Zonnestralen banen zich een weg door de grotopening, het turquoise water glinstert in het licht, en aan de wanden verstrengelen lianen het water in. Het is alsof cenotes niet van deze wereld zijn. Ik vertel je hier waar je deze natuurwonderen kunt aanschouwen.

Steeds weer duiken deze foto’s op onze timeline op. Vrienden en bloggers posten indrukwekkende foto’s van grottenstelsels die eruitzien alsof ze niet van deze wereld zijn. Avatar meets Tarzan, denk ik, wanneer ik weer een foto zie van groene lianen die door een opening in het dak van de grot hun weg naar de wateroppervlakte banen. De zonnestralen schijnen tot diep onder het wateroppervlak, waar ze de weg verlichten voor duikers.

Spectaculaire cenotes

Wat zijn cenotes? | Hoe zijn ze ontstaan? | Waar kan ik ze vinden?

Mexico

Wat zijn cenotes?

Een cenote is een open karstgrot, die je kunt vinden in Mexico, maar ook in de Dominicaanse Republiek. Sinds enkele jaren gelden cenotes als Instagram en selfie hotspots, doordat de unieke sfeer in de grottenstelsels zorgt voor spectaculaire en fascinerende beelden. Steeds meer duikers en snorkelaars maken er een stop tijdens hun reis door Mexico en de Dominicaanse Republiek, zodat ze de structuren met eigen ogen kunnen zien. In een ver verleden gebruikten de Maya’s cenotes als religieuze offerplaatsen. Zij beschouwden de ondergrondse stelsels als een poort naar de onderwereld. Decennialang hebben archeologen de betekenis van cenotes voor de Maya’s proberen te achterhalen. Tijdens duiksessies zijn diep in de grotten grote hoeveelheden menselijke overblijfselen gevonden. Een spannende missie in een spectaculaire omgeving.

 

 

Hoe ontstaat een cenote?

Cenotes ontstaan in zogenaamde karstgebieden. Dit zijn gebieden met ongewone ondergrondse stelsels, de karstgrotten. Deze stelsels komen vooral veel voor in Mexico, waar veel grotten kruisen met waterlopen. De bijzondere ‘open grotten’ ontstaan doordat het dak uiteindelijk instort, waardoor zonlicht en zoet water de grot binnen kunnen stromen. Elke grot heeft zijn eigen unieke vorm, zo lijken sommige cenotes op grote open meren, terwijl andere cenotes, klein en kronkelend, griezelig mooi zijn.

rondreis Mexico huurauto

Vele jaren na het instorten van het plafond zijn de randen van de meeste sinkholes rijkelijk begroeid, en ontstaat er van binnen een unieke, mysterieuze sfeer waar planten en dieren een sublieme habitat genieten.

Waar vind ik cenotes in Mexico?

Veel van de grotten zijn tegenwoordig echte attracties. Gelijk aan de Chichén Itzá Maya nederzetting wil je deze cenotes waarschijnlijk al vroeg op de dag bezoeken om drukte te vermijden. Neem een handdoek mee en pas op wanneer je afdaalt naar de onderwerld, het is vaak glad en de stenen worden bedekt door zeewier.

Op deze kaart zie je een overzicht van enkele bezienswaardige cenotes

Mijn tip voor jouw Mexico vakantie

Laat deze natuurwonderen niet aan je voorbij gaan tijdens je vakantie in Mexico. De verschillende grotten en meren zijn absoluut een bezoek waard en verdienen een plaatsje in de top van je bucketlist.

Mexico aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: