Een van ’s werelds meest indrukwekkende plateaus vind je in Noorwegen en daar kun je ook op de metershoge Kjeragbolten gaan staan – maar kijk niet naar beneden!

Durfals kunnen een bijzondere tocht maken in het zuiden van Noorwegen – of om meer precies te zijn – een unieke en succesvolle hike van twee-en-een-half-uur vastleggen naar het populaire Kjeragbolten. Voordat je je schoenen aantrekt, moet je eerst even naar de foto’s kijken om te zien of je wel aan dit avontuur wilt beginnen. Je moet zeker geen hoogtevrees hebben en een goed gevoel voor balans!

kjerabolten norway myholidayguru4

Een trip naar Kjeragbolten

Deze wandeltocht is niet geschikt voor bangeriken. Je begint de tocht bij de parkeerplaats van het gasthuis Øygardstølen, van waar je al geniet van een prachtig uitzicht over de Lysefjord en het plaatsje Lysebotn. Het gemarkeerde pad, dat je absoluut moet gebruiken om je weg te vinden, leidt je langs steile kliffen. Op sommige stukken is de enige manier om balans te vinden met een hamer die in de rots zit, dus een stevig paar wandelschoenen is een must. Na wat klimmen en dalen worden hikers begroet met een majestueus uitzicht van het einde van de Lysefjord. Neem nog een stap om de highlight te bereiken – het Kjerag plateau.

kjerabolten norway myholidayguru
Springen is misschien iets teveel van het goede.. Foto: TripAdvisor

Vanaf dit punt is het slechts nog enkele stappen naar het westelijke plateau waar je de vreemde Kjeragbolten vindt, een monoliet uit de ijstijd. Ingeklemd tussen twee kliffen en op een hoogte van 1,000 meter boven de afgrond, is deze steen niet alleen een fascinerende attractie, maar ook een gevaar dat je niet moet onderschatten. Een verkeerde stap betekent het einde. Geen bezoekers zijn hier overleden, maar er gebeuren wel ongelukken met basejumpers die de adrenalinekick niet kunnen weerstaan en vanaf het plateau springen. Voor de normale wandelaars is het niet ongewoon om aan het einde van de hike NIET op de steen te gaan staan. Een blik in de afgrond doet je misschien wel realiseren dat je het niet durft zonder iets om je aan vast te houden.

kjerabolten norway myholidayguru1
Maar een beetje romantiek is misschien wel oke. Foto: TripAdvisor

Niet voor de bangeriken

Je hebt het misschien al door, maar om deze bezienswaardigheid in het echt te bekijken heb je wel meer nodig van een goede conditie, maar ook stalen zenuwen!

kjerabolten norway myholidayguru3
Of hou je meer van yoga? Foto: Instagram.com/haugi84

Als je een van de dappere avonturiers bent die zo’n foto wilt maken, kun je het beste in de zomer deze tocht ondernemen. Wees extra voorzichtig bij mistig en nat weer! Als je hier al geweest bent moet je mij echt even je foto sturen!

Ik word zelf een beetje duizelig van het aanzicht, al zou ik het wel graag willen – wat vinden jullie?

kjerabolten norway myholidayguru2
Wanneer je de top bereikt, geniet je van dit geweldige uitzicht. Image: instagram.com/chrispendlow