Jij droomt er al lang van om een semester in het buitenland te gaan studeren. Weet je niet echt goed wat je moet verwachten? Of misschien heb je het nog helemaal niet overwogen? Wacht maar tot je dit artikel hebt uitgelezen…

Hoe dan ook, dit artikel gaat je voorzien van genoeg informatie en tips voor je semester in het buitenland. Het bevat onverslaanbare argumenten die je overtuigen om een semester in het buitenland te gaan doen. Ook geven we je genoeg informatie over de populaire Erasmus beurs en een checklist over wat je allemaal niet kan vergeten. Lees verder over de tips voor je semester in het buitenland!

Tips voor je semester in het buitenland

Redenen om op een semester in het buitenland te gaan | Het Erasmus Programma | Kosten

De semester in het buitenland checklist

Waarom je een semester in het buitenland moet overwegen

  • Je leert zo veel nieuwe culturen kennen: nieuwe landen betekend verschillende culturen, gewoonten en tradities! Het is niet echt mogelijk om een andere cultuur goed te ervaren tijdens een korte vakantie. Als toerist ben je zelden zo betrokken bij het dagelijks leven van de lokale bevolking als hoe je dat zou zijn als je er woonde. Je bent meer bezig met de toeristische bezienswaardigheden en attracties. Tijdens je semester in het buitenland zal je geleidelijk aan integreren in de nieuwe samenleving. Hierdoor krijg je een beter inzicht in hoe divers en uniek een land is!
  • Je gaat jezelf beter leren kennen: in een vreemd land moet je onbekende situaties aangaan en uit je comfort zone stappen. Je zult je eigen grenzen testen en als gevolg hiervan volwassener en meer open-minded worden. Beetje bij beetje zul je ook veranderen als persoon en meer jezelf gaan ontdekken. Omgeven door een andere cultuur zal je niet alleen met de onbekende cultuur geconfronteerd worden, maar ook met je eigen normen en waarden. In veel situaties zul je beseffen dat je heel anders denkt dan voor je semester in het buitenland. Wanneer je terug komt moet je een duidelijk beeld hebben van wie je bent en waar je voor staat.
  • Je gaat de wereld ontdekken: tijdens je verblijf in het buitenland heb je de unieke kans om door het land en wat buurlanden te reizen. Profiteer hiervan! 

    En verder:

  • Zo veel mensen leren kennen van over de hele wereld: als een Nederlandse student in het buitenland ga je gegarandeerd veel andere mensen ook op hun semester in het buitenland ontmoeten. Je zal zien dat je snel nieuwe internationale vrienden maakt en die je aan het einde van je semester weer kan bezoeken in de toekomst.
  • Je hebt een betere positie in de bedrijvenmarkt: afhankelijk van je vakgebied ga jij je nieuwe internationale vrienden goed kunnen gebruiken om je interationale netwerk te ontwikkelen. Goede relaties worden steeds belangrijker vandaag de dag. Na een onvergetelijke tijd samen in het buitenland bouw jij misschien wel de zakenrelaties op die je later aan een goede baan gaan helpen. Bovendien is een semester in het buitenland altijd goed om op je CV te hebben. Het toont dat je interculturele en taalvaardigheden hebt, evenals flexibel zijn en een open-mind hebben.

Ga naar het buitenland met Erasmus

‘Erasmus’ is een afkorting voor “European Region Action Scheme for the Mobility of University Students”. Het Erasmus programma is gemaakt door de Europese Unie om de samenwerking tussen universiteiten in de EU te bevorderen. Het programma werkt samen met tal van internationale partner universiteiten om je een uitgebreide ondersteuning aan te kunnen bieden in het buitenland. Door middel van Erasmus is het “European Credit Transfer System” ingevoerd, wat er voor zorgt dat je je credits die je verdiend in het buitenland ook door je thuis universiteit kan laten erkennen. En er is nog meer, Erasmus biedt financiële ondersteuning in de vorm van een subsidie, waar de meeste van jullie dankbaar voor gaan zijn.

Het programma

Het Erasmus programma laat je in het buitenland verblijven indien dit niet langer is dan een academisch jaar (12 maanden). Hier horen ook geen bijkomende semester vergoedingen bij. Als je wil profiteren van de financiële steun, dan moet je dit op tijd aanvragen. Er zijn ongeveer 25.000 Nederlandse studenten die zich elk jaar inschrijven voor een Erasmus beurs. Deze kunnen natuurlijk niet allemaal financieel worden ondersteund. Veel universiteiten hebben een international office, waar je terecht kan met voor je aanvraag voor je Erasmus beurs. Als dit niet het geval is heb je een motivatie brief nodig, samen met een bewijs van academische inschrijving, taal certificaat en een kopie van je CV. Je hebt maar een kans om je aan te melden voor de Erasmus beurs. De drukste tijd schijnt rond december te zijn. De deadline voor het inschrijven voor de Erasmus beurs staat vermeld op hun website.

