Groenland combineert rauwe landschappen, ijsbergen, het noorderlicht en sneeuw. Op zoek naar een avontuurlijke vakantie? Verdiep je dan eens in Groenland!

Wie voor een outdoorsy vakantie wilt gaan, denkt al snel aan Zweden, Noorwegen, Finland of de Alpen terwijl je ook verder naar het noorden kunt trekken. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over een vakantie in de arctische cirkel.

Groenland: feiten en cijfers

De kans is groot dat je Groenland nog nooit hebt bezocht, dus ik geef je even wat basisinformatie over het eiland. Met een grootte van 2,166,086 km² is het een van de grootste eilanden ter wereld en ook een van de minst bewoonde. In totaal wonen er zo’n 55,000 man op het eiland, dus wie behoefte heeft aan rust en stilte is hier aan het goede adres. Groenland bestaat uit zes regio’s: Noord, Zuid en Oost-Groenland, de regio met de arctische cirkel, het nationale park en de regio rondom de hoofdstad.

De hoofdstad Nuuk ligt aan de kust in het zuidwesten. Dit is de beste plek om je reis door Groenland te beginnen. Raak gewend aan het klimaat en de locals. Als je nog wat gear nodig hebt, kun je die het beste hier aanschaffen. De meeste plekken in de buurt van de kust zijn bewoond maar wanneer je deze plaatsen verlaat ben je op jezelf en de natuur aangewezen. 85 procent van het oppervlak in Groenland bestaat uit ijs en gletsjers, dus neem de tijd om het te bewonderen!

Aankomst en vervoer

Je kunt alleen per vliegtuig naar Groenland reizen. Je kunt direct naar Kangerlussuaq vliegen Air Greenland vanaf Kopenhagen, Canada en IJsland. Kijk hier voor vluchten!

Tip: steeds meer bedrijven bieden cruises aan naar Groenland. De meeste ferries vertrekken vanaf IJsland, maar enkele ook vanuit Canada en Denemarken.

Omdat er verder weinig typische wegen bestaan in Groenland, is het verplaatsen een uitdaging. Je kunt het beste een binnenlandse vlucht boeken of per boot verder reizen. Air Greenland biedt diverse binnenlandse vluchten per dag aan. De passagiersvliegtuigen verschillen een beetje van wat wij gewend zijn. Er passen zo’n 50 mensen per vlucht in. Op sommige routes vliegen alleen maar helikopters. Aangezien de meeste plaatsen aan de kust liggen, is per schip reizen niet zo’n uitdaging. Diverse andere rederijen hebben een route tussen de grootste steden.

De beste tijd om te reizen

Denk er over na wat je hier wilt doen: Wil je de gletsjers verkennen per hondenslee of door de landschappen hiken? Als je van een mild klimaat houdt, bezoek Groenland dan in de zomer. Gedurende de warmere maanden ligt de temperatuur tussen 0°C en 10°C. In dit jaargetijde zie je ook de bloeiende landschappen van Groenland en de kans is ook groot dat je wat walvissen kunt spotten! Overigens: zelfs wanneer de temperatuur rond de -20°C liggen, voelt de kou niet zo bitter aan als thuis, dankzij de droge lucht.

De zomer valt samen met de middernachtzon, wat betekent dat de zon de hele dag en nacht schijnt. Dus vergeet die zonnenril niet in te pakken! Tijdens de koude maanden staat Groenland bekend als een echt winterwonderland. Dan heb je de kans om het noorderlicht te observeren dat dan door de heldere sterrenhemel danst. Zoals je al ziet: outdoor activiteiten zijn er genoeg in Groenland. Hou een ding in je achterhoofd: slecht weer bestaat niet, alleen ongeschikte kleding.

Het ijs op met de hondenslee

Met de hondenslee op pad telt als een van de typische excursies in de sneeuw. En daar is een goede reden voor! Geen andere methode van transport is zo spannend als deze. De hondenslee is het meest traditionele vervoersmiddel in Groenland en men gebruikt het nog steeds voor de jacht. De honden nemen je mee door het ijzige landschap terwijl je comfortabel onder de rendierhuid ligt en de heldere lucht inademt. Als je zelf je slee wilt leiden, kun je een diploma behalen in Tasiilaq en daarna kun je op pad met je eigen slee!

Kajakken

In Groenland is het kajakken ontstaan! Wat is dan een betere plek om het water op te gaan? Vanaf het water kun je dichtbij de gletsjers komen en de ijsbergen zien. Sommige routes nemen je zelfs mee de fjord in. Op diverse plaatsen in de stad kun je een kajak huren. Je vormt een kleine groep en de gids neemt je mee naar de mooiste plekken. Wat dacht je van een tour door de gletsjers in de nacht? Ervaren kajakkers kunnen de prachtige omgeving zelf opnemen. Vraag de locals hoe de wind staat en naar de weersomstandigheden voordat je weg peddelt!

Walvis spotten

De zomer is de beste tijd om walvissen te spotten. Veel van de magnifieke zoogdieren migreren hierheen vanuit de Cariben om hun buiken vol te eten voor de winter. Met speciaal uitgeruste boten vaar je makkelijk de open zee op om deze wonderbaarlijke dieren te zien. De grootste kans om deze dieren te zien heb je in het zuiden of in het westen in de Disko Bay.

Fauna in Groenland

Rendieren en ijsberen zijn slechts enkele van Groenland’s wilde dieren. Aan de oost- en westkust kun je hordes rendieren zien. Als je hier in de zomer rondreist kun je ook de kleine kalfjes zien! De ijsberen vind je vooral in het noorden, waar ook veel zeehonden leven. Soms dwaalt een ijsbeer af naar het zuiden af, op een stuk afgebroken ijs. Dan maak je een kans om een ijsbeer in het zuiden te spotten!

IJsklimmen

Klim langs een bevroren waterval en bezoek een grot die uit puur, glashelder ijs is gemaakt in de buurt van Kangerlussuaq. Zodra de sneeuw in de zomer smelt, vormt het water grotten in het ijs, die men in groepen kan verkennen. Let wel: het seizoen duurt slechts zes weken tussen oktober en november. Als je op andere momenten gaat, riskeer je je leven! Ook moet je zulke tours alleen onder begeleiding van een expert doen, vanwege het gevaar. De ijsgrotten zijn geen plek voor bangeriken.

Het land van het noorderlicht

Groenland is een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Pak je dikke winterjas in, een thermosfles met thee en je camera en laat je adem wegnemen door het noorderlicht. Het licht is alleen zichtbaar vanaf september tot midden april. Het beste is: het kost niets! Als je op zoek bent naar een speciale noorderlichtervaring, dan raad ik je de tours in Kangerlussuaq, Sisimiut en Ilulissat aan.

Een vakantie gevuld met avontuur

En, wat denk je van Groenland? Toegegeven, het is niets voor de all-inclusive zonaanbidders die het liefst de hele dag in de ligstoel hangen. Het eiland heeft veel te bieden en dat voor de echte avonturiers onder ons. Alleen de aankomst met het kleine vliegtuig is al een ervaring! Van plek naar plek reizen is wel een uitdaging, maar de inwoners van het land zijn erg gastvrij en je beleeft hier dingen die je nooit meer vergeet!

Meer uit het Travel Magazine: