New York heeft een eigen geur – de wind draagt de geur mee en doet de magen van de toeristen en inwoners van de stad rommelen wanneer ze door de straten slenteren. Falafel, pitabroodjes, hotdogs en ook taco’s, voor ieder wat wils!

De metropool New York is de highlight van iedere USA-reis. Het vrijheidsbeeld, Broadway of Central Park – je kunt hier ongelooflijk veel zien en beleven. Toch zijn het niet alleen de bezienswaardigheden en de vele wolkenkrabbers die de toeristen in New York zeer goed bevallen. Het is ook het grote aanbod aan culinaire heerlijkheden. Of het nou gaat om een kleine stand met hotdogs of een eersteklas restaurant, de opties voor eten in de stad die nooit slaapt, zijn oneindig talloos. Om iedere hoek vind je restaurants en voor iedere smaak en voor iedere prijs.

Eten zoals de inwoners van New York

Bij veel plaatsen loop je tegen de moeilijkheid aan dat je moet kiezen wat je gaat eten. Een kleine tip: in de zomer en in de winter organiseert de stad een zogenoemde ‘Restaurant Week‘ waar 170 van de beste restaurants aan meedoen. Naar aanleiding van dit evenement bieden de plekken een lunch aan voor de vaste prijs van ongeveer 20 dollar en een diner voor ongeveer 30 dollar aan. Omdat je daarnaast sowieso ongelooflijk veel etensaanbod in New York vindt, heb ik een klein overzicht opgesteld waar je de heerlijkste en de beste specialiteiten in de stad kunt halen. Ik waarschuw je echter, hierna wil je zeker naar New York vertrekken!

New York Pizza – altijd goed!

Wie van ons houdt nou niet van een lekkere pizza? Ook wanneer velen van jullie bij dit gerecht aan Italië denken, moet ik zeggen: dan heb je nog nooit een goede New York pizza geproefd! Die is gewoon heerlijk en een ware lekkernij van deze metropool. Er bestaan vele varianten, maar de echte New York pizza heeft een dunne bodem en is met mozzarella en marinarasaus belegd.

Natuurlijk vind je in New York vele pizzeria’s maar Lombardi’s, Roberta’s en John’s of Bleeker Street behoren tot de drie beste tenten. Zo is Lombardi’s bijvoorbeeld de oudste pizzeria van de stad, waar de pizza’s nog in een oude steenoven gebakken worden. In Roberta’s kun je mogelijk wat prominenten spotten, zoals Beyoncé en Jay-Z, die ook graag van een klassieke pizza smullen. En ook John’s of Bleeker Street hoeft zich met zijn lekkere pizza’s en goede toppings niet te verstoppen!

Hotdogs op iedere hoek van de straat

Een net zo geliefd gerecht is zonder twijfel de hotdog. Je vindt hier op bijna iedere straathoek een kleine snackwagen, die de worsten in broodjes verkopen en waarmee de mensen door de straten lopen of in het park zitten. De snack heeft zich inmiddels tot een begeerd fastfoodgerecht in New York ontwikkeld, waarvoor de Duitse Charles Feltman verantwoordelijk is. Hij verkocht in 1871 voor het eerst hotdogs op Coney Island en zorgde ervoor dat je sindsdien op het eiland het populaire restaurant Nathan’s Famous kunt vinden. Naast dit restaurant kun je ook bij Gray’s Papaya, Shake Shack, Crif Dogs en Bark lekkere New Yorkse hotdogs kopen.

Burger – een must-eat bij een trip in de metropool

Net zo populair als de hotdog is de burger. Een hapje in een New Yorks burgerrestaurant is daarom ook een must bij een bezoek aan adembenemende metropool. De burger kan in veel verschillende variaties en in talloze restaurants gegeten worden. Geliefde burgertenten zijn Balthazar, Five Napkin Burger, Corner Bistro, Shake Shack en Burger Joint. Deze bieden de New Yorkers en de toeristen een echte lekkere burger en daarbij natuurlijk vers gefrituurde patatten. Die mogen natuurlijk niet ontbreken!

Foto: tripadvisor

Bagels, donuts & cronuts – zoetigheden in New York

Van de warme, hongerig makende fastfoodgerechten komen we nu bij de legendarische bagels en de donuts en de cronuts. Terwijl wij graag in de ochtend een boterham met kaas eten, kiezen de Amerikanen voor bagels. Die bestaat in de meest uiteenlopende creaties: met sesam, met of zonder ui of zelfs met papaver. Bij de ronde, uit gistdeeg gebakken bagels mag natuurlijk het gat in het midden niet missen! De beste koop je bij Murrays Bagels, Absolute Bagels, Black Seed Bagels en Begygl.

De echte zoetekauw neemt bij de bagel nog een donut. Dit net zo ronde gebakje – met ook een gat in het midden – met kleurrijk glazuur, wordt niet alleen door toeristen maar ook door New Yorkers graag gegeten. Uit de donut is inmiddels een nieuwe zoetigheid ontstaan: de cronut – een mix uit een croissant en een donut. Je vindt deze lekkernijen onder andere bij Dough Loco, Holey Donuts of Dun-Well Doughnuts. In de Dominique Ansel Bakkerij kun je de cronuts kopen, waar je iedere maand ook nieuwe creaties kunt ontdekken.

Voorzichtig, verslavingsgevaar – New York cheese- & cupcakes

Hou je van cheesecake? Dan moet je zeker die in New York eens proberen en ik garandeer je: je raakt eraan verslaafd! De New Yorkers aanbidden hun legendarische cheesecake en dat met goede reden. De beste cake vind je bij Junior’s, waar men al meer dan vijftig jaar dit soort cakes bakt. Ook Two Little Red Hens, Lady M Confections en Eileen’s Special Cheesecake zijn goede plekken voor de consumptie van deze lekkere creatie. Net zo zoet en net zo lekker zijn de cupcakes die in New York in tientallen verkocht worden.

De gekleurde kleine cakejes hebben de heler wereld veroverd maar in de fascinerende metropool kunnen inwoners en toeristen de cupcakes naar traditioneel en typisch Amerikaans recept kopen. Bijzonder noemenswaardig is de Magnolia Bakkerij, waar ook Carrie Bradshaw en haar drie vriendinnen uit de legendarische serie Sex and the City de lekkere, zoete cupcakes kochten. De Crumbs Bakeshop, Billy’s Bakery en Two Little Red Hens bieden net zulke heerlijke gebakjes.

Trend streetfood – de beste foodtrucks

Dat was het wel even met de lekkernijen die je zeker tijdens je trip naar New York uit moet proberen. Toch moet ik je nog een ding vertellen. Ook de streetfoodtrucks zijn een highlight en een ware trend in New York. Overal in de metropool staan felgekleurde trucks met een divers culinair aanbod: pizza, wrap of ijs – de keuze is reuze en daarom stoppen New Yorkers onderweg naar hun werk of in de pauze graag bij een van de trucks. Bij de beste trucks horen onder andere Wafels & Dinges, met zoals de naam al doet vermoeden: wafels, Korilla BBQ, waar je onder andere burrito’s en wraps koopt en Souvlaki GR, waar je van Griekse specialiteiten geniet.

Zo, dat was mijn kleine overzicht met de heerlijkste en beste specialiteiten uit de metropool New York. Als je hier toevallig naartoe reist, moet je zeker een van deze lekkernijen proberen. Wie daarna wil, mag mij daarna vertellen over zijn of haar culinaire highlights vertellen.