Was het vroeger nog een toevluchtsoord voor piraten, vandaag de dag is Cabrera vooral het thuis van een groot aantal zeevogels en zeedieren. Ondernemende toeristen van Mallorca genieten altijd van een reis hier naartoe – maar waarom? Wat maakt dit vrij onbekende eiland nou zo speciaal?

Het kleine eiland Cabrera, slechts 18,36 vierkante kilometer, is wel het grootste eiland van de archipel bestaande uit 18 kleine eilandjes. Cabrera ligt slechts 13 kilometer van het populaire Balearen eiland Mallorca, zodat je haar met heldere hemel vanuit het zuidelijkste puntje van Mallorca kunt zien. In 1991 werd het bijna onbewoonde eiland uitgeroepen tot nationaal park en vogelreservaat, waardoor het vaak wordt aangeduid als het laatste natuurlijke paradijs in de Middelandse Zee. Levendige toeristische steden, grote hotels en veel restaurants zal je hier niet vinden, wat waarschijnlijk deel uitmaakt van de charme van dit eiland. Ik geef je hierbij drie goede redenen waarom het eiland Cabrera je gelukkig gaat maken – en waarom je haar absoluut een keer moet hebben bezocht.

Cabrera maakt gelukkig

Cabrera, het natuurparadijs

De schipper vaart je met een rondvaartboot in de richting van Cabrera. Vanuit daar heb je een mooi uitzicht hebt op de rotsige verschijning van de 18 eilandjes. Dit eiland heeft door de verschijning van vele wilde geiten weinig groen eten. Vandaar de naam Cabrera of Geiten Eiland, omdat de Spaanse term voor geit ‘Cabra’ is. Om dit in de toekomst te voorkomen, zijn de wilde geiten van het eiland afgehaald.

De rustige baaien lijken gewoon perfect om even pauze te nemen!

Zodra je het natuurparadijs gaat bezoeken ten zuiden van Mallorca en je met de boot de azuurblauwe baai intrekt, waar nog een oude natuurlijk haven haar werk doet, zul je meer en meer van de schoonheid van het eiland zien. Rotsachtige heuvels wisselen de prachtige flora en fauna af, en bied een perfecte plek om even een pauze te nemen van de levendige resorts. Het is vooral het ruige terrein en de grote rijkdom aan planten en dieren die de bezoekers gewoonweg betoverd. Dit natuurlijke en beschermde eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. Een

paradijselijk eiland dat je gelukkig maakt!

Een oase van rust in de Balearen

Bij het verlaten van de boot en het beginnen aan een kleine sightseeing tour, zul je van het ene op het andere moment bijna helemaal alleen zijn. Met slechts 20 permanente inwoners, en maximaal 50 bezoekers per dag, is dit niet zo vreemd. Het enige wat je hier zou kunnen horen is het zacht kabbelen van het water en het getjilp van de vele soorten vogels.

Dus als je gewoon een keer de drukte van Mallorca wil ontsnappen, neem je ongeveer 40 minuten lang de boot vanaf Colonia di Sant Jordi om hier aan te komen. Neem een picknickmand mee, zoek een rustig plekje (wat zeker niet moeilijk is) en geniet van de meest uiteenlopende soorten zeevogels door de lucht zien vliegen.

Neem de tijd voor jezelf en geniet van het idyllische gevoel van het unieke Cabrera National Park – het lijkt alsof je het hele eiland voor jezelf hebt, zo stil is het hier. Een echt onbeschrijflijk gevoel! Ja, dit zal je gelukkig gaan maken, en tenslotte zijn die momenten er maar weinig in het leven.

 

Activiteiten te doen weg van het massatoerisme

Wie zelf Cabrera bezoekt, moet niet een van de weinige maar prachtige bezienswaardigheden van het eiland missen. Eenmaal daar, zijn er twee verschillende paden die uit de buurt van de kleine haven Porto de Cabrera leiden. Een ervan leidt je door het prachtige Nationaal Park van Cabrera Archipelago om een kasteel uit de 14e eeuw dat zicht trots boven op een rots bevind, om het eiland tegen piraten en kapers te beschermen. Dit kasteel bezoeken is zeker de moeite waard, want vanaf hier hebben bezoekers een prachtig uitzicht op de kleine haven en baai en de omringende 17 andere kleine onbewoonde eilandjes. Het andere pad leidt je vanaf de haven naar het idyllische strand van het eiland, omgeven door azuurblauw water wat je uitnodigt voor een welkome verkoeling. Hier vindt je altijd wel een zonnig plekje!

Een bijzonder hoogtepunt op Cabrera is ook een begeleide duik trip, waarbij het water zuiver is en de zeebodem wordt beschouwd als een van de best bewaarde in de gehele Spaanse kust. Talloze dieren hebben hier onderdak gevonden en met een beetje geluk zie je hier een schildpad of een dolfijn. Wil je niet alleen onder, maar ook boven water een leuke reis, dan kan je een boottocht maken naar een van de verborgen baaien in het hart van Cabreras. In een mooie excursie kan je bijvoorbeeld gaan genieten van unieke zeewater grotten, zoals de Cueva Azul, en soms zelfs een beetje zwemmen in de azuurblauwe wateren. Wie na een lange dag nog even pauze wil nemen voordat je weer terug keert naar het buureiland, kan hiervoor terecht bij de zogenoemde Cantina in de haven. Een ding kan ik je met zekerheid vertellen: Na een bezoek in de kleine kantine, zal je je weer eenzaam voelen maar op een positieve manier. Weer moet je nu eenvoudig gaan genieten van de rust, weg van de hectische drukte. Ach, wat leuk!

En, ben je ondertussen al geïnteresseerd? Tot nu toe bleef het kleine eiland onaangetast door massatoerisme – en dat is een zeer goede zaak.

►Hier kan je mijn deals vinden naar Spanje