Londen is een geweldige stad om een paar dagen te verblijven. Met al z’n bezienswaardigheden is er genoeg te beleven. Ook de sfeer die er hangt als je er rondloopt is echt uniek. Oftewel, je moet hier minstens 1 keer in je leven geweest zijn. Nu denk jij vast: Maar die stad ligt aan de andere kant van de Noordzee. Hoe kom ik daar? Nou daar zijn de volgende oplossingen voor bedacht.

Bereikbaarheid/vervoer

Zoals elke grote stad in Europa is ook Londen heel goed te bereiken en ook op verschillende manieren, namelijk:

– Per vliegtuig
Londen is zeer goed met het vliegtuig te bereiken. Je hebt namelijk wel vijf vliegvelden waaruit je kunt kiezen. London Heathrow, London Gatwick, London Stansted, Londen City en London Luton. London Heathrow en London City zijn hiervan de luchthavens die echt in Londen liggen en waarvandaan het het makkelijkst reizen is. Deze zijn ook op de metro aangesloten. Vanaf de andere luchthavens is er een treinverbinding naar het centrum van Londen.

– Per auto
Londen is gemakkelijk met de auto te bereiken. Je kunt via de Eurotunnel of met een veerboot de oversteek maken naar Engeland. De trein via de Eurotunnel vanuit Calais doet er ongeveer 35 minuten over om je naar Folkstone in Engeland te brengen. Een oversteek met een veerboot duurt 1 á 1,5 uur. Daarna is het nog maar enkele uren rijden naar Londen.

– Per openbaar vervoer
Londen is vanuit Brussel in twee uur te bereiken met de Eurostar hogesnelheidstrein. Vanuit Nederland verzorgen ook vele busmaatschappijen comfortabele busreizen naar London. De reis duurt ongeveer 12 uur.

Artikelbild_London_Big_ben_Roter_Bus

Openbaar vervoer binnen London

Londen heeft een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Het gebruik ervan is gemakkelijk, maar niet goedkoop. De meeste Londenaren maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer om door de stad te reizen. Met de auto duurt de reis veel te lang en bovendien is het praktisch onmogelijk om een auto in het centrum te parkeren.

Het snelste vervoermiddel is de metro (London Underground), kortweg the Tube genoemd. Naast de Tube is er natuurlijk de bekende Londense dubbeldekker bus. De bus is verreweg het meest goedkope transportmiddel en sommige lijnen zijn dan ook enorm populair. Heb je geen zin in drukke metro’s en bussen, neem dan de Londense Black Cab. Deze taxi’s worden bestuurd door échte Londenaren die de stad op hun duimpje kennen, maar die zijn natuurlijk wel wat duurder.

Tickets openbaar vervoer Londen

Betalen voor het openbaar vervoer doe je vooraf door aankoop van een kaartje. Dit kan aan een loket of bij een automaat. Echter, reizen met een standaard kaartje is erg duur en staat niet in verhouding tot de prijzen die Londenaren zelf betalen.

Travelcard
Blijf je meerdere dagen in Londen en ga je veel gebruik maken van het openbaar vervoer, dan is een ‘Travelcard’ een goede optie. Deze kaart is geldig voor 1 of 7 dagen en is te gebruiken voor al het openbaar vervoer in Londen. Je kunt deze kaart ook al gemakkelijk vóór vertrek online bestellen.

De Oyster Card
Goedkoper en makkelijker is de Oyster Card. Londen had als één van de eerste grote steden in Europa een elektronische pas waarmee voor al het openbaar vervoer betaald kan worden, de Oyster Card. Deze is vergelijkbaar met de Nederlandse OV Chipkaart. Tegenwoordig kun je ook als toerist een Visitor Oyster Card kopen, en dat scheelt je heel veel geld. De Oyster Card kun je opladen bij de vele automaten die op de stations staan.

Reis je vaker op 1 dag en bereik je de maximale prijs voor een dagkaart dan houdt het systeem daar rekening mee. Je betaalt dus nooit meer dan de prijs van een dagkaart.

Artikelbild_London_Big_Ben_Abends_Lichter

 Bezienswaardigheden

Er zijn zo verschrikkelijk veel dingen die je echt moet zien in Londen dat ik ze niet allemaal kan beschrijven. Toch ga ik er 3 op een rijtje voor jullie zetten:

1. Buckingham Palace
Buckingham Palace is de woning van de Britse koningin, met ruim 775 kamers. Om 11.00 uur kun je er de 45 minuten durende wisseling van de wacht zien. Bij het paleis hangt een schema op welke dagen dit gebeurt. De “Parade of the Horse Guards” vindt er dagelijks plaats.In augustus en september is Buckingham Palace geopend voor publiek, wanneer de Koninklijke familie op vakantie is. Je kunt dan de State Room, de Grand Hall en de Grand Staircase bezichtigen. In de Queen´s Gallery hangen schilderijen van o.a. Rembrandt en Rubens. Ook de tuin is een attractie: er groeien meer dan 350 soorten wilde bloemen

2. Tower of London
De Tower of London is een fort met twintig torens uit de 11e eeuw dat diende om Noormannen tegen te houden. Later werd het achtereenvolgens gebruikt als paleis en gevangenis. Nu wordt het als museum gebruikt.. Je ziet er o.a. de Britse kroonjuwelen (waaronder de grootste geslepen diamant ter wereld), harnassen en wapens.

3. London Eye
London Eye is een reuzenrad van 135 meter hoog dat ter ere van het millennium gebouwd werd. Vanuit de London Eye, gelegen aan de Thames, heb je een prachtig uitzicht over Londen tot wel 40 km ver. Ik wil je wel aanraden om kaarten voor de London Eye vooraf te reserveren.

Verder kan ik je aanraden om de Westminster Abbey, Harrods en St. Pauls Cathedral te bezoeken. Vergeet natuurlijk ook niet even langs de Big Ben te lopen!

Nachtleven 

Londen is wereldberoemd om zijn feesten en non-stop nachtleven. De hoofdstad is bruisend met after-hour dinks en dansvloeren in alle soorten en maten. Van de bruisende dansvloer van de grote discotheken naar de intimiteit van kleinere DJ bars, Londen heeft het allemaal.

Londen heeft iets te bieden voor zowel hardcore liefhebbers, als mensen die behoefte hebben aan een drankje en een goed gesprek. Aangezien het londense uitgaansleven zo groot is wil ik je op een geweldig medium wijzen die je goed kan gebruiken om jouw club te vinden: Google.