Het lijkt op een scene op de film Life of Pi of Avatar. Het is echter geen photoshopbeeld, maar een wonder van de natuur. Lees hier hoe de lichtgevende zee kan bestaan en waar je dit natuurfenomeen het beste kunt bewonderen!

Lieve moeder natuur, je hebt het weer voor elkaar. Telkens creëer je weer de mooiste, dromerige fenomenen. Het meesterwerk van vandaag: de lichtgevende zee in de Malediven!

De lichtgevende zee

Waarom geeft het water licht?

Als je tussen juli en februari naar de Malediven reist, kun je het spektakel van de zee van sterren meemaken. Waarom gloeit het water eigenlijk? Wat zorgt ervoor dat het water in de nacht licht geeft als een glow-in-the-dark sterrenhemel? Het antwoord: fluorescerend plankton.

Plankton zijn kleine, plant-gebaseerde en dierlijke micro-organismen die in de zee drijven en die elke beweging van het water volgen. Wanneer een bepaald type van plankton onder druk staat, bijvoorbeeld door de beweging van het water, reageert het door licht te geven. Het licht moet je zien als een verdediging, aangezien alles wat in het wild licht geeft gevaarlijk of giftig is. Hiermee zegt de plankton tegen de natuurlijke vijanden: ‘Je kunt mij maar beter niet opeten’!

Tegelijkertijd verdedigen de mini-organismen zichzelf ook op een andere manier. Bijvoorbeeld, het licht geeft ook een seintje aan de vogels die graag de vis eten waarvoor de plankton zich moet verdedigen. Wanneer een hongerige vogel in de nacht het glooiende water ziet, weet het dier dat het etenstijd is. Het licht werkt dus eigenlijk als een alarmsysteem.

Deze gloed noemt men bioluminescentie en dit komt vaker in de natuur voor dan je misschien denkt. Het licht van vuurvliegen functioneert als communicatiemiddel. Het helpt paren elkaar te vinden in het broedseizoen. Sommige kwallen geven licht in het donker om in de diepe oceanen hun prooi te verwarren. Het licht brengt het roofdier in de war, de kwal kan een stuk van zijn lichaam afstoten en zo ontsnappen.

Bio luminescence Illumination of plankton at Maldives shutterstock_213827911_1200

Waar kan ik de lichtgevende oceaan zien?

Als je dit wonderbaarlijke fenomeen met eigen ogen wilt zien, kun je het beste naar een van de volgende plekken reizen:

  • De Malediven: Ik noemde het eerder al, op de Malediven heb je de beste kans om het fluorescerende plankton te spotten. De stranden van de Mudhdoo, Vaadhoo en Rangali-eilanden zijn hier perfect tussen juli en februari.
  • San Diego: De zee geeft hier blauw licht, op onregelmatige tijden. Ik kan helaas geen specifieke momenten noemen, maar de bewoners zeggen dat het fenomeen het vaakst tussen april en augustus voorkomt.
  • Puerto Rico: In Puerto Rico vind je Mosquito Bay, of, zo heette het vroeger. Vanwege het fluorescerende plankton werd de baai omgedoopt tot de ‘Bioluminiserende baai’. Helaas zie je het fenomeen hier niet vaak meer, want de wind nam de organismen mee naar de open zee.

Bio luminescence. Illumination of plankton at Maldives

Ik zie het eerder al en doe het graag nog eens: de natuur is de beste kunstenaar van de wereld. Als je van plan bent naar de Malediven, San Diego of Puerto Rico te gaan, probeer dan dit fenomeen te ontdekken! Stuur mij een foto, die zou ik graag zien!