Brrr… het was zeker ijskoud deze winter! De meeste mensen willen rond deze tijd van het jaar lekker met een dekentje op de bank liggen. Maar de Japanse Makaken in het Jigokudani Monkey Park hebben zelfs nog een betere manier gevonden om de kou te vermijden. The foto’s van dit spektakel gaan je gegarandeerd een glimlach bezorgen.

Wanneer wij het koud hebben warmen we onszelf op met dikke jassen en wollen sjaals. We trekken onze snowboats aan en proberen onze handen warm te blazen. Hoe fijn zou het zijn om in hiervoor in de plaats een heerlijk warm bad te nemen en lekker te ontspannen? Dat is precies wat een groep apen in het Jigokudani Monkey Park in Japan doen. Ze springen simpelweg in hun warmwaterbronnen tijdens koud weer.

De sneeuw apen van Jigokudani Monkey Park

Het Jigokudani Monkey Park in Japan

Gelegen in het noord-westen ten opzicht van de Japanse hoofdstad Tokio, genieten de makaken van een warm bad in het Jigokudani Monkey Park. De Nagano Prefecture regio is onlangs populair en bekend geworden als skigebied door de zware en langdurige sneeuwval. Vier maanden per jaar is hier meer dan een meter sneeuw te vinden. Hoewel toeristen hier komen om te skien, is het echte hoogtepunt het Jigokudani Monkey Park. Dit park maakt deel uit van het Joshin’etsu-kogen National Park.

De verse sneeuw kraakt onder de voeten van de bezoekers die de 2 kilometer lange route nemen. Deze route loopt door het bos en komt uit bij de warmwaterbronnen van het park. Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur hier zakken tot -7 graden. Je kan je al wel voorstellen dat dit onder deze omstandigheden een vrij uitdagende tocht is. Indien je deze tocht toch voltooit, bereik je het dal. Als je het woord Jigokudani vertaald zal je uitkomen op het woord Hels Dal, wat erg veel lijkt op het landschap van de onderwereld. Dikke wolken stoom hangen boven de hete bronnen en de stank van zwavel hangt in de lucht. Lichte sneeuw dwarrelt uit de hemel en landt op de bomen en paden van het park. Dit creëert een surrealistisch maar ongelooflijk beeld. Heb je ook meteen een beloning voor de lange klimtocht!

Bezoek het Jigokudani Monkey Park

Bezoekers van over de hele wereld komen naar het Jigokudani Monkey Park. Dit begon al toen het park was geopend in de 1960’s. De makaken, die hier het hele jaar door wonen, zijn vriendelijk en er is geen hek wat ze van de bezoekers scheidt. Toch wijst het parkmanagement er voortdurend op dat apen wilde dieren zijn.

Het kost 500 Japanse Yen om dit unieke park te kunnen betreden. Dit is ongeveer iets meer dan €4. Voor €6,50 wordt je door een gids rondgeleid door het park en die brengt je ook naar de apen. Dit is een meer dan redelijke prijs voor wat ze aanbieden tijdens deze rondleiding. Tijdens de wintermaanden van november tot en met maart, kan je de apen zien baden in de warmwaterbronnen. In de zomer, wanneer het warm genoeg is, trekken de dieren zich terug in het bos.

Houd het volgende in gedachte als je van plan bent het apenpark te bezoeken. Je zal moeite hebben met het vinden van verharde wegen in het Jōshin’etsu-kogen National Park. Er wordt dus aangeraden om stevige schoenen te dragen en veel water mee te nemen. Het is net zo belangrijk om hier de dieren als de natuur te respecteren. Het is niet toegestaan te baden met de apen, of ze te voeren of te aaien. Ook het gebruik van selfie sticks is verboden. De dieren moeten zo min mogelijk gestoord worden. De dichtstbijzijnde stad, Yudanaka, ligt op een paar kilometer afstand. Hierdoor kunnen de dieren rustig ver van de bewoonde wereld leven.

Wellness break?

Het is echt fascinerend op hoe veel vlakken we op de apen lijken. Ook ik hou er erg van om op te warmen in een heet bad. Heb jij hetzelfde? Wat dacht je van een korte wellness-break, naar een leuke stad waar je tegelijkertijd kan genieten van heerlijke warme bronnen, sauna’s en whirlpools? Deze apen brengen me zojuist op goede ideeën! 🙂