Wist jij van de zogenaamde glimworm grotten in Nieuw-Zeeland, waar het wemelt van deze kleine, fonkelende wezens? Leer hier meer over de vuurvlieg grotten.

De grot, die eigenlijk de naam ‘Waitomo‘ draagt, is al wereldwijd bekend. Door deze grot stroomt niet alleen een rustige rivier door de pittoreske duisternis, maar aan het plafon hangen duizenden kleine gloeiwormpjes die de donkere grot met blauwachtig licht verlichten.

De gloeiworm grot 

Hoe het ongeveer werkt | Wanneer je ze een bezoek kan brengen | Nog meer belangrijke informatie

‘Gloeiworm’ Waitomo grot in Auckland, Nieuw-Zeeland

In Auckland, Nieuw-Zeeland, kan je de Waitomo grot vinden. De grot is een aanvulling op twee andere grotten, Rukari en Aranui genoemd, waar je de mooiste stalactieten kan vinden. De Waitomo grot staat vooral als ‘Gloeiwormgrot’ onder de toeristen. Tussen de groene heuvels die je in de regio kan vinden, zou je bijna niet verwachten dat er zo’n klein wonder onder je voeten gaande is. In deze grot kan je namelijk genieten van een fascinerend licht schouwspel van vele gloeiwormpjes die daar hangen als gloeiende deken.

Een bezoek aan de gloeiwormpjes grot

Geldige boekingen kunnen bij de grot zelf worden gemaakt, wat ook directe reizen vanaf de stad Aukland aanbied. De wandel- en boottochten lopen dan door de ondergrondse grot en de ‘zwart water’ rivier, en hier zal de nek omgedraaid moeten worden naar boven om het prachtige schouwspel van dit natuurstukje te kunnen bewonderen. De gids verteld je hier dat deze gloeiwormpjes eigenlijk niet echt veel gemeen hebben met onze vuurvliegjes.

In werkelijkheid zijn de gloeiwormpjes niet gerelateerd aan de vuurvliegjes. Integendeel, de hier te bewonderen lichtjes zijn de larven van de Varenrouwmug, die hier aan het plafond hangen. Ze scheiden kleverige draden af en laten die aan het plafond hangen. Om zoveel mogelijk insecten te vangen, geven deze draden blauwachtig licht (in vergelijking met de Europese vuurvliegjes die meer geel-groen licht geven. Dit trekt de prooien, die worden gevangen in de draden. Bon Appetit!

De mooiste aanblik op dit spektakel hebben de bezoekers vanaf een afstandje vanuit de boot, kijken naar het plafond die eruit ziet als een blauwe sterren hemel. De grot, die bezoekers uit de hele wereld al meer dan 100 jaar fascinerend is nog steeds erg in trek. De bezoekers komen hier voor een één uur durende tour, die ongeveer €30 per persoon kost. Men kan de grot ook op een andere manier ontdekken, ook wel de ‘Black Water Rafting‘ tour genoemd. Met deze tour heb je de mogelijkheid de grot te verkennen in combinatie met een snelle rivier rit. In dit geval blijft er echter niet veel tijd meer open om de fascinerende gloeiwormpjes te zien, wat natuurlijk jammer is.

Zo ziet het landschap boven de gloeiwormpjes er uit

Plan je bezoek!

Heb jij al zin om de Waitomo grot met haar blauwachtige gloeiwormpjes te gaan bezoeken? Waarschijnlijk heb je dan al een reis naar Nieuw-Zeeland op het programma staan. Hier lees je alles over de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland.

Alle Nieuw-Zeeland reizen