IJsland is het hele jaar rond geweldig. Ik bracht ooit een paar dagen in maart op het eiland door en het was ongelooflijk. De ene minuut bevroor ik en daarna genoot ik van de zonnestralen. Sneeuw, regen, zon, stormen, het volgt elkaar hier in een mum van tijd op.

Ik heb gletsjers gezien, in verborgen lagunes gezwommen terwijl de sneeuw langs mijn oren suisde, de lekkerste kreeft ooit gegeten en in een monsterjeep langs de kraters van de Eyjafjallajökull gereden. Door rivieren en over gletsjers, recht door het land. Overal waar je ook kijkt, IJsland is prachtig. De IJslandse paarden grazen in grote groepen en in het midden van het surreële landschap zie je in eens de Blue Lagoon – een indrukwekkende geothermische bron, die eruit ziet alsof het van een andere planeet komt. Lees mijn Ijsland tips voor beginners hier!

IJsland tips

IJsland is een hotspot geworden en niet langer een geheim voor wereldreizigers. Meer en meer vakantiegangers vinden hun weg naar het sprookjesachtige eiland. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen goedkoop naar het eiland, zoals WOW Air.

Wat je moet weten voordat je gaat

IJsland is geen Mallorca – Dat wordt al snel duidelijk voor degenen die hier een vakantie willen doorbrengen. Pak kleding voor ieder weertype in, zomer of winter. Het kan zo gebeuren dat je buiten zit te genieten van je koffie in Reykjavik, in het zonnetje, maar als je daarna naar de gletsjers trekt, wordt het berekoud. Maak je klaar voor regen, wind en zon en sneldrogende kleding is belangrijk. Stevige schoenen zijn ook van belang, aangezien je misschien even moet wandelen om de mooiste delen van het eiland te bereiken.

Als het weer in Ijsland even tegenvalt, wacht dan vijf minuten en dan krijg je iets anders. ” – Volgens een IJslands gezegde. Misschien is het in de werkelijkheid niet zo extreem, maar je kun je het beste voorbereiden op ieder weertype.

In de zomer vind je geen hotel zonder dat je van te voren boekt.

Veel toeristen blijven een lang weekend in Reykjavik voordat ze verder reizen of gaan terug naar huis. Anderen blijven gemiddeld tien dagen op het eiland – dit zijn de echte ontdekkers!

In de zomer zit het eiland vol, dus het is belangrijk om je accommodatie van te voren te boeken. Als je niet van plan bent om de hele tijd in Reykjavik te blijven, neem dan een hotel aan de 1300km lange ringweg , dan boek je de meest passende accommodatie van te voren. Des te verder weg je van de hoofdstad gaat, des te minder mensen je tegenkomt. Toch moet je ook hier zorgen dat je een accommodatie boekt. Er gaan verhalen rond van toeristen die bij de boeren op de grond wilde slapen omdat ze geen hotel konden vinden!

In de zomer kun je spontane plannen vergeten. De infrastructuur van het land is niet gebouwd op hordes toeristen. In de wonderbaarlijke wintermaanden maak je veel meer kans.

IJsland is niet zo duur als je denkt, maar…

IJsland is niet bepaald goedkoop. Als je denkt dat je hier een all-inclusive vakantie krijg voor 200 euro, think again. Eten kost meer – dat is niet gek als je bedenkt dat het vulkanische eiland zelf weinig produceert. Sommige producten komen uit kassen die worden verhit met geothermische energie. Al het andere wordt geïmporteerd.

Hotels, appartementen en hostels in IJsland

Je kunt het beste een privéappartement huren. Airbnb heeft enkele opties voor ieder budget. Van privékamers in Reykjavik tot droomhuizen met stijlvolle decoratie en een eigen jacuzzi in het midden van mooie en natuurlijke landschappen. Als je over een keuken beschikt, kun je geld uitsparen door niet iedere dag uit eten te gaan. Het kraanwater kun je ook veilig drinken! Er zijn hotelkamers, hostels of via Airbnb vind je goedkopere accommodaties. Kijk rond en en je vindt vast iets!

Ontdek IJsland met een huurauto

Huurauto’s kosten wat, maar als je meer wilt zien dan alleen de hoofdstad, is het nuttig om onafhankelijk te zijn. Bustoers worden aangeboden naar de toeristische gebieden, maar je leert het eiland beter kennen als je zelf op pad gaat en buiten de toeristische comfortzone stapt.

Reykjavik – een kleine, maar trendy stad

IJsland heeft een bewonersaantal van ongeveer 320,000 en 121,230 van die mensen wonen in de hoofdstad. In de avond start het feestje pas echt! In de zomer gaat de zon amper onder en dansen de IJslanders de hele nacht. “Je hebt minder slaap nodig wanneer het lang licht blijft. 4 uur is genoeg, Je kunt de hele nacht buiten blijven en BBQ-en en gezellig praten met vrienden of familie” zegt Sunna, een winkelier in de oude stad.

