Denk je soms dat jouw dorp ver van de bewoonde wereld ligt? Nou, ik kan je ervan verzekeren dat een paar kilometers van de stad niks is vergeleken met deze plaatsen. In de afgelegen steden die ik je vandaag ga laten zien woon je pas echt in the middle of nowhere. Geïsoleerd of idyllisch? De keuze is aan jou.

Als het over afgelegen steden gaat zullen al je mede dorpelingen er als de kippen bij zijn. Ze zullen uitgebreid kunnen vertellen over het leven in een dorp, ver verwijderd van de stad. Maar als wij het in de Lage Landen over geïsoleerde plekken hebben dan valt dat eigenlijk reuze mee. Dan betekent het meestal dat het dichtstbijzijnde grote dorp, of de dichtstbijzijnde stad, slechts enkele kilometers verderop ligt. Geloof me, er zijn plaatsen in de wereld die veel – maar echt veel – meer afgezonderd liggen. Ik heb het over zo volledig afgelegen steden, zo ver weg van de buitenwereld, dat je er niet met normaal vervoer kunt komen. Of het nu een eenzaam eiland in het midden van de oceaan is, een afgelegen dorp in de bergen, of een afgelegen stad in het midden van de jungle. De lijst van de meest afgelegen steden ter wereld is lang en divers. Maar, ze hebben één ding gemeen. Ze zijn allemaal echt in the middle of nowhere.

Als je rust en sereniteit zoekt, of wel eens benieuwd bent hoe afgelegen iemand kan wonen, neem dan eens een kijkje naar de meest afgelegen steden ter wereld!

Deze afgelegen steden liggen echt in the middle of nowhere

Ittoqqortoormiit in Groenland | Mêdog in Tibet | Supai in de VS | Longyearbyen op Spitsbergen | Iquitos in Peru | Edinburgh of the 7 Seas op Tristan da Cunha

afgelegen steden
Ook de miljoenenmetropool Dubai ligt in het midden van de woestijn

Ittoqqortoormiit in Groenland

Nee, ik heb niet zomaar wat willekeurige letters op het toetsenbord ingedrukt. Dit is daadwerkelijk de naam van een van de meest afgelegen steden ter wereld. Het ligt in het oosten van Groenland en is de thuisbasis van maar liefst 381 mensen. Ze zijn in principe afhankelijk van vissen en toerisme. Voor veel toeristen is het bezoeken van deze plek een echt avontuur. Weer eens een ander soort vakantie zeg maar. Het is overigens niet altijd mogelijk om het dorpje te bezoeken. Sterker nog, 9 maanden van het jaar is het niet mogelijk. Dan ligt er namelijk dusdanig veel ijs in de zee dat de schepen er niet doorheen kunnen. Cool, niet dan? Straten: die vind je er niet. De enige andere manier om hier te reizen is per helikopter. Er is ook een vliegveld, wat zich op slechts 40 kilometer afstand bevindt. Afgezien van deze, nou ja, “beperkte infrastructuur” is het zeker zo slecht nog niet in Ittoqqortoormiit (leuk woord voor galgje ook…). Naast de adembenemende en ongerepte natuur maken de kleurrijke huisjes het een betoverende vakantiebestemming.

afgelegen steden

Mêdog in Tibet

Als je naar Mêdog wilt gaan, gelegen in de Tibetaanse Autonome Regio, dan staat je een flink avontuurlijke reis te wachten. Mêdog was voor lange tijd enkel te bereiken via vrijwel onbegaanbare bergwegen. Deze waren echter grotendeels verwoest of enkel te passeren gedurende bepaalde tijden van het jaar. De krachten der natuur in dit dorpje in het oosten van de Himalaya maken reizen namelijk niet altijd even makkelijk. De 10,000 inwoners hebben vaak te maken met aardbevingen, modderstromen en hevige moessonregens. Dit zijn op z’n zachtst gezegd niet de meest ideale condities voor wegen.

Vandaar dat Mêdog geregeld volledig afgesloten lag van de buitenwereld. Het is dan ook niet voor niks in dit lijstje van meest afgelegen steden ter wereld! Maar, de snelweg die in 2013 werd aangelegd bood een oplossing. Het dorp is nu verbonden met de rest van het land en de tijd om een brief te verzenden is gigantisch minder geworden. Een paar jaar terug duurde is vaak een hele maand voor een pakketje om van Mêdog naar de hoofdstad, Beijing, te komen. Deze ontwikkeling heeft voor massale veranderingen gezorgd, maar slechts voor 8-9 maanden van het jaar. De natuurkrachten zorgen nog geregeld voor problemen op de snelweg.

afgelegen steden

Supai in de VS

In het hart van de wereldberoemde Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona vind je het dorpje Supai. Ondanks de glorie en bekendheid van de omgeving leven de ongeveer 200 inwoners compleet geïsoleerd van de buitenwereld. De enige manier om in of uit Supai te komen is per helikopter of achter op een ezel. De dichtstbijzijnde weg naar Supai is ongeveer 13 kilometer verderop.

“There’s nothing else quite like Supai in the USA”

De ezels dragen niet alleen mensen, ze dragen ook de post. Dit maakt deze plek uniek in vergelijking met de rest van de VS! Het is dan ook geen verrassing dat Supai gezien wordt als een van de meest afgelegen steden – dan niet dé meest afgelegen stad – van alle 48 Amerikaanse staten van het vasteland. De plek is beroemd vanwege de waterval daar, Havasu Falls, wat voor spectaculaire foto’s zorgt en wat reizigers hongerig voor avontuur aantrekt.

afgelegen steden

Longyearbyen op Spitsbergen

Longyearbyen op het Noorse archipel Svalbard is de meest noordelijk gelegen bewoonde nederzetting in de wereld. Hier lig je slechts 1000 kilometer van de Noordpool vandaan. Je vindt hier geen straten, en de 2162 inwoners kunnen andere plaatsen slechts bereiken per boot of sneeuwscooter. Longyearbyen was ontstaan als een mijnstadje in 1906, maar tegenwoordig zijn onderzoek en – het zal ook niet – toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten. Longyearbyen wordt vaak gebruikt als een startpunt voor excursies en het heeft dan ook een goed aanbod aan hotels en restaurants. Dat is dan ook waarom toerisme zo belangrijk is. Het vliegveld is ook niet onbelangrijk, omdat dit het meest noordelijk gelegen vliegveld in de wereld is met reguliere, geplande vluchten. Desalniettemin is het zeker een van de meest afgelegen steden ter wereld.

afgelegen steden

Iquitos in Peru

Met meer dan 400,000 inwoners is Iquitos de grootste stad in het Peruviaanse regenwoud. Dat klinkt niet heel ongeciviliseerd, toch? Maar, wat wegen betreft is Iquitos compleet afgesloten van de buitenwereld. Er is geen enkele weg die deze stad verbindt met de rest van het land. De enige uitzondering is een 100 kilometer lange weg die slechts naar een plek gaat – een klein dorpje in de buurt genaamd Nauta. Een doodlopend stuk, aangezien de weg niet verder gaat. Verder kun je alleen in Iquitos komen per vliegtuig of boot. Tenslotte ligt de stad aan de Amazone rivier. Je kunt Yurimaguas bereiken via de rivier, de eerstvolgende stad met een wegenverbinding. Het is slechts een kort boottochtje van 4 dagen!

afgelegen steden

Edinburgh of the Seven Seas op Tristan da Cunha

Ik denk…nee, ik weet zeker dat deze plek op nummer 1 staat van de meest afgelegen steden ter wereld! Ik heb het over Edinburgh of the Seven Seas, de enige nederzetting op de Tristan da Cunha eilandengroep. Deze eilandengroep is onderdeel van de Britse overzeese gebieden van Saint Helena, Ascension en Tristan da Cunha. Om meer precies te zijn, we vinden ons hier in het midden van de Atlantische Oceaan, bijna precies halverwege vanaf zowel Afrika als Zuid Amerika. De eerstvolgende bewoonde plek is een verbijsterende 2440 kilometer verwijderd van St. Helena. Oorspronkelijk werd het eiland gebruikt als een base camp voor de walvisvangst, maar tegenwoordig is het vissen naar en verkoop van rivierkreeft de belangrijkste industrie hier.

“The most secluded place in the world”

Tristan da Cunha kan enkel per boot bereikt worden. Daarnaast is de enige mogelijke verbinding met de buitenwereld het internet of een telefoontje: iets wat tot een paar jaar terug nog flink duur was. Het kostte £6.50 om een e-mail te versturen en een minuut aan de telefoon kostte 2 pond. In 2006 werd er een nieuwe satellietinstallatie geplaatst, waardoor de prijzen flink omlaag zijn gegaan. Naast het kleine dorpje vind je een grote vulkaan op het eiland. Voor mij is dit duidelijk nummer een in mijn lijst van de meest afgelegen steden in de wereld!

afgelegen steden

Het is gek om te bedenken hoe afgelegen sommige van deze plaatsen zijn. Het lijkt me heerlijk voor als je gewoon even wat rust en stilte wilt, maar om er permanent te wonen?! Ik weet het niet hoor… Kun jij je voorstellen hoe je leven er uit zou zijn in een van deze plaatsen, zo ver verwijderd van de volgende vorm van beschaving? Hoe lang zou jij het hier uit kunnen houden?

Toe aan een avontuur, iemand?