Afgelopen weekend wilde ik iets nieuws proberen! Wat doe je meestal wanneer je in Amsterdam bent? Shoppen, afspreken met vrienden of een restaurantje reserveren? Om eens een leuke draai te geven aan het laatste heb ik meegedaan aan een food tour om de invloeden van Amsterdam’s eten te ontdekken.

hungry birds street food

Hungry Birds Food Tour
Hungry Birds is een nieuw concept: een lopende tour door Amsterdam, opgezet door twee enthousiaste mensen: Esther-Hanna en Zosia. Zij hebben elkaar ontmoet in Indonesië en kwamen er al snel achter dat ze een gedeelde passie hebben voor lekker eten. Terug in Amsterdam besloten zij hun ideeën, om toeristen culinair Amsterdam te helpen ontdekken, uit te voeren. En ik zal je vertellen, het is een geweldige ervaring!

Lekker eten
Op de Albert Cuypmarkt werden wij ontvangen door Hungry Bird leider Esther, compleet met een goed humeur en een fles water voor een ieder. Aan het begin van de toer heb je al meteen een goed gevoel; er hing een relaxte sfeer (ook al was het weer dat niet) en iedereen was meteen enthousiast om zich te laten verrassen door het Amsterdamse eten. De eerste stop was bij een Indonesische toko, waar we onder andere pastei en spekkoek hebben geproefd -yammiieee! Esther legde uit dat het eten, voornamelijk in Amsterdam, mede gevormd is door culinaire invloeden vanuit oud-kolonie Indonesië. Nu al een hoogtepunt -wat een start!

Een echt contrast met de eerste stop was FEBO, de welbekende fastfoodketen uit de jaren ’50. Wist jij dat de FEBO ‘eten uit de muur‘ heeft uitgevonden? Dit uiteraard om klanten sneller te kunnen helpen.

febo

De volgende stop was voor een verantwoord toetje/tussendoortje…Yoghurt Barn! Een hippe inrichting, geïnspireerd door New Yorkse frozen yoghurt shops. I love it! Esther gaf ons een portie hang-op gevuld met noten, zaden en bessen, afgemaakt met een toefje VERRUKKELIJK! Had ik al gezegd dat ik voor de toer helemaal niets heb gegeten? Gelukkig maar, want ik krijg alleen maar meer trek! 😀

IMG_0548-800×230

Aan de Eerste van der Helststraat stopten we bij United Pancakes, een super tent opgericht door twee zussen die ambachtelijke pannekoeken met home-made stroop verkopen. Ik heb me helemaal rond gegeten aan alle heerlijke zoetigheden en kreeg er maar geen genoeg van. Vooral de Chocolate Cookie Creation (OMG!). Een héle grote plus: je kunt hier ook de zelfgemaakte stroop kopen voor jouw eigen pannenkoeken thuis. Dat wordt smullen!

photo2-748x1001

Na een kort stukje lopen kwamen we aan bij een kleine toko waar je verschillende internationale producten kunt halen en ook nog eens lekkere Surinaamse broodjes kunt eten. We hebben er lekkere bolletjes gegeten met pittige vulling, voor een beetje extra kracht om de rest van de toer af te maken. Tijd om wat exotische producten in te slaan!

Eindelijk was het tijd voor de ultieme Nederlandse food-experience: Haring en kibbeling! Op de Albert Cuypmarkt heb je veel keus om je buikje rond te eten. Het ruikt heerlijk en als je erg op de Guru-kilo’s moest letten, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om je in te houden! We stopten uiteindelijk bij een vis-tent waar je rustig kunt zitten om te genieten van jouw bak authentieke kibbeling of haring. Erg lekker allemaal!

IMG_0601

De volgende stop op de markt was bij een tent voor overheerlijke, verse, goddelijke, Hollandse stroopwafels. Die mogen natuurlijk niet ontbreken bij een Nederlandse Food Tour!

Je kunt je vast voorstellen dat ik helemaal prop-vol zat, maar het bezoek aan Amsterdam zonder een stop bij een tent voor lekkere kaas zou niet compleet zijn. Uiteraard kon ik het niet weerstaan toen ik een lekkere kaasplateau met wel 8 soorten kaas kreeg voorgeschoteld, compleet met een lekker glas wijn. Ik heb er geen woorden voor, zo lekker…

Daar waren we dan, aan het einde van onze toer, lekker dronken van al het lekkere eten en 100% happy met deze Hungry Birds ervaring. Wat deze ervaring extra speciaal maakt was vooral de inbreng van onze Foor Tour leider voor de dag Esther!

IMG_0037-800x230-748x215

Handige weetjes
Naast de geweldige toer zelf is het uiteraard een leuke manier om mensen te leren kennen; eten brengt gezellige mensen samen. Ook voor vriendengroepen is dit leuk om te doen! Of als je gasten uit het buitenland ontvangt is dit echt een must-do voor hun lijstje. Als je de Hungry Birds calorieen er meteen af wilt kan je ook een Hungry Birds fiets toer doen! Esther en Zosia hebben echt overal aan gedacht 😉 en bovendien maakt het voor jouw gasten de Nederlandse ervaring compleet. Reken ongeveer 3-4 uur voor de hele toer en zorg ervoor dat je aan de toer begint op een lege maag. Je maakt ongeveer 12 stops gedurende deze tijd en de prijs per persoon is maar €59!! Je haalt jouw geld er dubbel en dwars uit.

Vergeet eventjes alle standaard restaurants -dit is de ultieme Dutch-Food-Experience! 🙂

IMG_6030-800×230

Ga hier naar Hungry Birds