Een verlaten woesternij, verderop steken grote rotsblokken uit de aarde, in de verste verte is geen mens te zien. Er mist alleen nog een cowboy te paard of je bent terug in het Wilde Westen. Welkom in Monument Valley!

Monument Valley is misschien wel de meest fotogenieke plaats die je tegenkomt tijdens een rondreis door Amerika. De vlakte ligt op de grens tussen Arizona en Utah en stond al in vele reclamespotjes en westernfilms figurant.  Eindeloze vlaktes, spectaculaire rotsformaties en een weids uitzicht tot aan de horizon geven het gevoel wel heel klein te zijn.

Monument Valley in Amerika

Wat is Monument Valley | Het Wilde Westen

Woonplaats der indianen | Roadtrip vibes

Vergezicht op Monument Valley

Wat is Monument Valley

Monument Valley bestaat uit een landschap vol enorme rotsformaties op het Colorado plateau. 270 miljoen jaar geleden is Monument Valley ontstaan uit een ondiepe zee, een laaglandbassin. Uiteindelijk droogde de zee op en werd de aardkorst met grote kracht opgestuwd, waarna deze weer erodeerde. Door regen, wind en sneeuw verweerde het gesteente steeds meer en vormde in miljoenen jaren de markante tafelbergen (mesas) en monolieten. De opvallende rood-bruine kleur van het gesteente wordt veroorzaakt door het hoge gehalte van ijzeroxide in de rotsen. Door hun opvallende vormen kregen de rotsblokken namen als Elephant butte (in het Engels heten de heuvels met verticale wanden en een vlakke top ‘buttes’), Camel butte, Mitten buttes, Merrick’s butte, three sisters of totempaal.

Monument Valley

Hier is het Wilde Westen

Monument Valley werd bekend door de talrijke films die hier opgenomen werden. “Once upon a time in the west” en “Easy rider” werden hier bijvoorbeeld gefilmd. Regisseur John Ford gebruikte Monument Valley graag als decor voor westerns, hij werkte vaak met John Wayne. In totaal maakte hij hier maar liefst negen films. Het gebied rondom de ‘buttes’ werd dan ook wel “John-Ford-Country” genoemd. De rotsformatie waar hij het liefste filmde is zelfs naar hem vernoemd. John Ford’s Point kun je vinden voor de Merrick Butte. Ook vandaag wordt Monument Valley en de daardoorheen lopende highway nog graag als decor gebruikt. De beroemde Marlboro Cowboy ken je vast wel. 😉

Hoe lang duurt het om Monument Valley te bezoeken?

Als je de Scenic Drive neemt en af en toe uitstapt om foto’s te maken, moet je ongeveer drie uur uittrekken.

Het beroemde uitzicht hierboven kun je meemaken door vanuit Utah de vallei binnen te rijden. De afslag naar het Monument Valley Visitor Center ligt ongeveer dertig kilometer na het plaatsje Mexican Hat, aan Highway 163. Wil je graag zoveel mogelijk tafelbergen en monolieten zien op je route door Monument Valley, dan kun je het beste de Scenic Drive volgen. Deze 27-kilometer lange route brengt je langs de mooiste uitkijkpunten van het dal. Eventueel kun je een Monument Valley Jeep tour maken, als je niet wilt dat je camper of huurauto besmeurd wordt. De weg is onverhard dus het huren van een 4-wheel drive of het aansluiten bij een tour is wel zo comfortabel. Ben je op zoek naar het echte Cowboy gevoel? Laat dan je auto achter en rijd verder te paard. Er zijn enkele bedrijven die een excursie te paard aanbieden. Vraag of je nog voor zonsopkomst kunt vertrekken zodat je het magische moment mee kunt maken, dat de eerste zonnestralen het dal bereiken. Deze rit volgt natuurlijk niet de hele Scenic Drive, aangezien dit in de hete temperaturen een wat lange rit zou zijn voor de paarden, maar wat een unieke ervaring om Monument Valley te beleven zoals ook de indianen honderden jaren geleden al door de vallei reden.

Een cowboy staart over Monument Valley

Thuisbasis van de indianen

Ongeveer 1500 jaar geleden vestigden de eerste Anasazi indianen zich in Monument Valley. Lange tijd leefden zij in rotswoningen, hun schilderijen en rotstekeningen zijn nog steeds zichtbaar in de rotswanden. Voordat de eerste Europese kolonisten het dal ontdekten, verdwenen de Anasazi indianen. Vandaag de dag is Monument Valley het gebied van de Navajo indianen, het Navajo Nation Tribal Park, er wonen er nog zo’n driehonderd. Veel van hen volgen de oude tradities en proberen de oude gebruiken te handhaven, het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. De grotten van de indianen kunnen van buitenaf bekeken worden, maar men wordt gevraagd om geen foto’s te nemen.

Roadtrip vibes

Er zijn niet veel hotels in Monument Valley. De kamers van Hotel The View beschikken, je verwacht het niet, over kamers met uitzicht over de schitterende rotsformaties. In de plaatsjes Mexican Hat en Kayenta zijn verschillende motels te vinden. Zie je het al voor je? Een motel met flikkeren lichtreclame aan de rand van de verder verlaten weg, het weidse landschap van Monument Valley, het is net een film! Monument Valley is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis door Amerika!

 

Verenigde Staten vakanties

 

Meer over de Verenigde Staten: