Wie foto’s van dit tempelcomplex heeft gezien snapt mijn fascinatie voor dit wonderbaarlijke gebied. De zandstenen beelden en gebouwen zien er uit als een uniek kunstwerk in het midden van de jungle, maar het is eigenlijk een van de grootste religieuze complexen ter wereld. De eerste tempel werd gebouwd in 850 en tot aan het jaar 1200 zijn daar existenties aan toegevoegd. De meest bekende tempel heet Angkor Wat. Als je dit complex bezoekt, weet je niet waar je moet beginnen! In de tussentijd zijn er namelijk ongeveer duizend tempels en gebouwen ontdekt. Ik vertel je graag iets over dit bijzondere gebied en laat je de meest indrukwekkende plekken zien. Wist je al dat Angkor Wat het decor vormde voor een van de Tomb Raider films?

De bijzondere architectuur van Angkor Wat

Waar ligt Angkor?

Als je een reis naar Angkor plant, moet je naar de stad Siem Reap reizen. Deze plaats ligt het dichtste bij de tempels. Siem Reap heeft een eigen luchthaven. Het is een lange reis, maar zeker de moeite waard. Je ziet namelijk direct meer van het fascinerende land Cambodja. In de stad kun je uit vele hotels kiezen, aangezien het complex een van de meest bekende bezienswaardigheden in Zuidoost-Azië is. Het Resort Phum Baitang staat goed aangeschreven. Je kunt hier heerlijk ontspannen na een lange verkenningstocht door het UNESCO-gebied. De accommodatie ligt in de jungle en biedt allerlei soorten luxe. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor je expeditie naar Angkor Wat!

Angkor Wat – een magische wereld

Het archeologische park van Angkor prijkt al vele jaren op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de architectuur te preserveren en restaureren: denk aan zo’n 25 tempels. Je ziet in het park veel Cambodjaanse archeologen die hier dagelijks mee bezig zijn, aangezien het enorme tempelcomplex al 800 jaar de elementen trotseert.

Panorama van Angkor Wat

Openingstijden en prijzen

Het gebied is zo groot dat je het niet redt om alle tempels tot in de detail te bekijken. Verblijf je hier maar een paar dagen? Koop dan een dagticket. Wil je het complex goed verkennen? Ga dan voor een 3-daags of 7-daags ticket. Wanneer je het complex binnengaat, wordt er een foto van je genomen. De tickets zijn dus niet overdraagbaar. Dat is geen probleem, want die tickets wil je ook niet kwijt. Angkor Wat is dagelijks geopend van 5 uur in de ochtend tot 6.30 in de avond.

Dromerige beelden bij zonsopgang

Zorg dat je vroeg opstaat om de zonsopgang te zien. Je zult niet de enige zijn, maar dat doet niet af aan de belevenis. Het moment waarop de zon opkomt en de lucht boven de tempels dieprood en oranje kleurt, is gewoonweg magisch! Wanneer je door de het complex loopt, zul je niet geloven hoe imposant alle gebouwen wel niet zijn! Je kunt het belang van deze tempels vergelijken met de meest belangrijke kathedralen in Europa. Stel je eens voor dat alle grote kathedralen zich in een gebied bevinden en dat je ze allemaal van dichtbij mag bewonderen. Je kunt niet eens alles van dit complex bekijken, want een gedeelte ervan ligt nog steeds onder de grond!

Een monnik kijkt uit over Ankor Wat

Met de fiets door Angkor Wat

In het gebied vind je een kort en een lang pad, die je het beste per fiets kunt verkennen. Op deze manier zie je meer in een korte tijd. Als je klein wilt beginnen, ga dan voor het pad van 16km. Zo zie je ook de Ta Prohm tempel, ook wel bekend van Tomb Raider. Met name de combinatie van oude architectuur overgroeid met de wortelen van de bomen ziet er indrukwekkend uit. Alsof de natuur haar gebied weer claimt. Als je de tijd hebt, neem dan het lange pad. Hier kom je veel minder toeristen tegen. Met een beetje geluk krijg je kans om een gedeelte van de stad in je uppie te verkennen! De Preah Khan tempel die zich langs deze route bevindt is ook zeer de moeite waard!

De beste reistijd voor Cambodja is in de maanden van november tot en met maart. In deze periode is de luchtvochtigheid het laagst. Ik hoop dat ik je nieuwsgierigheid over Cambodja en het adembenemende tempelcomplex Angkor Wat aangewakkerd heb. Deze unieke en mystieke plaats hoort echt op je bucketlist! Er zijn zoveel bijzondere plekken op de aarde, dat je eigenlijk iedere maand naar een nieuwe plek moet om zo de wereld te verkennen en Cambodja lijkt mij een goed begin!

 

Alle verre reizen