Je zult je ogen haast niet geloven – een zee van blauwe gebouwen. Blauwe huizen, blauwe kerken, blauwe drogisterijen, zelfs de huisdieren hebben hier blauwe halsbanden. En ja, dit is een werkelijk bestaande plaats waar echte mensen wonen. Als je benieuwd bent waar jouw kinderdromen in vervulling kunnen gaan en waar je deze echte smurfhuizen kan vinden: lees dan snel verder hier beneden over Juzcar! 

Welkom in Juzcar, het dorp van de smurfen

Ons avontuur van vandaag brengt ons naar Andalusië, de prachtige zuidelijke provincie van Spanje. Meer specifiek: een klein dorpje genaamd Juzcar. Het bevindt zich vrij ver van de vaste toeristische trekpleisters en de reis ernaartoe kan aanvoelen als een eeuwigheid. Maar na een goede 120 kilometer vanaf Malaga bereik je dan dit kleine dorpje wat echte charme uitstraalt; in briljante blauwe tinten wel te verstaan. Toegegeven, deze smurfhuisjes in Andalusië hebben er niet altijd zo uitgezien. Het was in opdracht van Sony Pictures, voor reclame doeleinden dat dit schattige kleine dorpje werd getransformeerd tot een blauwe oase om de première van de film “Smurfs 3D” te promoten. Oorspronkelijk hadden alle huisjes een karakteristiek witte kleur, maar spontaan werd het besluit genomen om meer dan 9.000 liter blauwe verf aan te schaffen en om alle huizen, kerken en façades van alle gebouwen te versieren en te transformeren tot een heus smurfendorp. Sindsdien is het kleine dorpje, wat slechts 250 inwoners telt, een enorme toeristische attractie geworden en heeft het aanzienlijke bekendheid gekregen. Volgens het originele plan zou men het dorp na een paar maanden terug veranderen, maar de inwoners stemden tegen de reconstructie en besloten hun nieuwe smurfendorp te bewaren.

 

Om de illusie compleet te maken is er zelfs een echte smurfenmarkt, samen met andere attracties om de lokale economie te stimuleren. Sommige mensen verkleden zich zelfs als karakters en lopen zo rond over de straten en er zijn veel standbeelden in het dorp geplaatst waar je een foto bij kan maken. Daarnaast is het ook niet ongebruikelijk om kraampjes te zien om je gezicht te laten schminken of waar je handgemaakte werkjes kan kopen. Met name in het weekend zie je dit veel, aangezien er dan groepen toeristen het dorp binnenstromen om te zien hoe het leven in een smurfendorp is.

Juzcar

Een dagtochtje naar het dorp van de smurfen

Maar, één ding moet zeker gezegd worden: geen twijfel over mogelijk dat dit dorpje een mooi en uniek gezicht is! Hoe vaak zie je nou een volledig blauw dorp? Verder is er overigens niet heel veel meer te zien of te doen. De kinderen zullen het echter geweldig vinden, dus Juzcar is een perfecte bestemming voor een dagtochtje. Het beste kan je buiten het dorpje parkeren en het smurfendorp vervolgens te voet verkennen. Let wel, de tocht erheen duurt lang genoeg en de wegen zijn erg smal en met veel bochten – dus pas goed op!

Lijkt het je wel wat om het een dagje als de smurfen te smurfen? Klik dan hier voor goede hotels in de regio!