Op de aarde vind je veel indrukwekkende en geheime plaatsen. Een daarvan is de Silfra kloof in IJsland. Hier ontmoeten de platen van Amerika en Europa elkaar en jij kunt er tussenin duiken!

IJsland is een hele bijzondere plek – we laten onszelf graag betoveren door foto’s van geisers, gletsjers en barre landschappen. Veel mensen dromen ervan om het met hun eigen ogen te zien, wat IJsland een populaire bestemming maakt. Ik ben zelf gek op dit land! Met de koude temperaturen kun je je moeilijk voorstellen dat mensen hier graag gaan duiken. Het tegenovergestelde is waar: ik stel je voor aan de Silfra kloof, een plek waar je tussen twee continenten kan duiken en waar het water onvoorstelbaar helder is!

Een duiker in de silfra kloof in IJsland

De Silfra kloof – ontstaan door by continentverschuiving

In de westelijke IJslandse hooglanden, in de buurt van de Langjökull gletsjer, is een plek waar de Amerikaanse en Europese tektonische platen elkaar ontmoeten. De Silfra kloof ontstond ongeveer 135 miljoen jaar geleden toen deze twee platen uit elkaar dreven nadat ze onderdeel waren van het supercontinent Pangea. Omdat de verschuiving van continenten een doorgaand proces is, drijven de platen vandaag de dag ook nog uit elkaar. De kloof groeit ieder jaar met 7 mm, dus op een zekere manier kun je zo geologie van dichtbij meemaken! Je vindt de kloof in de het Thingvellir National Park, waar je ook vier actieve vulkanische regionen liggen. Het nationale park, een UNESCO-werelderfgoed, is een van IJsland’s meest indrukwekkende bezienswaardigheden, want hier vind je onder andere de beroemde Gullfoss waterval – en die mag je absoluut niet missen tijdens een bezoek aan dit prachtige land!

 

 

Het water uit de Silfra kloof komt uit de Langjökull gletsjer. Dit water is lang onderweg, aangezien het tientallen jaren duurt voordat het door de basalten gefilterd is, de stenensoort die je in de omgeving van de kloof vindt. Juist door dit lange proces is het water hier zo helder, aangezien het als een natuurlijke filter werkt. Je kunt het zelfs drinken! Dit gegeven maakt het zo interessant om hier te duiken. Wat is er mooier dan in helder water duiken en te vormen van de tektonische platen te zien! Je zult continu ingangen van grotten en tunnelsystemen spotten die naar onbekende gebieden leiden. Het rif is gaat tot zo’n 65 meter diepte en tijdens een duik kun je tot 18 meter duiken, afhankelijk van je niveau.

De Silfra kloof in Thingvellir nationaal park

Je kunt het beste een duik met een gids boeken, zodat je geen van de geheimen van de kloof mist. Als je nooit gedoken hebt, maar hier wel wilt zwemmen, maak je dan geen zorgen. Er zijn ook snorkeltrips. Natuurlijk gaat het er iets anders aan toe dan bij een Caribische snorkeltour. Het water is koud, dus je gaat er niet zonder dikke wetsuit in. Deze plek is niet alleen toegankelijk voor ervaren duikers en thrillseekers, maar voor iedereen en dat is nou juist zo geweldig. Hoeveel mensen kunnen daadwerkelijk zeggen dat ze tussen twee continenten hebben doken?!

De silfra kloof in IJsland

Heb jij hier gezwommen en wil je je ervaring delen? Ik ben benieuwd naar je verhalen!