Interessante gebieden vind je overal in het centrum. Met goed weer moet je zeker de toren van de Hallgrimskirkja beklimmen. Vanaf hier geniet je van een mooi overzicht over de stad.

Het Harpa Concert Huis op het water is met name een eyecatcher in het donker. Verlicht met schitterende kleuren, kun je het van ver weg herkennen. Design zit in het bloed van de IJslanders en niet alleen als het om architectuur gaat. Mode, kunst en interieurdesign horen hier bij het dagelijkse leven.

De schone en comfortabele stad heeft een artistieke atmosfeer. Op iedere straathoek vind je kunst en kleine verrassingen. Tijdens mijn vlugge bezoek had ook iemand een klein sneeuwpark op de heuvel gemaakt, waar dappere snowboarders naar beneden kwamen. Reykjavik staat ook bekend als stad met enkele van de beste restaurants ter wereld.

Ik at in het Het Vismarkt Restaurant. Verse vis, kreeft, mosselen, allemaal geserveerd met de lekkerste bijgerechten. In totaal 10 gangen en allemaal even lekker. Het kost zo’n €65 euro per persoon en dat is het waard, zelfs al kun je daarna alleen nog maar pasta eten. De IJslanders zijn erg trots op hun cuisine.

Dagtrips vanaf Reykjavik

Natuurlijk zou je een hele maand hier willen doorbrengen, maar wie heeft daar tijd voor? Als je in de hoofdstad wilt blijven tijdens je reis, kun je dagtrips maken naar verschillende natuurlijke fenomenen.

Blue Lagoon – erg druk, maar een must-see

Het gebied van de Blue Lagoon is erg vijandelijk tegenover het leven. Op ongeveer 40 minuten van Reykjavik, te midden hoge lavastenen, komt een parkeerplaats in zicht en hier vind je beroemde Blue Lagoon. Dit geothermische bad is op natuurlijk wijze ontstaan.

Onderweg naar het oppervlak, komt het water naar boven door verschillende mineralen en door de aarde krijgt het water een witte kleur. Het water reflecteert de kleur van de lucht en lijkt het lichtblauw. Niet alleen de speciale compositie van mineralen en de kleur maken deze plek wereldberoemd, maar ook omdat bezoekers met huidaandoeningen hier hun lijden kunnen verlichten.

Kosten: In de winter kost de entree tot het bad minder. De entree tot de spa kost €35, in de zomer is dat €45 per persoon. Natuurlijk kun je er ook allerlei dingen bij boeken. Voor €165 per persoon krijg je ook toegang tot een exclusieve lounge en andere extra’s. Welk seizoen dan ook, bestel van de voren je ticket, anders is het misschien moeilijk om binnen te komen en deze ervaring wil je niet missen! Alleen de uitzichten vanaf de lagune maken dit de moeite waard.

Spectaculaire geisers en watervallen

Dit is wat ik zo geweldig aan IJsland vind – de unieke, natuurlijke fenomenen die je nergens anders tegenkomt. Als je wilt kun je een van de meest actieve geisers bekijken, op een uur afstand van Reykjavik. Het gehele gebied, inclusief diverse geisers, bubbelt en laat dag en nacht stoom uit. Met name de geiser Strokkur is erg actief. Het schiet iedere zoveel minuten een fontein van waterstof de lucht in.

Alleen ’s morgensvroeg heb je de plek voor jezelf. Na het ontbijt trekken de massa’s mensen de stad uit, naar de geisers. Als je hier echt een van de eerste wilt zijn, overweeg dan een kamer te uren in Hotel Geysir voor een nacht, op korte afstand het spektakel.

Een paar minuten verder op ligt de spectaculaire waterval Gullfoss. Een grote massa water stroomt naar beneden de kloof in en vanaf verschillende plateaus krijg je een prachtig uitzicht op dit natuurspektakel. Als je zon zich laat zien, verschijnt er ook nog eens een heldere regenboog. Hier heerst de natuur echt. Woorden komen tekort.

IJsland tips voor de wildernis

Je zult snel merken dat je in IJsland ook echt het leven buiten de stad moet ervaren, omdat je je realiseert hoe uniek dit eiland echt is. Zelfs onderweg vanaf de luchthaven zie je hoe het landschap wordt gevormd door vulkanische gesteente. Natuurlijk wist ik dat je hier enkele actieve vulkanen vindt, maar niet dat dit zoveel invloed heeft op het landschap. Grote gedeeltes van het land zijn niet bewoonbaar en zelfs na duizenden jaren groeit hier alleen mos. Geen wonder dat de IJslanders 10 tot 12 bomen een bos noemen.