Hoe veel kost een semester in het buitenland?

Zoals je je waarschijnlijk al kan voorstellen kan ik hier niet een precies antwoord op geven. Natuurlijk heeft iedereen verschillende verwachtingen en behoeften waarmee de kosten zich ophopen. Hierdoor kunnen de kosten voor 6 maanden in het buitenland per persoon verschillen. Als je er voor kiest om alleen een appartement te nemen, kan je je natuurlijk al voorbereiden op meer kosten dan als je een studentenflat zou delen. Het land dat je kiest om je semester in het buitenland te doen heeft natuurlijk ook impact op je kosten.

De kusten van levensonderhoud in Scandinavië en de Verenigde Staten verschillen bijvoorbeeld sterk met die van Zuid Europa. Niet te vergeten dat er natuurlijk al helemaal lage levensonderhoud kosten zijn in landen zoals Thailand en Bali. Deze landen zijn overigens erg populair onder studenten. Waar je naartoe wil gaan zal dus een grote invloed hebben op hoeveel geld je ongeveer moet sparen voordat je op reis gaat.

Levensstijl

Je levensstijl zal ook een grote invloed hebben op je budget. Als je zuinig met je geld om zal gaan, goed uitkijkt met wat je koopt en koken met anderen, zal je bijvoorbeeld met meer geld terugkeren dan als je elke avond uit eten gaat. Ook je reizen door je nieuwe thuisland en buurlanden dragen hier aan bij. Het beste wat je kan doen is er even voor gaan zitten. Reken met je ouders uit hoe veel geld je ongeveer denkt nodig te hebben per dag en reken het zo uit. Denk hierbij aan de belangrijkste factoren, zoals accommodatie, maaltijden, reizen, studiekosten, mobile telefoon kosten en kosten voor het openbaar vervoer. Als je dit eenmaal klaar heb zal je een beter beeld hebben met hoe je er financieel voor gaat staan.

Helemaal klaar? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met deze checklist

Ik heb je dus kunnen overtuigen dat een semester in het buitenland een van de beste dingen is die je kan doen. Nu moet je gaan beginnen met de planning! Ik heb een checklist samengesteld die als soort van rode draad je door dit proces kan leiden. Je kan de checklist aan het einde van deze pagina downloaden. Voordat je daadwerkelijk op weg gaat, moet je eerst nadenken over een aantel doelen die je wil behalen tijdens je semester in het buitenland. Wat zou je het liefst willen doen in het buitenland? En wat voor dingen kan je absoluut niet missen?

Ik kan je in ieder geval absoluut aanraden om zo veel mogelijk te gaan reizen en het land te ontdekken. Als je je leven gaat leiden in een ander land moet je er ook zo veel mogelijk van kunnen ontdekken. Dit niet alleen, het leukste zou natuurlijk ook zijn als je de lokale bevolking leert kennen. Deze kunnen je zeker een aantal goede tips geven over wat je moet doen tijdens je verblijf. Degene die meer omgaan met de lokale bevolking zullen de taal sneller oppikken en ook meer inzicht krijgen in de nieuwe cultuur.

Studeren

Een ding wat je natuurlijk niet kan vergeten is dat je in het buitenland bent om te studeren. Ook al wordt je waarschijnlijk overspoeld met nieuwe dingen, het ontdekken van het land en gekke avonden uit, je moet nooit je rug naar je universiteit keren. Je moet natuurlijk die examens halen waarmee je aan het eind van het semester je credits krijgt. Een belangrijke tip die ik je nog wil meegeven: zoek je eigen grenzen op! Of het nou skydiven, een nieuwe cultuur ontdekken of een road trip maken is, je wil deze unieke ervaringen niet missen!

Checklist – Download en print je checklist!

Checklist

Ik hoop dat het me nu geslaagd is je te overtuigen. Ik kan mijn argumenten nog uren voort zetten, maar je kan je tijd beter gebruiken om je semester te plannen! Print de checklist uit, hang hem ergens zodat je hem niet vergeet. Vink geleidelijk de stappen af die je voltooid hebt. Ik hoop dat je een onvergetelijk avontuur gaat hebben op je reis!

 

Meer uit het Travel Magazine: