Wat vroeger de enige manier was om handel te bedrijven heeft zich ontwikkeld van traditie tot een toeristische attractie. De drijvende markten zijn een highlight van Thailand!

We kennen ze allemaal, beelden waarop Thaise dames met hun met groente en fruit beladen schuiten zich door smalle en overvolle waterwegen manouvreren om hun waren aan te prijzen. Bestaan de drijvende markten eigenlijk nog? Jazeker! Maar wat eens traditie was in nu een toeristische attractie. De foto’s zien er zo intrigrerend uit, dat we dit wel met eigen ogen willen zien. Waar dit mogelijk is, vertel ik je graag.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Sodha Travel | South Asia (@sodha_travel) am

Drijvende markten als noodzaak

Er ligt een lange geschiedenis achter de drijvende markten, die je misschien vooral in verband brengt met Bangkok. Voordat de stad over een modern stratenplan beschikte, vond vervoer plaats over het water. Schuiten dienden als vervoermiddel en werden door de kanalen van Bangkok, de khlongs, geleid. Zelfs de verkoop van waren vond op het water plaats. Hierdoor werden massa’s fruit en groente, vlees en vis op kleine bootjes meegenomen. Voor de Thaise bevolking zijn drijvende markten dus niets bijzonders, in tegendeel,  het stadsdeel Thonburi stond bekend om zijn drijvende markten. In de loop der tijd ontwikkelde Bangkok zich verder, straten werden aangelegd en waterwegen dichtgestort. Hierdoor hielden veel drijvende markten op te bestaan. Niet alle Khlongs werden echter gedempt, en zo kun je nog steeds door Thonburi varen. Je kunt verschillende Khlong-tours reserveren en je door het doolhof van kanalen laten varen. Een absolute highlight!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von ROCK DAVIS (@rockdaviscom) am

 

Damnoen Saduak blaast de traditie nieuw leven in

Ook al is de noodzaak van de drijvende markt verdwenen, je kunt nog steeds een drijvende markt in Thailand bezoeken. Niet in Bangkok zelf, maar 80 kilometer verderop, in de stad Damnoen Saduak. Niet traditie, maar toerisme is hier de belangrijkste drijfveer. De lokale bewoners zul je waarschijnlijk alleen treffen in de vroege ochtenduren tussen zes en acht, op zoek naar pomelo’s, djamboe (Java-appel), en andere levensmiddelen.

Al vroeg in de ochtend komen toeristen naar de drijvende markt van Damnoen Saduak, en versperren in hun boten de doorgangen van het kanaal. Een file op het water, niet iets wat je elke dag ziet! Maar dan gaan de kooplui aan het werk: van de superverse maaltijden, loempia’s en pannekoeken begint je mond te wateren. De nieuwschierigheid van de toeschouwers betekent voor de verkopers een gouden handel. Zelfs accessoires en souvenirs kun je tegenwoording op de drijvende markt kopen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Trip Factory Travel & Tours (@tripfactorydavao) am

Bekijk je de floating market liever van een afstandje, neem dan plaats bij een van de omliggende caféetjes. Zet de wekker lekker vroeg om rond zonsopgang in alle rust de markt te verkennen. Later kun je dan alle bedrijvigheid van een afstandje bekijken, en je vergapen aan allen die het gezegde “de vroege vogel vangt de worm” nog niet kennen. Verzekerd zijn van mooi weer? Oriënteer je dan zeker op de beste reistijd voor Thailand.

Headerfoto: Juriah Mosin/Shutterstock.com

 

De beste deals voor een Thailand vakantie

 

Meer uit het Travel Magazine: