Je zult je ogen haast niet geloven – een zee van blauwe gebouwen. Blauwe huizen, blauwe kerken, blauwe drogisterijen, zelfs de huisdieren hebben hier blauwe halsbanden. En ja, dit is een werkelijk bestaande plaats waar echte mensen wonen. Als je benieuwd bent waar jouw kinderdromen in vervulling kunnen gaan en waar je deze echte smurfenhuizen kan vinden: smurf snel verder hier beneden en ontdek Juzcar! 

Welkom in Juzcar, het dorp van de smurfen

Ons avontuur van vandaag brengt ons naar Andalusië, de prachtige zuidelijke provincie van Spanje. Meer specifiek: een klein dorpje genaamd Juzcar. Het bevindt zich vrij ver van de vaste toeristische trekpleisters en de reis ernaartoe kan aanvoelen als een eeuwigheid. Maar na een goede 120 kilometer vanaf Malaga bereik je dit kleine dorpje wat echte charme uitstraalt; in briljante blauwe tinten wel te verstaan.

Toegegeven, deze smurfenhuisjes in Andalusië hebben er niet altijd zo uitgezien. Het was in opdracht van Sony Pictures, voor reclame doeleinden, dat dit schattige kleine dorpje werd getransformeerd tot een blauwe oase om de première van de film “Smurfs 3D” te promoten. Oorspronkelijk hadden alle huisjes een karakteristiek witte kleur, maar spontaan werd het besluit genomen om meer dan 9.000 liter blauwe verf aan te schaffen. Vervolgens werden alle huizen, kerken en façades van alle gebouwen versierd en getransformeerd tot een heus smurfendorp. Sindsdien is het kleine dorpje, dat slechts 250 inwoners telt, een enorme toeristische attractie geworden en heeft het aanzienlijke bekendheid gekregen. Volgens het originele plan zou men het dorp na een paar maanden terug veranderen, maar de inwoners stemden tegen de reconstructie en besloten hun nieuwe smurfendorp te bewaren.

Juzcar

Vanaf 2011 was het dus mogelijk om je compleet onder te dompelen in de wereld van de smurfen, maar helaas maakte het International Merchandising Promotion & Services of IMPS daar een eind aan in 2017. De rechten en commissies werden teruggeëist en zo moesten de schminkkraampjes, smurfenbeeldjes en andere activiteiten omtrent de blauwe wezentjes verdwijnen. Gelukkig mochten de blauwe kleur en de muurtekeningen blijven, waardoor het smurfengevoel nog steeds aanwezig is. De lokale inwoners hebben sindsdien geïnvesteerd in andere attracties als verschillende klimmuren en een zipline.

Juzcar

Een dagtochtje naar het dorp van de smurfen

Maar, één ding moet zeker gezegd worden: geen twijfel over mogelijk dat dit dorpje een mooi en uniek gezicht is! Hoe vaak zie je nou een volledig blauw dorp? Verder is er overigens niet heel veel meer te zien of te doen. De kinderen zullen het echter geweldig vinden, dus Juzcar is een perfecte bestemming voor een dagtochtje. Het beste kan je buiten het dorpje parkeren en het smurfendorp vervolgens te voet verkennen. Let wel, de tocht erheen duurt lang genoeg en de wegen zijn erg smal en met veel bochten – dus pas goed op!

Lijkt het je wel wat om het een dagje als de smurfen te smurfen boek dan jouw uitje naar het smurfendorp Juzcar!

 

Meer uit het Travel Magazine: