Rusland is groot – heel groot! Als je altijd al door een van de grootste landen ter wereld wilde reizen en zoveel mogelijk van dit diverse en mooie continent wilde zien, moet je even luisteren. Vandaag vertel ik je over de Trans-Siberische Spoorlijn en wat je onderweg tegenkomt.

Van het levendige Moskou tot aan het gigantische Baikalmeer en de eindeloze Russische toendra tot de Japanse zee. Klim aan boord en rij met mij mee op de langste spoorlijn ter wereld.

transsib1
Foto: transsibirische-eisenbahn.de

De Trans-Siberische Spoorlijn – 9,300 kilometer door Rusland

De Trans-Siberische Spoorlijn is met name populair onder de reizigers die op zoek zijn naar een avontuur buiten de gebaande paden. De reis van Moskou naar Vladivostok duurt 6 dagen. In deze tijdspanne reis je 9,300 kilometer, met 70 kilometer per uur, door 8 tijdzones, over 16 rivieren, rij je door 400 stations in 90 plaatsen en je stopt slechts op enkele.

transsib2

Hoe en waar je je tijd doorbrengt aan boord van de trein hangt er puur van af welke klasse je boekt. Een reis in de ‘luxe’ cabine met twee bedden in de eersteklas kost tussen de 600- 800€ en dan krijg je een eigen douche en een beetje privacy. Een bed in een tweedeklas wagon kost tussen de 300-500€, maar dan deel je compartiment en de badkamer met andere reizigers. De goedkoopste optie is de derde klas, waar tickets ongeveer 200€ kosten. Verwacht hier geen privacy, maar wees voorbereid om je medereizigers goed te leren kennen en breng wat tijd met ze door. Je kunt rekenen op legendarische Russische gastvrijheid – en natuurlijk komt de wodka  op een gegeven moment tevoorschijn.

De restaurantwagon, die sinds 1916 al heen en weer rijdt, serveert authentieke Russische gerechten. Aangezien de koks in contact staan met talloze toeristen uit de hele wereld, hoef je niet geheel afstand te doen van het voedsel dat je wel kent. Probeer wat van de smaakvolle piroshki en de hartige soepjes terwijl je in de trein zit. Je moet iets extra betalen voor het eten, dus het is de moeite waard om wat mee te nemen of om tijdens een van de stops in te kopen. Overal waar de trein stopt, ontstaan kleine markten waar je vers fruit en klaargemaakt eten kan kopen voor de reis. Tijdens de 6-daagse reis stop je onder andere in Yekarterinburg, Novosibirsk, Irkutsk en Ulan-Ude voordat je in Vladivostok aankomt. Ondertussen passeer je 8 tijdzones, dus je bent ook nog eens aan het tijdreizen!

Om ervoor te zorgen dat de reizigers niet van slag raken door al die veranderingen, blijft de trein op Moskou-tijd. Het kan dus gebeuren dat je in het midden van de nacht je diner krijgt. Een bijzonder onderdeel van de treinreis is het traject van 200 km langs het Baikalmeer. Dit meer is het diepste en oudste zoetwatermeer en behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. De dimensies zijn echt onvoorstelbaar. Op z’n wijdste punt is het meer 82 km kilometer breed. Je kunt het je bijna niet voorstellen.

transsib3
Foto: transsibirische-eisenbahn.de

De Trans-Siberische Spoorlijn is een cultreis op zichzelf! Wie deze reis op een wat meer luxe en comfortabelere basis wil maken, kan met de luxetrein Tsarengoud mee voor ongeveer 3000€. Deze trein wordt echter vooral door toeristen gebruikt waardoor het veel charme en flair verliest. De diehard fans zullen je vertellen dat de Trans-Siberie Express de beste keus is. De reis is de ervaring! Doe het langzaam aan en leer het echte Rusland kennen. Heb jij deze reis gemaakt of staat het op je planning? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Overigens heb ik ook een deal voor deze droomreis voor je gevonden!