Gewapend met pijl en boog verdedigen de Sentinelezen hun eiland met hun leven. Kom mee op een boeiende reis naar het onbekende en ontdek waar de meest geïsoleerde mensen ter wereld leven. We hebben het vandaag over de mythe rondom het Noord-Sentineleiland. 

Kun je je voorstellen dat er nog altijd mensen in dit tijdperk leven zonder telefoon of internet? En dat die soms zelfs helemaal geen contact hebben met de onontdekte wereld? Voor velen is het ondenkbaar, maar onze wereld is zo groot dat we nog niet alles hebben ontdekt en onze nieuwsgierigheidsdrang naar nieuwe dingen wil toch graag alle hoeken van de wereld verkennen. Sommige inheemse volkeren zijn er zo in geslaagd zich van de radar af te houden dat ze tot op de dag vandaag nog volledig zijn geïsoleerd. Kom mee met onze reis door het onontdekte, het oorspronkelijke en het onbekende.

Noord-Sentineleiland – op naar het onbekende

Achtergrond | Tijdreis | Sentinelezen op de dag van vandaag

Noord-Sentineleiland
© Google Maps

Etnische achtergrond

  • Laat ik je je eerst een overzicht geven met wat uitleg over de meest inheemse volkeren, zodat het wellicht allemaal iets duidelijker wordt waarom we zelfs vandaag de dag weinig tot niets van het eiland weten:
    • Inheemse volkeren betekent “native” of “originele” bevolkingsgroepen.
    • Vaak blijven de groepen vrijwillig geïsoleerd vanwege slechte ervaringen of geweld. Deze mensen willen hun identiteit en cultuur behouden en zo blijven zij grotendeels onbekend bij ons.
    • Er zijn nog veel meer onbekende gemeenschappen. Daarom moeten we ervan bewust zijn dat er nog zoveel onbekende gebieden zijn in deze wereld, waarvan we ook nog zeker geen idee hebben.
    • En dan zijn er nog groepen waarvan we weten dat er nog steeds geen succesvol contact met hen is opgenomen. De Sentilezen behoren tot deze groep.

Noord-Sentineleiland

De tijdreis van de Sentinelezen

In het westen van India, naast de Andaman eilanden, vindt je het Noord Sentineleiland. Het is slechts 60 km² gro0t en heeft om het eiland heen een mooi rif. De inwoners “de Sentilezen”  worden beschouwd als de oudste bevolkingsgroep in Zuid-Azië. Ze leven op de eilanden voor de kust van India al bijna 60.000 jaar. Een indrukwekkend aantal als je bedenkt hoe de samenleving gedurende jaren is veranderd.

Gedurende de tijd probeert men steeds opnieuw in contact te komen met deze mensen. In de 19e eeuw werd een bejaard echtpaar en vier kinderen van het eiland ontvoerd door “civiele mensen”. De twee oudere mensen stierven echter onmiddellijk, omdat ze niet immuun waren voor ziekten. De kinderen van de Sentinelezen-stam werden vervolgens terug naar het eiland gebracht.

In 1974 werd er voor de documentaire “Man in Search of Man” geprobeerd om de mensen geschenken te geven waaronder kokosnoten. Tot nu toe zijn dit de enige beelden die we van de mensen ooit op het eiland hebben gezien.

Video: Dale Andrews

Aan het eind van de 20e eeuw strandde er een strip, maar door de hoge golven is het de Senitelezen niet gelukt om dichtbij de bezetting van het schip te komen en dit heeft waarschijnlijk hun leven gered. De schipbreukelingen werden later gered per helikopter. Hierdoor is ook het leven van de Sentilezen erg veranderd, want door het gereedschap dat ze vonden konden ze diverse materialen en dingen bouwen.

De meest geïsoleerde bevolkingsgroepen

Tot op heden weten we bijna niets van dit mysterieuze volk. Geschat wordt dat er op het eiland “plaats” is voor 400 – 500 mensen, maar eigenlijk weten we daar niet zoveel over. Ook bewijzen dat er teken van vuur op het eiland is, zijn er niet. Daardoor kunnen we er ook geen beroep op doen dat de mensen zich in een zeer zekere “stenen tijdperk” leven. Hier bevindt zich een stukje onaangetaste geschiedenis zoals de Sentilezen het graag willen. Een “telling van de bevolking” betekent hier trouwens dat er bijvoorbeeld kokosnoten op het strand worden gegooid, wachten tot er iemand komt en dan een foto maakt en de mensen telt. Plus minus natuurlijk 😉

De regering van India heeft herhaaldelijk geprobeerd om de bevolking geschenken te geven zodat ze bijvoorbeeld hun eigen palm plantage kunnen creëren of wellicht zelfs een kleine haven te bouwen op het eiland. Deze pogingen zijn helaas allemaal mislukt. Nu is het eiland en de wateren eromheen tot militair gebied verklaard.

India heeft ook een officieel contactverbod tot stand laten komen met de bewoners van het eiland om ze te beschermen. Een bezoek van buitenstaanders kan namelijk door auto-immuunziekten dodelijk zijn voor beiden. Om dit te beschermen zijn er patrouilles door de Indiase politie aan de kust van het eiland. In 2006 verbleven er 2 vissers illegaal op het eiland en dat moesten ze met de dood bekommeren. In november 2018 werd een Amerikaanse ‘toerist’ op het eiland gedood, vermoedelijk door de inheemse bevolking.

Noord-Sentineleiland
© Google Maps

In deze totale isolatie zijn de mensen die er leven wel niet totaal hulpeloos. Tijdens de tsunami in 2004 waren zij de enige die ongedeerd bleven. Dat is gebleken toen er een helikopter boven het eiland vloog. Ook op dit bezoek reageerden de Sentilezen agressief met speer en pijl en boog. Maar als we eerlijk zijn is dat eigenlijk ook niet zo gek toch. Ze kennen onze hedendaagse apparatuur niet en hoe zou jij je wel niet voelen als een onbekend en luidruchtig ding ineens door de hemel vliegt?

Een ongelooflijk spannend verhaal, vind je niet? Dat er in de tijd waarin we nu leven dit nog zeer zeker bestaat. Het mysterie wordt zeer strikt gerespecteerd en hun manier van leven blijft zoveel mogelijk intact.

Naar Noord-Sentineleiland afreizen zit er dus niet in. Voor een eilandvakantie kun je beter naar het nabijgelegen Thailand vliegen waar toeristen wel welkom zijn.

Bekijk hier alle Thailand vakanties

Meer uit het Travel Magazine: