Barcelona is een van de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip in Europa. De stad lijkt uit z’n voegen te barsten, met name in de zomermaanden. Logisch eigenlijk, want in welke andere stad kun je sightseeing combineren met een strandvakantie? Barcelona is divers en kleurrijk en hier kom je overal in de stad werken en gebouwen van de Catalaanse artiest Antoni Gaudi tegen, waarvan enkele op de UNESCO werelderfgoedlijst prijken. Gaudi’s kunstwerken zijn een voorbeeld van de modernistische kunstbeweging, die onder andere moderne architectuur met oude materialen combineert. Een ervan is de Sagrada Familia, een buitengewone basilica, die meteen in het oog springt.

 

 

Het onafgemaakte meesterwerk van Antoni Gaudi

Je loopt door de wijk Eixample in Barcelona, met je reisgids in je hand. De Casa Mila ligt achter je, het moet hier toch in de buurt zijn? Ineens doemen de 100 meter hoge torens van de Sagrada Familia voor je op, de meest beroemde kerk in Barcelona. De kerk is zo groot dat het de andere gebouwen in de buurt domineert. Je volgt de straat om zo het kunstwerk van dichterbij te bekijken. Je moet je nek strekken om alle fascinerende details op de façade te bewonderen. Nu weet je het zeker: je reisgids was niet overdreven – de Sagrada Familia is echt het hoogtepunt van deze stad!

Blik over Barcelona

Het feit dat deze kerk nooit afgemaakt is, terwijl de constructie in 1882 begon, doet niet af aan het grandioze uitzicht. Men werkt altijd aan de façades. De stad heeft als doel om de Sagrada Familia na 144 jaar af te maken, voor de 100ste gedenkdag van Antoni Gaudi’s overlijden, die plaatsvindt in 2026. Tijdens de lange bouwperiode werden vele architectonische stijlen door elkaar gebruikt. Je vindt neogotische, modernistische en hedendaagse kenmerken in het gebouw, met name in de twee façades van de kerk. Op geen andere plek ter wereld vind je zo’n kerk. De façade met de geboorte van Christus op de noordoostelijke kant van de basilica, Gaudi’s levenswerk, portretteert de geboorte van Jezus en een gedeelte van zijn leven. De aandacht voor detail verraadt waarom het zo lang duurde om deze façade te maken. Drie portieken, die de christelijke waarden van geloof, liefde en hoop symboliseren, vertellen het Bijbelse verhaal.

De façade met het lijden van Christus aan de zuidwestelijke kant van de kerk is het exact het tegenovergestelde van de scenes met de geboorte. In plaats van rijke ornamenten vind je hier duidelijke structuren en grote figuren. De zes diagonale zuilen die de façade ondersteunen zullen zeker in het oog springen. Je kunt aan de verschillende architectonische stijlen aflezen dat de kunstenaar hier niet aan het werk was. De beeldhouwer Josep Maria Subirachs begon in 1986 met het decoreren van de façade en het is nog lang niet klaar. Het werk aan de gloria façade aan de zuidoostkant van de Sagrada Familia moet nog beginnen en er staan ook 21 zuilen en twee kapellen gepland voor deze kant. De pompeuze Sagrada Familia blijft groeien en veranderen tot aan 2026, dus je hebt altijd een reden om terug te komen.

Ook de imposante torens van het bouwwerk zijn onder constructie. Acht van de achttien toren, gewijd aan de twaalf apostelen, vier evangelisten en Maria en Jezus Christus staan en zijn open voor bezoek. Met genoeg uithoudingsvermogen kun je de toren beklimmen via een steile trap zonder railings. Je kunt ook gebruik maken van de lift die je helemaal naar boven brengt. De torens zijn onderling verbonden door middel van bruggen, dus je hoeft niet telkens weer omhoog te klimmen.

segrada familia

Sagrada Familia – mooi van de binnen- en buitenkant

Als je denkt dat de praal van de façades niet kan worden overtroffen, ga dan in de rij staan om de kerk binnen te gaan. Soms moet je lang wachten, afhankelijk van het seizoen en de tijd van de dag. Mijn advies: kom vroeg in de ochtend, dan krijg je de kans om de hele Sagrada Familia te bezichtigen, zonder lang te hoeven wachten. Eenmaal binnen wachten prachtige kleuren op je. De dikke zuilen bestaan uit verschillende materialen en verschillen van elkaar in dikte en structuur. Alle zuilen komen samen onder het dak van de kerk en imiteren de takken van een boom. Gaudi was geïnspireerd door de natuur en zulke elementen vind je dan ook vaak terug in zijn werk.

Entree en openingstijden: 

  • April – september: dagelijks geopend van 9:00 uur tot 20:00 uur
  • Oktober: dagelijks geopend van 9:00 uur tot 19:00 uur
  • November – februari: dagelijks geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur
  • Entree: €15 per persoon, €19.50 met een tour

Het licht schijnt door de glas in lood ramen en zorgen voor de bijzondere atmosfeer. Het verhoogde altaar met baldakijn, gedecoreerd met druiventakken, geldt als de hoogtepunt van het interieur. Achter het altaar schittert de façade met de geboorte van Jezus, wat met de felle kleuren een feest voor het oog is. Trouwens, op dit moment zoekt men naar een orgel die de muziek voor de hele kerk kan verzorgen, aangezien er nu geen bestaat. Toevalligerwijs vond de zegening van de paus plaats in dit heiligdom in 2010. Zo’n zegening wordt gezien als een eretitel voor kerken. Het feit dat de Sagrada Familia deze titel ontving zonder dat het bouwwerk compleet is, bewijst hoe bijzonder de architectuur van deze kerk is.

Als je de kans krijgt, moet je de crypte bezoeken. In dit gedeelte vinden reguliere kerkdiensten plaats, dus het kan voorkomen dat je dit onderdeel van de kerk niet kan bezoeken. In 1926 werd Antoni Gaudi hier ten ruste gelegd, aangezien hij een groot deel van van de Sagrada Familia bouwede. In het midden van de basilica vind je een museum toegewijd aan Gaudi, waar men meer te weten kan komen over zijn manier van werken.

Bezoek de Sagrada Familia en je geniet niet alleen van een magnifieke kerk, maar je leert ook veel over de geschiedenis van de stad. Een bezoek aan de basilica is een echte must tijdens je bezoek aan de stad, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona!

Alle Barcelona aanbiedingen