Nu de Noord/Zuidlijn EINDELIJK af is, lijkt het ons een mooie gelegenheid eens te onderzoeken wat de mooiste metrostations ter wereld zijn. Met het budget en de tijd die het gekost heeft om de Noord/Zuidlijn te bouwen, zullen de metrostations in Amsterdam er toch ook wel zo uitzien?

Of je nu door Amsterdam, Rotterdam of Parijs reist, veel metrostations zijn slechts versierd met dikke pilaren en lelijke tegeltjes die al sinds de jaren ’80 uit de mode zijn. Sommige metrostations herbergen echter ware schatten. Hier vind je zes unieke en spectaculaire metrostations van over de hele wereld. Laat je verrassen en fascineren door wat de mooiste metrostations ter wereld je te bieden hebben.

De mooiste metrostations ter wereld

Stockholm | Dubai | Moskou | München | Lissabon | Parijs

Stockholm metro
Foto: Andrew V Marcus / Shutterstock.com

Artistiek in Stockholm

We vangen aan met een van de grootste kunstgalerijen ter wereld – het metronetwerk van Stockholm, ook wel bekend onder de naam Tunnelbana. Bijna elk metrostation huist kunstwerken van verschillende stijlen en tijdperken. De stations lijken wel musea. In het bijzonder geroemd wordt de blauwe lijn bij station T-Centralen. Rustieke onderdoorgangen en met mozaïken versierde zuilen worden afgewisseld met muurschilderingen en blauwwitte grotachtige plafonds. Reizigers kunnen zich door deze indrukwekkende lijn laten overweldigen terwijl ze op hun volgende metro wachten.

Metrostation Stockholm
Zal Station de Pijp er ook zo uitzien?

Gepronk in Dubai

Ook het Bur Juman metrostation in Dubai is een bezienswaardigheid. Ze draagt de luxe en pompeuze charme van de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten uit. Het station heeft een futuristische, surrealistische stijl en is geinspireerd op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. De metro van Dubai mixt modernisme met een traditionele stijl door erkers en bogen te integreren met verschillende gebouwen die het zeeleven weerspiegelen en zo aan de lokale traditie van verzonken schatten herinneren. Kroonluchters maken de onderwaterwereld af, gezien zij een blauw licht weerspiegelen. Het Bur Juman metrostation behoort tot de origineelste metrostations ter wereld. Ben je in Dubai, stap dan eens uit op dit bijzondere station.

metro Dubai
Deze kroonluchter zou niet misstaan op Station Vijzelgracht. Foto: Balou46 / Wikimedia

Barokke schoonheid in Moskou

De metro in Moskou lijkt meer op een museum dan op een metrostation. In totaal bevinden zich 182 stations in de Russische hoofdstad en bijna elk station is versierd met kunstwerken, monumenten en standbeelden. De Koltsevaya lijn staat bijvoorbeeld bekend om de keramieken wandbekleding en marmerversieringen. Ook het Komsomolskaya station verdient zeker een bezoekje. Het station is een soort samensmelting van een paleis in barokstijl en een kunstgalerie. Deze “socialistisch classicistische” stijl uit de tijd van Stalin geeft het station een weelderige aanblik. Indrukwekkende kroonluchters, grote marmeren zuilen en gewelfde plafonds maken het plaatje af. Een reis naar Rusland zal je verwonderen op allerlei fronten!

Mooiste metrostations ter wereld
Ideetje voor Station Noord

Klankrijke tijdreis in München

Je verwacht het niet maar ook in Duitsland zijn indrukwekkende metrostations te vinden. Als je langs de designstations van München reist, maak je een tijdreis door de metroarchitectuur. Telkens als het metronetwerk van München werd uitgebreid, ontstond er weer een nieuwe generatie van “kunststations”. De halte Georg-Brauchle-Ring werd bijvoorbeeld door de kunstenaar Franz Ackermann onder handen genomen. Dit station heeft als motto “de grote reis” en wordt versierd met kleurrijke muurschilderingen. Op het station aan de Candidplatz wordt dan weer slim met licht gewerkt. De metrostations van München zijn echter niet alleen versierd maar vormen ook een alternatief voor een prijzig concertbezoek. De klassieke muziek zorgt in tien metrostations voor een bijzondere flair. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet staat de metro al voor je neus.

Metro Munchen

Moderne architectuur in Lissabon

Bijna de complete kunstelite van Portugal en wat internationale prominenten crëerden kunstige metrostations in Lissabon. Een ritje met de metro is tegelijkertijd een reis door de hedendaagse kunst. Dankzij sculpturen, muurschilderingen en kunstwerken uit tegels, gemaakt door talrijke kunstenaars, zijn de metrostations verandert in bezienswaardige stations. Op station Oriente in de wijk Parque das Nae versieren bomen van staal en glas het station.

metro Lissabon kunst
Foto: Micael Nussbaumer / Shutterstock.com

Maritiem in Parijs

Tot slot vind je een indrukwekkend metrostation in de stad van de liefde, Parijs. Op de perrons van lijn 11 treffen reizigers een fascinerend ontwerp, het meest buitengewone metrostation van Parijs. Station Arts et Métiers is rondom voorzien van koperplaten, met daarin patrijspoorten waar technologische en wetenschappelijke inzichten tentoongesteld worden. Aan het plafond hangt een machine met meerdere tandwielen, dat doet denken aan het nabijgelegen museum voor wetenschap en techniek. De Belgische tekenaar François Schuiten ontwierp het concept voor het metrostation, dat een onderzeëer voorstelt.

Metro Arts et Metiers Parijs
Foto: Christian Mueller / Shutterstock.com

De waren ze, de meest bijzondere metrostations wereldwijd. Ken je nog andere spectaculaire metrostations die niet in deze lijst staan? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd!

Heb je ook zin gekregen om een stedentrip te maken? Bekijk hier het aanbod!

Alle stedentrips

Lees meer over de steden met spectaculaire metrostations: