Een idyllisch eiland in het midden van de Indische Oceaan, verlaten sneeuwwitte droomstranden met daarachter een felgroene jungle – klinkt als een eiland uit een vakantiefolder, vind je niet? Op het eerste gezicht zou je dolgraag voet op het tropische eiland willen zetten – maar zou je dat echt doen, dan liep je een zekere dood tegemoet! Noord Sentinel is tegelijkertijd een van de mooiste en gevaarlijkste plaatsen ter wereld! Gewapend met pijl en boog verdedigen de Sentinelezen hun eiland met hun leven.

Kun je je voorstellen dat er nog altijd mensen in dit tijdperk leven zonder telefoon of internet? En dat zij soms zelfs helemaal geen contact hebben met de buitenwereld? Er zijn nog steeds plekjes op onze wereld onontdekt (zo onontdekt dat de headerfoto van een ander eiland is, sorry jongens :|). Sommige inheemse volkeren zijn er in geslaagd onder de radar te blijven en leven tot op de dag vandaag volledig geïsoleerd. Kom mee op reis langs het onontdekte, het oorspronkelijke en het onbekende!

Noord-Sentineleiland – op naar het onbekende

Laat ik je je eerst een overzicht geven van drie types inheemse volkeren, zodat het wellicht allemaal iets duidelijker wordt waarom we zelfs vandaag de dag weinig tot niets van Noord-Sentinel Eiland weten:

    • Er zijn groepen die liever vrijwillig geïsoleerd blijven vanwege slechte ervaringen met eerdere bezoekers, bijvoorbeeld omdat hen geweld is aangedaan. Soms willen de mensen hun identiteit en cultuur behouden en blijven zij daardoor grotendeels onbekend bij ons, zij weten echter wel dat onze wereld bestaat.
    • Er zijn onbekende gemeenschappen waarvan we geen idee hebben dat ze bestaan.
    • Dan zijn er ook nog groepen waarvan we wel weten dat ze bestaan – maar waarmee geen succesvol contact is geweest, zoals de Sentinelezen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von MyBestPlace (@mybestplace) am

(Of dit echt Noord-Sentineleiland is? Ik weet het niet zeker want ik ben er nog nooit geweest.)

 

De tijdreis van de Sentinelezen

In het westen van India, naast de Andaman eilanden, vindt je het Noord Sentineleiland. Het is slechts 60 km² groot en bezit een schitterend rif. De inwoners, “de Sentilezen”,  worden beschouwd als de oudste bevolkingsgroep in Zuid-Azië. Ze leven al bijna 60.000 jaar op de eilanden voor de kust van India en behoren tot de stammen die het dichtst afstammen van de eerste Afrikanen.

Gedurende de tijd probeert men steeds opnieuw in contact te komen met deze mensen. In de 19e eeuw werden een bejaard echtpaar en vier kinderen van het eiland ontvoerd door “geciviliseerde mensen”. De twee oudere mensen stierven echter onmiddellijk, omdat ze niet immuun waren voor ziekten. De kinderen van de Sentinelezen werden vervolgens terug naar het eiland gebracht.

In 1974 werd er voor de documentaire “Man in Search of Man” geprobeerd om de mensen geschenken te geven, waaronder kokosnoten. Tot nu toe zijn dit de enige beelden die we van de mensen op het eiland hebben gezien.

Video: Dale Andrews

Aan het eind van de 20e eeuw strandde er een schip in de buurt van het eiland – maar door de hoge golven lukte het de Sentinelezen niet om dichtbij het schip te komen, wat waarschijnlijk het leven van de drenkelingen heeft gered. De schipbreukelingen werden later gered per helikopter. De schipbreuk veranderde het leven van de Sentinelezen, want door het aangespoelde materiaal konden ze onder andere diverse gereedschappen van metaal vervaardigen.

Toen een helikopter na de Tsunami in 2004 kwam kijken of er overlevenden waren, werd deze beschoten met pijl en boog.

In 2006 doodde de bevolking twee gestrande vissers.

De laatste keer dat Noord Sentineleiland groot in het nieuws kwam, was in 2018. Toen reisde de Amerikaanse missionaris John Allen Chau naar het eiland om de bewoners te bekeren tot het Christendom. Je raadt het al, geen goed idee. De zendeling werd weggejaagd maar probeerde het nog een keer. Een fatale keuze. De man werd gedood en daarna op het strand begraven.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Consciously Nikki Network (@consciouslynikki) am

 

Een van de meest geïsoleerde bevolkingsgroepen

Tot op heden weten we bijna niets van dit mysterieuze volk. Een “volkstelling” leverde de conclusie dat er tussen de 50 en 400 mensen op het eiland wonen. Men heeft dus geen enkel idee! Ook bewijzen dat er vuur is op het eiland, zijn er niet. Dit betekent echter niet dat de bewoners nog in het “stenen tijdperk” leven. De Sentinelezen hebben een geweldige voeling met de natuur en leven zoals zij dit het beste achten.

De volkstelling werd overigens uitgevoerd door kokosnoten op het strand te gooien, te wachten tot iemand er een kwam halen en vervolgens een foto te maken.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von user_name_cannot_be__empty (@user_name_cannot_be__empty) am


De regering van India heeft herhaaldelijk geprobeerd om de bevolking geschenken te geven zodat ze bijvoorbeeld hun eigen palmplantage kunnen creëren of wellicht zelfs een kleine haven kunnen bouwen op het eiland. Deze pogingen zijn allemaal mislukt. Het eiland is tot beschermd gebied verklaard en de wateren worden constant bewaakt door de Indiase marine om ongewenste bezoekers te weren.

Reizen naar North Sentinel Island is officieel verboden. De inheemse bevolking loopt direct levensgevaar door in contact te komen met mensen die ziektes dragen waarvoor ze niet immuun zijn. De bevolking wordt beschermd onder het verdrag voor de bescherming van Aboriginal stammen.

Een ongelooflijk verhaal, vind je niet? Naar Noord-Sentineleiland afreizen zit er dus niet in. Voor een eilandvakantie kun je beter naar het nabijgelegen Thailand vliegen waar toeristen wel welkom zijn.

Alle verre reizen

 

Meer uit het Travel Magazine: