Dit schokkende nieuws heeft mij onlangs verrast: het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, is dood verklaard! Zit er enige waarheid in deze geruchten?

Het Australische Great Barrier Reef staat bekend als een groot en uniek ecosysteem. Het wordt ook gezien als een van de zeven wereldwonderen en is onlangs dood verklaard. Een bericht dat ons ontzet, schokt en boos maakt. Laten we allemaal even goed onthouden dat het Great Barrier Reef het grootst levende organisme is en een van s’werelds oudste ecosystemen. Het is zo groot dat het zelfs vanuit de kosmos gezien kan worden. Wanneer we hierover nadenken worden we er snel van bewust dat we iets groots en belangrijk hebben verwoest. Al tientallen jaren wijzen onderzoekers en milieuactivisten ons op de langzame dood van de koralen en de symbiose van de zeedieren. Is het te laat voor het Great Barrier Reef of zit er wat anders achter dit schokkende overlijdensbericht.

Is het Great Barrier Reef dood?

Is het Great Barrier Reef dood?

Het rif en de bijbehorende eilandjes zijn bijna 25 miljoen jaar oud en zijn benoemd tot UNESCO werelderfgoed dankzij hun schoonheid en uniciteit. In een gebied dat bijna even groot is als de route van Amsterdam tot Moskou leven meer dan 1.600 vissoorten, 450 soorten koraal en 30 verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Het rif biedt ook nog een tehuis aan honderden andere zeedieren en vogels en is zo een belangrijke bron van levensonderhoud. Nergens op de wereld vind je meer biodiversiteit dan hier in het Great Barrier Reef.

Drastische menselijke ingrijpen zoals het broeikaseffect, vervuiling en de exploitatie van de natuur in de directe omgeving van het rif leiden geleidelijk tot enorme schade. Dit wordt ook wel koraalverbleking genoemd en zal uiteindelijk leiden tot de waarschijnlijke dood van dit levende organisme. De fascinatie voor het unieke ecosysteem en het massatoerisme wat deze plek trekt staat in verband met de verdere schade aan het rif.

Wat veel toeristen niet weten is dat zelfs de kleinste veranderingen in temperatuur en het gehalte van voedingsstoffen in het water kan leiden tot een verstoring van het ecosysteem. Dan is het gevolg van de toegenomen temperatuur van het zeewater bijvoorbeeld verbleking van het koraal, omdat dit de algen aantast die verantwoordelijk zijn voor de kleurrijke kleuren van het koraal. De zogenoemde zoöxanthellen zijn essentieel voor het koraal – de algen kunnen zich niet opnieuw vestigen op het koraal en daardoor sterft dit af. Er wordt gezegd dat meer dan 90% van het koraal in het noorden van het Great Barrier Reef getroffen is door deze koraalverbleking, en grote delen van dit rif zijn al dood. Dit maakt de situatie eigenlijk heel onzeker en kan goed vergeleken worden met stervende organismen. In het zuiden van het Great Barrier Reef zijn de problemen minder dramatisch.

Kan de dood van het rif verhinderd worden?

Deze vraag is helaas niet erg gemakkelijk te beantwoorden, aangezien het rif al tientallen jaren wordt aangetast en verwoest. Als we vanaf het begin waren begonnen met het beschermen van het rif en hadden afgezien van landbouw en mijnbouw, dan zouden we nu nog niet aangekomen zijn op dit dramatische punt.

Dit schokkende nieuws van het vermeende overlijden van het Great Barrier Reef herinnert ons aan het feit dat we meer aandacht moeten besteden aan het milieu en onze schatten beter moeten bewaren als we ze niet willen verliezen. Dit soort nieuws herinnert ons eraan dat we voorzichtig moeten zijn en laat ons afvragen of het niet al te laat is voor het Great Barrier Reef. Een miljoenen jaar oud systeem dat verwoest wordt door mensen binnen 100 jaar laat ons maar een ding denken: verdomd triest!

 

Autoriteiten noemen de rapporten ‘onwaar’

Het helpt natuurlijk ook niet mee dat de autoriteiten van Australië de rapporten als onwaar hebben gemarkeerd. Het feit dat het al jaren niet goed gaat met het Great Barrier Reef is wetenschappelijk bewezen. Een studie van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies toont de trends van de koraalverbleking zeer nauwkeurig en laat zien in hoeverre de veranderingen in het rif al in een vergevorderd stadium zijn.