Niet ver van de westkust van Schotland ligt het eiland Skye, een plek zo mooi dat het iedereen betovert wie er heen reist. Adem de frisse lucht in, doe je tegoed aan het uitzicht op de bergen en laat je voetafdrukken achter in de zachte heide. Het voelt alsof je in een sprookje stapt!

Het Schotse eiland Skye is uniek, niet omdat er veel bars zijn of omdat je er spannende dingen kan doen, maar omdat je hier de schoonheid van de aarde kan herontdekken.

De magie van Skye

Isle of Skye

In het noorden

Onze reist begint in de mooie noordelijke regionen van het eiland. Ik raad je aan om hier een auto te huren, dat geeft je meer flexibiliteit om alle hoeken en gaten te ontdekken. Afhankelijk van wat je wilt, kun je een tijd op iedere plek blijven hangen, of simpelweg blijven doorreizen. Aan de oostkust, halverwege het meest noordelijke punt van het eiland, vind je de hoofdstad Portree – een kleine havenstad, de thuisbasis van zo’n 2,500 mensen; een nummer dat verdubbeld in het zomerseizoen vanwege de toeristen. De plaats heeft enkele pubs, hotels en vooral veel Schotse charme!

Op 50 minuten rijafstand van Portree vind je een karakteristieke rotsformatie: De oude man van Storr. De 48 meter hoge rots lijkt op een reus die door de zon tot steen getransformeerd is en uitkijkt over de omliggende landschappen. Dit mag je echt niet missen! Volgens de lokale legendes zocht een familie op deze plek naar een ontsnapte koe en een reus toverde ze daar om tot steen. De oude man en de kliffen moet je dan als het hele gezin zien. Zijn vrouw stortte echter een aantal jaar geleden in en liet de man in zijn eentje staan.

15 minuten zuidelijk van Portree ligt de Sligachan brug – deze brug oogt zo pittoresk, dat het uit een sprookje lijkt te komen. Alleen het uitzicht transporteert je al naar een andere tijd. In het westen van de hoofdstad vind je het kasteel Dunvegan. Je kunt het van binnen bewonderen en meer leren over de Schotse geschiedenis.

Scotland Cuillin mountain peaks Skye iStock_000024435907_Large-2

Laat de zon achter je

Oke, ik geef het toe – op het eiland van de mist, zie je waarschijnlijk weinig zon, maar we trekken verder naar het zuiden en verlaten het eiland Skye voor een kleine tour op het vasteland. Hier wachten fascinerende landschappen op je die je vanuit je autoraam kunt bekijken of van dichtbij wanneer je er doorheen trekt.

De Vijf Zussen van Kintail is een indrukwekkende bergketen waar je zeker even moet stoppen.

Een kasteel uit je dromen wacht op het vasteland op je: het Eilean Donan kasteel. Het wordt niet mooier dan dit. Een kijkje binnen de muren is ook absoluut de moeite waard.

Eilean Donan castle Skye shutterstock_159922430-2

Terug op het eiland Skye vind je een plek voor reptielenfans: het Skye Serpentarium heeft enkele slangen en hagedissen die je kunt bekijken en aanraken, als je dat wilt! Een gevarieerde stop tijdens onze tour door het zuiden.

Door het midden

Slechts 40 minuten zuidwest van ons beginpunt in Portree vind je de wereldberoemde Elvenbaden die je gegarandeerd betoveren. Het dorp Carbost ligt het meest dichtbij de baden en daar kun je ook even stoppen. Trek stevige schoenen aan en verken de adembenemende watervallen op deze plek.

Isle of Skye

Dingen worden nu wat sterker, aangezien de stokerij aan de westkust de beroemde Talisker Whiskey produceert en ook bezoekers ontvangt. Proef hier en daar wat – dit mag je zeker niet overslaan als whiskeyfan – maar drink niet teveel, want je moet straks verder rijden. Dit omdat de mooie Talisker Baai op slechts 16 minuten rijafstand ligt! Vanaf deze prachtige baai heb je een dromerig uitzicht op de zee en de omliggende kliffen. De echte held gaat ook nog even voetjesbaden in het ijskoude water!

Isle of Skye

Het meest westelijke punt van Skye is het Neist Punt – hier torenen magnifieke kliffen en een eenzame vuurtoren boven de zee uit en dit panorama leeft vooral in de avond vanwege de prachtige lichten.

Neist Point

Overnachten

Afhankelijk van wat je wilt, heb je verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om in Portree te blijven en vanuit daar dagtripjes te doen of boek verschillende hotels over het eiland verspreid. Op het eiland vind je ook diverse privéaccommodaties, met name veel romantische hutjes, waar je direct verliefd op wordt. Deze plekken lenen zich uitstekend om van het dromerige landschap te genieten en om daarna weer op te warmen bij de open haard.

Wil je al naar Skye vertrekken? Als je gek bent op bergen, landschappen, kastelen en een mystieke omgeving, dan is Skye de plek voor je. Hier lijkt de tijd langzamer te gaan, de lucht lijkt helderder en kun je verder kijken dan waar dan ook. Het mistige eiland is zeker geen bestemming voor iedereen, maar degenen die de gok wagen zullen de pracht ervan nooit vergeten.

Nog een ding! Alle sportfans kennen deze naam wel: Danny MacAskill. De meest beroemde professionele mountainbiker komt uit Skye. Kijk eens naar zijn ongelofelijke reis van Edinburgh terug naar huis!