische centrum van de Grand Canyon vanwege haar toegankelijkheid. Je kunt hier de vele paden bewandelen of een van de vier busroutes nemen om de uitkijkpunten en Grand Canyon Village te bezoeken.

  • Rim Trail: de Rim Trail neemt je gedurende twintig kilometer mee langs de mooiste uitkijkpunten van de South Rim. Deze route is perfect voor wie graag te voet de canyon wil verkennen en op zoek is naar de echte Grand Canyon ervaring. Wandel langs de stijle rotsen en geniet van een uniek uitzicht over de canyon. Wander along the cliffs and enjoy the unique view of the canyon! Alternatief kun je de route ook per auto afleggen.
  • Greenway Trail: dit wandelpad is 10.6 kilometer lang en kan te voet of per fiets worden afgelegd. Op de route passeer je Hermits Rest, Grand Canyon Village, Market Plaza en het bezoekerscentrum. In Grand Canyon Village vind je onder andere hotels, restaurants en winkeltjes. Zoek je een souvenir om mee naar huis te nemen? Sla dan hier je slag.
  • Desert View: Het beste uitzicht van de Grand Canyon is de Desert View. Er zijn verschillende punten waar je kunt genieten van het panoramauitzicht over de kloven.

Grand Canyon

De North Rim van de Grand Canyon

Als je liever de grote toeristenmassa’s vermijdt tussen de maanden mei en oktober, raad ik je aan een omweg te nemen naar de North Rim van de Grand Canyon. Afhankelijk van je fysieke gesteldheid kun je hier de perfecte route vinden om bijna ongestoord de enorme pracht van de Grand Canyon in je op te nemen.

  • Walhalla Plateau: Op dit plateau is er niet een spectaculair uitzichtpunt, maar meerdere, zoals de Walhalla Overlook, de Cape Royal en het Angels Window. Hike langs de Cape Final-, Cliff Springs- or Cape Royal- Trails, om deze uitzichtpunten te bereiken.
  • Kaibab Plateau: Op het Kaibab Plateau zijn enkele faciliteiten aanwezig, zoals een bezoekerscentrum en enkele winkels. Het startpunt van enkele vermakelijke routes rond de Bright Angel Canyon ligt hier. Een speciale ervaring is de wandeling over het North Kaibab Trail. Deze brengt je van de kliffen naar de oevers van de Colorado rivier.

Overigens: mijn persoonlijke highlights zijn de zonsopkomst en zonsondergang in de Grand Canyon. Plan je trip zo dat je de zon ook kunt zien opkomen of ondergaan. Ik heb zelden iets mooiers gezien dan het kleurenpallet dat zich op de formidabele canyon projecteert.

Excursies in de Grand Canyon

Naast de klassieke wandel- en fietsroutes, kun je de canyon ook op een andere manier leren kennen. Wat dacht je van een rafting tour vol actie over de stroomversnellingen van de Colorado Rivier? Dit is tegenwoordig mogelijk doordat de eens zo snelstromende rivier tegenwoordig getemd wordt door verschillende dammen. Veel organisaties bieden tours aan, waarvan sommige zich zelfs over meerdere dagen uitspreiden. Tijdens deze tours leer je de schoonheid van de Grand Canyon op een andere, spectaculaire, manier kennen.

Grand Canyon Colorado River

Een andere leuke excursie is de gratis ranger tour, die je langs veel prachtige locaties in het nationale park leidt. Neem deel aan wandelingen onder leiding van een gids, kampvuurgesprekken en historische tours, of dompel jezelf onder in de indianenwereld.

Een exclusieve maar zeker lonende excursie is een rondvlucht over de Grand Canyon in een helikopter. Je hebt gelijk, deze beleving is niet bepaald gratis. Maar het uitzicht vanuit vogelperspectief is simpelweg adembenemend en absoluut onvergetelijk!

Loop niet achteloos voorbij aan de Grand Canyon Skywalk, een van de meest spectaculaire skywalks ter wereld. Deze brug met een glazen vloer zweeft 240 meter boven de grond van de Grand Canyon. De skywalk in de vorm van een hoefijzer ligt buiten het nationale park en is gemakkelijk te bereiken als je uit de richting Las Vegas komt.

Grand Canyon

De wonderschone Grand Canyon

Maak je een reis door het zuidwesten van de Verenigde Staten, dan is een bezoek aan de Grand Canyon een must. Zelfs als je ‘alleen’ een stop maakt in Las Vegas, zou de Grand Canyon eigenlijk op je wensenlijstje moeten staan. Dit natuurwonder is namelijk makkelijk te bereiken vanuit de woestijnstad, en prima te doen als dagtrip. Extra tip: ook Monument Valley is een prachtig landschap in Arizona. Zoveel natuurschoon bij elkaar!