Rustig thuis komen, op je bed ploffen en je lekker uitrekken. Ook het hebben van een eigen badkamer en keuken voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Voor mensen in Hong Kong is dit echter een droom. In de metropool wonen meer dan 100.000 kooimensen – een manier van leven die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen.

Meer dan 7 miljoen mensen leven er opgepropt in Hong Kong. Het wordt ook wel de duurste stad ter wereld genoemd en en kan voor degenen met genoeg geld een interessante plek zijn. Maar slechts de helft van de inwoners heeft voldoende middelen om een appartement te veroorloven. Wat gebeurt er dan met die andere 3,5 miljoen mensen?

De gekooide mensen van Hong Kong

Een schrijnend leven | Privacy | Goede diensten voor verhuurders | Oorsprong

Het grimmige leven van mensen in een kooi

Wat zich afspeelt achter de muren van de hoge wolkenkrabbers kan je je nauwelijks bedenken als toerist. Zelf check je in bij een mooi hotel en wandel je door de straten. Wanneer je achter de glimmende gebouwen en gezichten van mensen kijkt ontdek je de armoede die de stad overspoelt.

Foto: istockphoto.com/EdStock

Overal waar je kijkt zie je mensen in pak zich naar hun bestemming haasten en toeristen foto’s maken van alles. Maar wat betekend het als je arm bent in de rijkste stad van de wereld? De stad is onbetaalbaar geworden en er is een ernstig tekort aan ruimte. De laatste kans voor mensen om een dak boven het hoofd te hebben is om in een kooi te leven. En zelfs zij zijn veel beter af dan de mensen die op straat leven.

Privacy is hier een luxe

Dan nog is zelfs een kooit niet goedkoop. Je betaald tussen de €150 en €200 per maand voor een plaats in een kamer met ongeveer 30 mensen. Je deelt samen een toilet en als je geluk hebt deel je ook een keuken. Het is niet verrassend dat hygiëne hier niet het sterkste punt is. De enige privacy die deze mensen kunnen hebben is door hun plekje te bedekken met gordijnen of houten panelen. Dus iedere inwoner bouwt zijn eigen wereld “achter de tralies”. De lucht is bedompt want een raam hebben is een luxe.

Een raam hebben is luxe Foto: istockphoto.com/EdStock

Soms leven hele families bij elkaar in een appartement van misschien 4 vierkante meter, en moeten een toilet delen met zes andere families. Ze wassen hun kleren met hun handen en slapen bovenop elkaar. In de zomer kan het wel 40 graden worden in Hong Kong – probeer je maar eens voor te stellen hoe het moet zijn om in zo’n kleine ruimte te wonen.

Desalniettemin zijn deze mensen tevreden. Ze hebben in ieder geval een dak boven het hoofd en verhongeren niet, en hierin zien de kooimensen iets positiefs. Desondanks blijft de schaamte en wanhoop bij deze mensen groot, en de meeste hadden nooit gedacht ooit in deze omstandigheden te hoeven leven. Vaak zijn het noodlottige gebeurtenissen die de mensen in de armoede drijven.

Foto: Kanok Sulaiman / Shutterstock.com

Gekooide mensen leveren veel geld op

Wanneer de huurbaas een camera ploeg of een reporter tegen komt die een verhaal wil schrijven over dit soort huizen, dan wordt de sfeer al snel ongemakkelijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de inwoners te weten komen dat mensen geld verdienen aan het op hokken van anderen. Omdat de prijzen in geen enkele wijze gelijk staan aan de omstandigheden waar de mensen in moeten leven hebben de huurbazen liever geen mediateam over de vloer.

Goede verdienste voor de huurbazen

Al snel kwamen de huurbazen erachter dat je beter een appartement van 30 vierkante meter kan verhuren aan 30 mensen in plaats van er een familie in te laten wonen. Als je de huur van de inwoners van het appartement bij elkaar optelt, kom je bijna op het bedrag van de huur van een luxe appartement. Een schande voor een van de rijkste landen ter wereld, zegt een sociale werkneemster.

In Hong Kong wordt het leven goed gevierd. Je gaat na werk naar een trendy dakterras bar en drinkt daar een cocktail, sluit je werk af en keert terug naar je grote, luxe appartement. Onderweg haast je je langs degene die het minder goed hebben en je houdt je ogen gekeerd van de ellende.

Waar komen de kooimensen vandaan?

De gekooide mensen zijn over het algemeen mensen van het platteland van China – op een zoektocht naar betere levensomstandigheden. Sommige van hen zijn ziek en oud, zittend in een rolstoel en hebben geen kans om ooit een normale baan te vinden. Hun leven hangt af van fondsen die zijn opgezet door de staat, waarmee ze de kooi en wat eten kunnen betalen. En dit is dan de stad dat zichzelf de ‘Azië wereldstad’ noemt.

Voor ons zijn deze levensomstandigheden moeilijk in te beelden. Tegelijkertijd leven er in Hong Kong zo’n 100.000 gekooide mensen dag in dag uit in zo’n kleine ruimte. Hong Kong wordt gezien als geweldige en inspirerende wereldstad, maar wanneer je achter alle glitter en glamour kijkt krijg je een glimp van het echte leven in de stad.