Skyline van New York met zonsondergang

Grootste steden ter wereld – Iconische plekken om te bezoeken

Steeds meer mensen verhuizen van het platteland naar de stad. Deze zogenaamde verstedelijking vindt niet alleen plaats in Nederland, maar over de hele wereld. Het resultaat: megasteden!

Steden groeien steeds meer uit hun voegen, waardoor er ook steeds meer woningen nodig zijn. Vooral in Aziatische landen lijkt het aantal inwoners in de steden te exploderen. Als we denken aan mega-steden als Tokio, Beijing en Mexico-Stad, huizen die al gauw 20 miljoen inwoners. We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe het is om in zo’n grote stad te wonen! Hieronder vertellen we je over de tien grootste steden ter wereld. En zeker dat elke bestemming een reis waard is!

Plaats 10 – São Paulo in Brazilië

De metropoolregio São Paulo telt inmiddels 20,8 miljoen inwoners. Bijna tien procent van alle Brazilianen woont in deze regio! Tot de metropoolregio behoren maar liefst 39 verschillende steden. In de stad São Paulo zelf zijn zo’n 12 miljoen mensen te vinden.

  • Luchtfoto van flatgebouwen in Sao Paulo

Plaats 9: New York in de USA

Een zeer bekende megastad is natuurlijk New York City. De populaire vakantiebestemming behoort met zijn 21,4 miljoen inwoners tot de tien grootste steden ter wereld. Als je al eens eerder op stedentrip in de Big Apple was, weet je hoe reusachtig de wolkenkrabbers hier zijn en hoe ver de stad zich uitstrekt. De metropool beslaat niet alleen delen van de staat New York maar ook delen van Pennsylvania en Connecticut. Binnen Amerika is New York het ware centrum van de economische macht en dat straalt de stad ook uit. Geen wonder dat de huurprijzen hier onbetaalbaar zijn. Meer weten over de stad? Hier lees je tien dingen die jij nog niet wist over New York City.

  • Skyline New York met zonsopgang
  • Vrijheidsbeeld New York

Plaats 8: Mumbai in India

Met 22,8 miljoen inwoners belegt de Indiase kuststad Mumbai plaats acht in de ranking van meest bevolkte steden ter wereld. De stad is besprenkeld met talrijke bezienswaardigheden, waarvan enkele op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Een stop in Mumbai is vaste prik voor veel mensen die naar India reizen.

  • Gebouw met koepel in Mumbai

Plaats 7: Shanghai in China

In de moderne metropoolregio Shanghai wonen meer dan 23,4 miljoen mensen, die deze stad van tegenstellingen maken tot wat zij is. Hier leven rijk en arm, moderniteit en traditie, extreem en gewoon naast elkaar. Tijdens een reis door Azië is de kans groot dat een stop in Shanghai op het programma staat. Hoewel je voor een reis door China eigenlijk een visum nodig hebt, kun je de metropool visumvrij bezoeken zolang je het land binnen 144 uur weer verlaat en naar een ander land verder reist.

Plaats 6: Karachi in Pakistan

23,5 miljoen mensen leven in de regio rond de voormalige hoofdstad van Pakistan. Heb je ooit de kans Karachi te bezoeken, dan zal je je verbazen over de talrijke musea, imposante bouwwerken en zelfs stranden die de stad rijk is. Het inwonersaantal van de stad aan de Arabische Zee verdubbelde rond de eeuwwisseling en groeit nog altijd. Vandaag de dag vormt Karachi het financiële hart van Pakistan.

Plaats 5: Seoul in Zuid-Korea

Onze volgende stad ligt in het Verre Oosten. In het Zuid-Koreaanse Seoul en de omliggende satellietsteden wonen bijna 25 miljoen mensen. Dat is bijna 50% van de hele bevolking van Zuid-Korea. Daarmee is Seoul, of beter gezegd Sudogwon (zoals de metropoolregio genoemd wordt), een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. De megastad groeit nog steeds en de belangstelling voor wonen in de stad lijkt voorlopig nog niet af te nemen.

Plaats 4 – Manilla in de Filipijnen

Ook de volgende stad op de lijst bevindt zich in Azië – en wel op de Filipijnen. Het land is een geliefde vakantiebestemming bij backpackers, die echter vaak snel weer verder reizen vanuit hoofdstad Manilla naar de geliefde stranden die het land rijk is. Manilla ligt op de eilandengroep Luzon en deze National Capital Region telt maar liefst 24,2 miljoen inwoners. Als je alleen kijkt naar de stad zelf en niet de metropool eromheen, is Manilla de dichtstbevolkte stad ter wereld.

Plaats 3: Delhi in India

Als we denken aan drukke steden en wegen, komt bij velen India voor de geest. Dit is niet zonder reden. In de regio Delhi, en zo ook de Indiase hoofdstad New Delhi, wonen op dit moment zo’n 26,5 miljoen mensen. Een vijfde van al deze mensen woont in de arme sloppenwijken van de stad, die voor veel toeristen ondoordringbaar chaotisch aandoen. Het constante getoeter van auto’s op de wegen hoort hier bij het dagelijks leven. Automobilisten staan hier regelmatig uren vast in de file. Het verkeer is hier letterlijk levensgevaarlijk: volgens statistieken valt er in Delhi elke vier minuten een verkeersdode.

Plaats 2: Jakarta in Indonesië

31,7 miljoen mensen wonen in de metropoolregio rond Jakarta. De hoofdstad van Indonesië bevindt zich op het eiland Java en is gemakkelijk te bereiken vanuit Bali. De verschillende religies en ethniciteiten die in Jakarta samensmelten zorgen ervoor dat de stad een smeltkroes van culturen en bouwstijlen is. Door de stad lopen maar liefst 13 rivieren, die helaas vaak zorgen voor overstromingen. Hierdoor zal de hoofdstad vanaf 2024 worden verplaatst naar Kalimantan op Borneo. Naar verwachten moeten 1,5 miljoen ambtenaren dan verhuizen.

Plaats 1: Tokio in Japan

De grootste stad ter wereld is Tokio. Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen. De stad met de meeste inwoners, Groot-Tokio, bestaat uit vier megasteden: Tokio, Yokohama, Kawasaki en Saitama.

Ter vergelijking: de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben samen ongeveer dezelfde oppervlakte! De leefruimte in Tokio Yakohama is zo beperkt dat mensen hun hele leven lang samen met hun familie in kleine ruimtes of appartementen leven. De huurprijzen stijgen nog steeds enorm. De hoge dichtheid van bevolking wordt ook weerspiegeld op de weg: uren vaststaan op een van de 8-baans wegen is hier heel normaal. Om een auto te mogen kopen moet je in bezit zijn van een parkeerplaats en de kosten hiervoor kunnen oplopen tot €400 per maand. Parkeerplaatsen zijn dan ook schaars in deze miljoenenstad in Japan.