Foto: AFP / MARCEL MOCHET

Een magische plek is het nationale park Thingvellir. Hier zal IJsland ooit uit elkaar breken. Het zal nog eeuwen duren, maar ook nu kun je bespeuren hoe de Euraziatische en Noord Amerikaanse platen uit elkaar drijven.

Vuur en ijs: onderweg naar de beroemde Eyjafjallajökull

Reis ook naar de wereldberoemde vulkaan Eyjafjallajökull, die de wereld wekenlang in spanning liet zitten vanwege haar kilometerhoge aswolken. De route is bezaaid met sneeuw, stenen en ijs en gaat door verschillende rivieren. Ik wist dat een vulkaan er uit zien als een berg met een gat dat lava en as in de lucht schiet. Wat ik niet wist is dat de vulkaan hier in IJsland onderdeel is van een lange bergketen. De eerste keer dat je voor de vulkaan staat, lijken de bovengenoemde verwachtingen misschien een beetje gek.

De krater van de vulkaan is 2,5 kilometer breed en hoe graag je er ook lava in wilt zien bubbelen, het kan niet. De hele vulkaan is bedekt door een kilometer lang en dikke gletsjer.

Waar 5 jaar geleden een diepe zee met ijs op te vinden was, zie je nu een rotsachtig landschap met kleine stroompjes. Duizenden tonnen as en steen regenden naar beneden, wat het zeewater naar beneden deed schuiven. De uitbarsting van de Eyjafallajökull was niet gevaarlijk vanwege de lava, maar vanwege het water dat de vallei in geduwd werd. Hele gebieden moesten geëvacueerd worden en bruggen afgezet als voorzorgsmaatregelen.

Þorvaldseyri bezoekscentrum

Vijf jaar geleden ging een foto van de vulkaanuitbarsting viral. Je ziet een massieve aswolk uit de krater komen en aan de voet van de berg herken je de boederij waar Gudny Valberg en Olafur Eggertsson met hun kinderen en dieren wonen. De dag van de uitbarsting veranderde hun leven. Sinds de foto is gepubliceerd, trekken hier troepen mensen heen om te zien hoe Eyjafjallajökull’s buien het leven op de boerderij beïnvloed. Al snel moest de familie niet alleen aswolken bestrijden, maar ook vele mensen die het dagelijkse leven in de weg stonden.

Het stel opende het Þorvaldseyri bezoekerscentrum in een voormalig warenhuis en een bezoek aan dit centrum laat een indruk op je achter. Je ziet hoe hun bestaansmiddelen dreigden te vergaan en hoe de familie dagenlang in het donker doorbrachten toen de as naar beneden kwam.

De familie moest de boerderij verlaten en kon alleen terugkomen om voor de dieren te zorgen onder begeleiding van militairen. De gevolgen van de uitbarsting waren zwaar voor deze familie. De annulering van vluchten is een ding, maar om naar de scherven van je bestaan te kijken is toch heel wat anders..

Het perfecte einde: zwemmen in een geheime lagune

Als je net als ik een dag in de wildernis doorbrengt, heb ik nog een tip voor je. Neem een duik in de geheime lagune in Hverahólmi. Terwijl de ijskoude sneeuw om je heen dwarrelt, kun je in de baden van ongeveer 40 graden zwemmen. Het voelt alsof je in een grote badkuip zit, terwijl de stoom om je heen blaast en de Litli geiser zo nu en dan spuwt.

Gamla Laugin, deze geheime lagune, is de oudste zwemgelegenheid in het land. Sinds 1891 leren generaties IJslanders hier hoe ze moeten zwemmen. De originele cabines zijn herkenbaar, maar de ruïnes zorgen voor een ietwat griezelige atmosfeer. Soms kun je hier ook het noorderlicht zien terwijl je hier ligt te ontspannen. Ik kan mij niks beters bedenken!

De conclusie…

IJsland is absoluut onvergetelijk en een must voor iedere echte reiziger. Dit soort landschappen zie je nergens anders en de vriendelijke mensen maken een verblijf hier gewoonweg perfect.

Waterfall, Reykjavik, Iceland iStock_000041650674_Large-2

Zoals ik al zei: dit is geen plek voor liefhebbers van all-inclusive, geheel verzorgde vakanties. Echte avonturiers, die meer van de wereld willen zien dan een infinity pool, zitten hier goed. Het maakt niet uit wanneer je komt, het is adembenemend mooi. Lees je van te voren in en regel je accommodatie, dan gaat niets meer mis! Ik hoop dat mijn IJsland tips je bij je reis helpen!

Veel plezier!

  • Deals naar IJsland
  • Vluchten naar IJsland