IJsland weet me elke keer weer te betoveren met zijn prachtige landschap, geschiedenis en mensen. Ik neem je mee op reis naar de gletsjer Vatnajökull waar een ijsgrot verborgen zit.

Ik ben verliefd op IJsland. Er valt zoveel te ontdekken. Zo heb je de Blue Lagoon omgeven door een lavalandschap, indrukwekkende watervallen zoals Dettifoss en Svartifoss, vuurspuwende vulkanen die het Europese luchtverkeer plat kunnen leggen, het Noorderlicht en nog veel meer natuurfenomenen. IJsland staat niet bekend om haar musea of monumenten, maar juist om haar adembenemende natuur. Ik wil je kennis laten maken met Vatnajökull, de grootste gletsjer in Europa!

stunning-vatnajokull-glacier-and-mountains-in-iceland-shutterstock_369852974-2-707x471

Vatnajökull – Moeder natuur is de beste architect!

De 900 meter dikke Vatnajökull ontstond ongeveer 2500 jaar geleden. Dit betekent echter niet dat deze indrukwekkende gletsjer, wat ongeveer 8% van IJsland beslaat, over de eeuwen heen hetzelfde is gebleven. Het is de derde grootste gletsjer van de wereld en constant in beweging. Elke dag verschuift de gletsjer een meter. Onder de gletsjer bevinden zich vulkanen. Het smeltwater glijdt langs het ijs en vormt zo ijsgrotten. Dat is de kracht van de natuur! In de lente begint het ijs te smelten en veel grotten storten dan in. Echter in de winter ontdekt men steeds weer nieuwe grotten en deze kun je ook bezoeken. Hoe ze eruit zien? Bekijk de foto’s:

ijsgrotten ijsland

Het donkerblauwe ijs is niet gephotoshopt. De kleur ontstaat als ijs wordt samengeperst. In de grotten word je omringd door honderd meter ijs. Wees niet bang dat een grot instort. De gids controleert altijd de stabiliteit van de grotten. Als je geluk hebt, kun je tijdens een tour ondergrondse rivieren en zelfs kleine watervallen tegenkomen. Deze zorgen voor een prachtig plaatje. Vergeet ook niet je camera mee te nemen!

 

 

Het Vatnajökull-National Park – Gletsjers, Vulkanen en Watervallen

Het Vatnajökull-National Park kreeg de naam nationaal park in 2008 en is het twee-na-grootste nationaal park in Europa. Het park bestaat niet alleen uit de Vatnajökull gletsjer. Zo is er ook de 227 meter lange Morsárfoss waterval, de hoogste waterval van IJsland. Een bijzonder detail: De waterval ligt naast de gletsjer en werd in 2007 ontdekt toen een stuk ijs van de gletsjer was afgebroken. Dit laat weer eens zien dat onze planeet zoveel moois te bieden heeft. Moeder Natuur weet ons altijd weer te verrassen. Het nationaal park is één van de hoogtepunten van IJsland en is een ware must. Waar kun je anders tegelijkertijd gletsjers, watervallen, (actieve) vulkanen en ijsgrotten zien?

Een tour met een gids wordt door verschillende lokale bedrijven aangeboden. Alles wat je nodig hebt voor een dagtour zit bij de prijs inbegrepen. Een tour kost tussen de €100-200. Houd wel rekening met de tijd van het jaar. Als je bijvoorbeeld een tour door een ijsgrot wilt maken dan moet je in de winter gaan (november -maart). Tijdens de zomer zijn de grotten niet toegankelijk vanwege instortingsgevaar. Je ziet dat het belangrijk is om hiermee rekening te houden. Je wilt toch je kans op het maken van deze adembenemende foto’s niet missen?

Inside an icecave in Vatnajokull, Iceland. A climber silhoutted against the ice. The ice is thousands of years old and so packed it is harder than steel and crystal clear. These caves are formed by meltwater that rushes from over and underneath the glacier and creates these wonderful sights

Boek jouw reis naar IJsland

Wil jij ook dit unieke natuurfenomeen met eigen ogen zien? Boek dan jouw trip naar IJsland en laat je verrassen door de schitterende natuur van het eiland. Van imposante gletsjers tot stomende geisers en vulkanen – IJsland is één en al natuurschoon! Ben jij klaar voor een avontuur?

 

Meer uit het Travel Magazine: