Emilia-Romagna is één van de rijkste regio’s van Italië en wordt beschouwd als een van de beste om in te wonen. Dit is mede dankzij de voortreffelijke keuken en de herkomst van de Parmaham, de Aceto Balsamico di Modena en de Parmezaanse kaas. Hier vertel ik je over de mooiste steden van de regio!

Deze regio van Noord-Italië wordt aan de oost zijde begrenst door de Adriatische Zee en grenst daarnaast aan de regio’s Piëmont, Ligurië, Toscane, Marche, Lombardije, Veneto en San Marino (zelfstandige republiek). Dit is één van de vlakste regio’s van Italië en is daardoor een ideaal fietsgebied. Reis met me mee door Emilia Romagna wanneer we de 4 kunststeden Bologna, Ferrara, Ravenna en Forlì bezoeken! Is dit het begin van jouw reisplannen voor een vakantie in Italië?

Europe_Italy_Bologna_005

Bologna

Vanuit Amsterdam ben ik rechtstreeks naar Bologna gevlogen, een vlucht van nog geen 2 uur vliegen. Bologna wordt vaak La Rossa genoemd, de rode. Als je Bologna van boven af bekijkt zal je snappen waar deze naam vandaan komt, de terracottarode gevels en daken steken fel af tegen de blauwe lucht. Daarnaast kent Bologna nog twee bijnamen de eerste is La Grassa wat betekend ‘de vette’ dit refereert aan haar gastronomische faam, hier in Bologna eet je de allerbeste en goedgevulde pasta’s van Italië. Haar tweede bijnaam is La Dotta dit betekend ‘de geleerde’ en deze naam refereert aan de vestiging van de oudste universiteit van Europa. Maar naast haar rode daken, dat het een studentenstad is en dat je er lekker kan eten heeft Bologna nog veel meer te bieden!

Europe_Italy_Bologna_003

Bologna heeft een grote artistieke en culturele binnenstad wat gevuld is met goed bewaarde monumenten en bouwwerken. Het centrale plein van de stad, de Piazza Maggiore, is waar je verschillende bezienswaardigheden vindt. De Sint-Petroniusbasiliek, dit is een Rooms-katholieke kerk die beschouwd wordt als de hoofdkerk van de stad. Daarnaast staan er vele paleizen zoals de Piazza Maggiore, Palazzo del Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo Re Enzo, Palazzo dei Banchi en het Palazzo del Podestà, dit is het paleis aan de noordzijde van het plein wat in 1200 gebouwd is en daarmee het oudste paleis op de Piazza Maggiore is. Aan de zijkant van het plein staat het grote standbeeld van de zee god Neptunus, een fontein met engelen, dolfijnen en zeemeerminnen. Daarnaast vind je op dit plein veel cafeetjes, terrassen en delicatessenwinkels waar de voortreffelijke Italiaanse kaas-, worst-, en vis specialiteiten verkrijgbaar zijn. Ook kan je de wijnkelders binnenstappen waar je de beste wijnen van deze regio kan proeven.

Europe_Italy_Bologna_007

Bologna is een stad met vele zuilen, deze zuilen hebben een totale lengte van wel 40km! Vroeger mochten ze niet hun huizen meer uitbouwen want dan zouden de straten te smal worden dus maakten ze bogen zodat daaronder de straat vrij blijf en daarboven gebouwd kon worden. Doordat Bologna over zoveel zuilen beschikt is het de perfecte stad om ook in de herfst en winter te bezoeken want je kan kilometers lang overdekt van A naar B komen zonder nat te worden! Zelf heb ik (helaas) ook 1 dag regen gehad in deze stad maar dankzij de zuilen heb ik toch mijn ontdekkingstocht voort kunnen zetten.

Knipsel

Als je dacht dat alleen Pisa beschikt over een scheve toren heb je het mis, want in Bologna kom je ook 2 scheve torens tegen. Dit zijn de Asinelli en de Garisenda beide uit de 12de eeuw. Vroeger stonden er ongeveer 100 torens in het centrum, dit waren voornamelijk verdedigingstorens. Nu zijn er slechts nog 20 torens staande. En eentje daarvan is aardig bijzonder, als je nog op zoek bent naar een unieke overnachtingservaring dan heb ik een goede aanrader voor je want in de 12e-eeuwse Torre Prendiparte is zelfs een Bed & Breakfast gehuisvest. Je hebt hier zoals je al kan raden een spectaculair uitzicht en een ervaring om nooit meer te vergeten! Wel moet je optijd boeken want deze toren beschikt slechts over 1 kamer waar je voor 2 tot max. 4 personen kan overnachten.

In de namiddag bezoek ik het Maurits Cornelis Escher Museum. Escher is geboren in 1898 in Leeuwarden. Hij was geen goede student maar wel erg goed in tekenen. In 1919 ging Escher in Haarlem studeren aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Na deze studie reisde hij veel naar voornamelijk Spanje en Italië. Escher is in maart 1972 op 73-jarige leeftijd overleden.

hjg

Na al dat geloop heb ik aardig trek gekregen. Als je verzekerd wil zijn van een uitgebreid menu met o.a. tortelloni, tortellini, tagliatelle en de bekende bolognese saus dan moet je zeker een avond binnen stappen in het Cantina Bentivoglio Jazz Restaurant – Via Mascarella 4. Nadat ik mijn buik letterlijk rond heb gegeten keer ik terug naar het centraal gelegen 4-sterren Hotel Internazionale waar ik heerlijk neer plof op mijn bed na een geslaagde en veelzijdige dag in Bologna!

Europe_Italy_Bologna_002

Ferrara

De stad Ferrara wat ten noorden van Bologna ligt bereik je al in een klein uurtje rijden.  Het is een prachtige oude stad waar je veel typische Italiaanse gebouwen ziet, de hele stad valt zelfs onder UNESCO en dat is niet voor niks!

In Ferrara verbleef ik in het Hotel Ferrara wat een perfecte centrale ligging heeft. Het ligt namelijk letterlijk tegenover het indrukwekkende Castello Estense kasteel in het historisch centrum van Renaissancestad Ferrara. Dit zeer oude Kasteel is in 1385 gebouwd, sinds de aardbeving in 2012 er is helaas wel wat schade ontstaan aan vooral de mooie muurschilderingen maar gelukkig is het overgrote deel nog wel intact zodat je dit spectakel nog prima kan bewonderen. Het kasteel met de 4 torens is in zijn geheel omgracht. Bij binnenkomst door de poort tref je kanon kogels en een oude verdedigingskanon aan. Maak een indrukwekkende rondleiding door dit kasteel, loop door de smalle gangen, bezoek de gevangeniscellen en geniet van de ‘garden of the oranges’ hmm…alleen de geur hier is al heerlijk!

old estense castle in ferrara

verdedigings kanon estense castle

Nadat je het Castello Estense kasteel hebt bewonderd, loop je in een paar stappen verder het centrum binnen. Hier vind je de Piazza della Cathedrale, men is in 1135 begonnen met de bouw van deze kathedraal, het is een vijfschepige Romaansgotische basiliek met galerijen.  Op het Piazza Triste e Trento plein kan je genieten van een heerlijk drankje op één van de terrasjes.

Oude smalle middenleuwe straat in historisch centrum van Ferrara

In deze oude stad krijg je zelfs nog een beetje een Hollands gevoel want wat erg herkenbaar is aan deze stad zijn de vele fietsen die je hier tegenkomt. Links, rechts of in een steegje overal kan je ze spotten en Ferrara wordt dan ook niet niks voor niks de fietsstad van Italië genoemd. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er meer fietsen dan mensen zijn in Ferrara! Ze zijn ook bezig met het verbeteren van de fietspaden voor nog meer fiets plezier. Ik raad je dan ook zeker aan om een fiets te huren en de stad per fiets te verkennen. De stad is nog geheel door muren omgeven met een totale lengte van ongeveer 9 km. Hier heb je fietsroutes en wandelpaden waar volop gebruik van wordt gemaakt. Je ziet hier mensen fietsen, joggen en wandelen.

DSC_0116

Zo kom je ook al fietsend langs het Palazzo dei Diamanti. Letterlijk vertaald als het ‘Diamanten Paleis’ is één van de meest bekende Italiaanse paleizen uit de oudheid en een zeer belangrijk en invloedrijk voorbeeld van de Europese Renaissance architectuur van die tijd. Als je naar de foto’s hieronder kijkt zie je wel waar de naam vandaan komt, de muren zijn namelijk voorzien van 8500 marmeren blokken die in de vorm van diamanten zijn geslepen. Het gebouw is ontworpen door Biagio Rossetti op verzoek van Sigismondo d’Este (1492). Het werd eerst als woonhuis gebruikt door de Este family. Rond 1832 is het paleis overgenomen door de gemeente van Ferrara om het National Gallery of Art en de Civic University te huisvesten.

palazzo dei diamanti diamonds palace

Na je fietstocht kan je even uitrusten in het prachtige stadspark. Hier tegenover heb ik bij Sorgente del Gelato genoten van een heerlijk ijsje. In de avond heb ik gegeten bij  Cusina e Butega Ristorante Con Bottega – Corso Porta Reno 26/28 (loopafstand van de Kathedraal). Hier kan je je smaakpapillen verwennen met de heerlijke gerechten van de traditionele keuken van de regio.

Knipsel

Ik raad je zeker aan de tijd te nemen in Ferrara zodat je rustig kan genieten van alles wat deze stad te bieden heeft. Wil je na de stad te hebben gezien je een beetje terug trekken op het platteland dan heten France en Romano je graag welkom bij hun Vakantieboerderij La RocchettaSinds 2000 laten France en Romano hun gasten volop genieten van de rustgevende natuur en de heerlijke zelfgemaakte gerechten uit de streek van Ferrara. Ik heb hier zelf de workshop ‘Tortelloni di Zucca’ gevolgd’ (zelfgemaakte pasta met pompoenvulling). En het is echt net zo lekker als dat het klinkt! Tijdens de voorbereidingen word je al verwend met een glasje wijn, wat zich voortzet tijdens de uitgebreide lunch waar je o.a. van je zelfgemaakte pasta gaat genieten.

DSC_0168

1

Ravenna

Vanuit Ferrara rijd je in ongeveer een uurtje naar Ravenna, wat ten oosten van Bologna ligt. Ravenna staat bekend om haar schitterende verzameling van vroegchristelijke mozaïeken. De mozaïeken stammen zowel uit de Romeinse als de Byzantijnse periode. Ondanks dat Ravenna in de Tweede Wereld oorlog meer dan 166 keer is gebombardeerd zijn er gelukkig toch nog tal betoverende kunstwerken te zien.  Als eerst bezocht ik het Mosaic Art Lucianan Notturni (via F. Negri 14) waar je antieke en hedendaagse mozaïek cursussen kan krijgen. De mozaïeksteentjes worden met de hand kapot geslagen waarna ze gebruikt worden, hedendaags is dit proces veelal overgenomen door fabriekswerk.

Nadat ik uitgebreid de kunst van het mozaiek maken te horen heb gekregen kon ik niet wachten om de mozaïeken te bewonderen die onder meer te zien zijn in de in de kerken Basilica di Sant’Apollinare Nuovo en De San Vitale en de doopkapellen Battistero Neoniano en Battistero degli Ariani.

totaal

Nadat je hebt genoten van de schoonheid van deze steentjes kan je je tocht voort zetten naar het hart van de stad: Piazza del Popolo. Dit is een gezellig plein waar je even kan ontspannen en genieten van een hapje en een drankje. Op het plein heb je een mooi uitzicht op het Palazzo Comunale en de 2 Venetiaanse zuilen met daarop de beschermheiligen van de stad Sint Apollinaris en Sint Vitalis.

shutterstock_126765404

Forlì

Vanaf Ravenna bereik je Forlì al in 35 minuten. Aangekomen in deze stad bezoek ik als eerste het Musei San Domenico waar de expositie van de Italiaanse schilder Giovanni Boldini (Ferrara 1842 – Paris 1931) te bewonderen is. Boldini heeft in Florance aan de kunstacademie gestudeerd, in Londen als succesvol portrettist werkt en vestigd zich vervolgens in Parijs (1872). Boldini schilderde stadsgezichten, landschappen en stillevens maar stond vooral bekend om zijn elegante portretten van de elite rijke dames en beroemdheden. Deze dames waren veelal gekleed in de nieuwste mode, ten tijde van de belle époque. De dames waren vaak in combinatie met een bloem te zien zo kon hij zijn liefde voor vrouwen en bloemen in één schilderij uiten.

6323

Ook heel bekend is het portret van Giuseppe Verdi. Boldini had Giuseppe Verdi al eerder geschilderd maar was hier niet tevreden over. Hij vroeg hem nogmaals te komen en voordat hij zijn hoed en sjaal af kon doen begon Boldini al ijverig met schilderen. Boldini komt te overlijden in Parijs in 1931 en is in zijn geboorteplaats Ferrara begraven.

987

Na het bewonderen van de vele schilderijen van Boldini loop ik het centrum van Forli verder in. Je hebt hier leuke winkelstraatjes en pleinen waar je gezellig kan zitten. Op het Piazza Aurelio Saffi vind je het standbeeld van Aurelio Saffi en het Palazzo Counale, gemeentehuis. Daarnaast heeft Forlì nog verschillende parken zoals het Parco della Resistenza en het Parco di Via Dragoni.

Zie jij een reis naar Emilia Romagna wel zitten? Bekijk dan mijn Italië aanbiedingen en vind een voordelige vakantie.

Reizen naar Italië

Meer uit het Travel Magazine: