Tegenwoordig zijn we zo gefixeerd op de schermen van onze telefoons dat we nauwelijks oog hebben voor onze omgeving. Hierdoor missen we veel moois. Deze straten zijn vanwege de historische betekenis, het unieke karakter of pittoreske charme zeker de moeite waard om even een break in te lassen van onze telefoon. Ik heb voor jou een top 8 van de mooiste straten ter wereld samengesteld.

Porto Alegre, Brazilië

6776916263_b9e8a24e2c_z
Foto: flickr.com/PedroBelleza

In de Braziliaanse stad Porto Alegre ligt de 500 meter lange Rua Gonçalo de Carvalho. Deze straat wordt gezien als één van de mooiste straten ter wereld. Niet vanwege de prachtige huizen die er staan, maar om de bomen! Langs de straat staan maar liefst 100 dalbergia-bomen. Je kunt bijna spreken van een tropisch regenwoud middenin de stad. Rond 1930 zijn de bomen geplant en deze zijn inmiddels zo groot dat ze reiken tot de 7de verdieping van omliggende flatgebouwen.

Heerstrasse, Bonn

27283912012_f1fd91636a_z
Foto: flickr.com/jankohoener

Dichterbij huis vinden we de Heerstrasse in Bonn, Duitsland. Deze straat wordt ook wel de kersenbloesem straat genoemd. In de lente lopen hier veel fotografen rond om deze prachtige tunnel van kersenbloesem vast te leggen. Helaas is deze pracht en praal in hooguit 10-14 dagen te bewonderen. De straat ligt in de wijk Nordstadt op ongeveer 5 minuten lopen van het huis van Beethoven.

Rue Crémieux, Parijs

21037393464_6cbb776897_z
Foto: flickr.com/jeanlouis

De meest kleurrijke straat van Parijs vind je op een steenworp afstand van Gare de Lyon. De gevels van de huizen zijn geschilderd in pastelkleuren. Ergens in het 12e arrondissement zit deze kleurrijke straat met terracotta bloempotten en luiken verstopt. Het is een oase van rust in de drukte van Parijs.

Zlatá ulička, Praag

3043211887_b3e2f0c387_z
Foto: flickr.com/Jean & Nathalie

Dit sfeervolle straatje in Praag wordt ook wel het Gouden Straatje genoemd. Het Goumakersstraatje maakt onderdeel uit van de vestingwerken achter het Sint-Jorisklooster. Het straatje is genoemd naar de alchemisten die hier zouden zijn ondergebracht door Keizer Rudolf II. Hij had hen de opdracht gegeven om metaal in goud te veranderern. De bontgekleurde pittoreske 16de-eeuwse huisjes behoren tot de meest gefotografeerde plekken van de stad.

Calle de Las Flores, Cordoba

 


Zoals de naam het al weggeeft is de Calle de Las Flores een bloemrijk nauw steegje. Dit is het symbool geworden voor de charmante stad Cordoba, gelegen in het hart van Andalusië in Spanje.

Bregagh Road, Ballymoney, Ierland 

19217045914_d15e9954d8_z
flickr.com/valeriehinojosa

Deze straat staat ook wel bekend als The Dark Hedges en is een door beuken overdekte landweg in Noord-Ierland. De beuken gaan terug tot de 18e eeuw. De eeuwenoude beuken aan weerszijden van de weg zijn naar elkaar gegroeid en vormen een natuurlijke tunnel boven de weg, wat een sprookjesachtig decor creëert. Deze beukenlaan is niet alleen Instagram, maar ook filmset waardig. Zo kun je de beukenlaan o.a. zien in Game of Thrones.

Chefchaouen, Marokko

alleyway-chefchaouen-istock_000085602915_large

Verscholen in het afgelegen Rifgebergte ligt deze blauwe stad. Men zegt dat de huizen in Chefchaouen blauw zijn geverfd om muggen af te weren. Chefchaouen is een magisch labyrint van kronkelige, smalle steegjes, verborgen moskeeën, exotische geuren en prachtige doorkijkjes en het is zeker het ontdekken waard.

Shambles: York, Engeland 

7570671922_9d725562b7_k
Foto: flickr.com/craigjamieson

The Shambles is één van de oudste én bekendste straten van York. De straat heeft zijn populariteit te danken aan de overhangende timmermansgevels. Sommigen daarvan dateren zelfs uit de 14e eeuw. “Shambles” betekenden vroeger openlucht-slachterijen. Tegenwoordig is deze fotogenieke middeleeuwse straat gevuld met ouderwetse curiosawinkeltjes, antiekhandelaars en meer.