Het droevige nieuws bereikte ons gisteren: Het Blauwe Raam (The Azure Window) op het Maltese eiland Gozo is ingestort. Alle informatie lees je hier.

+++ SCHOKKEND NIEUWS +++

Het Blauwe Raam is ingestort

De natuurlijk rotsformatie, wat een van Gozo’s bekendste attracties was voor velen jaren, is helaas ingestort in de zee. De Minister van Malta beschreef het nieuws op Twitter als ‘hartverscheurend’ maar verklaarde dat ‘rapporten hebben aangegeven dat door de jaren heen dit beroemde punt is aangetast door onvermijdelijke natuurlijke corrosie. De trieste dag is aangekomen.’ Inderdaad een zeer trieste dag.

De unieke rotsformatie was het hoogtepunt van Gozo’s attracties. Voordat Het Blauwe Raam instortte, was het een must-do tijdens elke trip naar Malta. Elk jaar namen duizenden toeristen de veerboot naar Gozo, waar je de bijzondere mijlpaal kon bewonderen die daar al duizenden jaren staat. Alhoewel, er was altijd een gevoel van onvermijdelijke instorting. In 2013 werd er een geologische studie gepubliceerd die bevestigde de onvermijdelijke erosie, maar zei ook dat er geen direct gevaar was voor instorting van Het Blauwe Raam. Helaas leek deze dag toch sneller te komen dan verwacht.

Omwonende van het eiland stroomde naar de kust lijn om hun eer te bewijzen aan het natuurlijke fenomeen, wat een groot deel van hun identiteit is geweest. Het is niet alleen een groot verlies voor de lokale bevolking, maar ook een verwoestende klap voor de toeristische sector in Malta. Berichtjes over het wonder van het eiland stromen in via social media:

 

 

 

Het herdenken van Het Blauwe Raam

Het is niet verrassend dat een adembenemende plek als Het Blauwe Raam snel werd ontdekt door film regisseurs. De beroemde boog was onder andere gastheer voor verschillende scenes uit Game of Thrones en is ook te zien in andere top films zoald Gladiator, World War Z en Clash of the Titans. Ik denk dat dit een goed excuus is om deze weer op te graven uit de dvd boxen! Hoewel het ongelofelijk triest is om deze rotsformatie te zien verdwijnen, blijft Malta een opmerkelijke bestemming voor toeristen. Het is belangrijk om niet te vergeten dat, ondanks het tragische instorten van Het Blauwe Raam, er nog een boog slechts een paar mijl verder staat, bij Wied il-Mielah. De reis naar Malta dus nog niet annuleren!