Het eiland van de zieken in New York is een vergeten plek met een dramatische geschiedenis. Waar je dit eiland kan vinden, en wat er ondertussen met het eiland is gebeurt kan je allemaal hier terug lezen.

Het North Brother eiland in New York is een plek die je niet snel zal vergeten. Het ligt midden in de stad New York en staat bekend als het eiland van de zieken. Dit is de plek waar de tuberculose- tyfuspatiënten werden geplaatst. Om een massale besmetting van het dichtbevolkte New York te voorkomen, moest er een plaats opgericht worden waar de zieken van de gezonde mensen gescheiden konden worden. In een speciaal gebouwde quarantaine kliniek, ook wel het Riverside Hopsital, werden de zieke onder controle gehouden – grotendeels zonder succes. Lees hier meer over de geschiedenis van North Brother eiland, de mythen rondom het eiland en de tragische schipbreuk op de kusten van het eiland.

North Brother eiland – Het horror eiland in New York

Iedereen kent de megastad New York wel. Het lichtgevende Times Square, de luxe Fifth Avenue, een indrukwekkende skyline, en een eiland dat niet langer betreden mag worden… een sterk contrast! Op minder dan 20 minuten afstand van het bruisende leven van Manhattan ligt een onbewoond eiland met verlaten gebouwen, ruïnes en een enge geschiedenis.

“Het eiland diende als quarantaine: zusters vochten hier vaak tevergeefs voor de levens van vele patiënten”

De natuur heeft hier al weer lang haar plaats teruggevorderd. De ruïnes van de tuberculosepaviljoens zijn begroeid met klimop en het gips valt van van de muren. In het ziekenhuis vind je nog enkelen overblijfselen van de tijd toen de verpleegsters vochten voor de levens van de patiënten, die lijden aan tuberculose en tyfus. Het was vaak een verliezende strijd. Zelfs de meest ervaren dokters hadden geen kans tegen de nieuwe infecties en catastrofale hygiënische omstandigheden in de drukke wijken. Van 1885 tot 1963 diende het eiland als quarantaine station, en na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt als verslavingskliniek.

Op zoek naar Tyfus Mary

Vandaag de dag is het betreden van het eiland verboden. Desondanks bezoeken nieuwsgierige mensen het eiland van tijd tot tijd. Ze sluipen in de ruïnes, nemen selfies voor de verlaten gebouwen, en gaan op zoek naar bewijs van Tyfus Mary. Mary was een van de weinige tyfus dragers ter wereld, maar heeft nooit de ziekte zelf geleden. Tijdens haar werk als huismeester, kok en huishoudster, kwamen de bewoners van verschillende huishoudens herhaaldelijk aan de kwaadaardige ziekte. Mary ging door met koken en bakken – en haar werkgevers en huisgenoten bleven ziek worden. Vele jaren later, toen Mary meer en meer mensen bleek te infecteren, viel het kwartje opeens. Na een beetje heen en weer verhuizen werd ze in 1915 verbannen naar het North Brother eiland, waar ze in 1938 overleed.

Het huis waar ze haar laatste jaren zou door hebben gebracht, is gesloopt uit angst voor meerdere infecties. Dus voor degene die op zoek zijn naar het huis van Tyfus Maria zal dit een teleurstelling zijn. Maar dat maakt niet uit, omdat het zicht op de overgebleven ruïnes, de vervallen lijkenhuizen, de ziektebedden en verlaten hallen je al snel kippenvel zullen bezorgen.

De tragische schipbreuk voor North Brother eiland

Alsof het verdrietige verhaal van de patienten op North Brother eiland nog niet genoeg was! Een van de grootste schipbreuken in de geschiedenis van New York vond plaats op de oevers van dit verlaten eiland. Meer dan 1000 passagiers stierven in een vuur en het daaropvolgende zinken van het schip, ‘General Slocum‘ op 15 juni 1904. Het zou een vreugdevolle excursie zijn geweest, dat eindigde in een ramp.

“De lichamen van de schipbreuk spoelden aan op de oevers van het eiland”

Een vuur aan boord van het schip, slechts kwaliteit brandslangen, nutteloze reddingsvesten en een aantal andere ongelukkige omstandigheden leidde uiteindelijk tot het zinken van de grote stoomboot op de East River. Foto’s van de aangespoelde lichamen hebben de Amerikaanse media nog weken achtervolgt.

Je ziet dat North Brother eiland een aantal vreselijke gebeurtenissen heeft meegemaakt. Vandaag de dag komen hier alleen nog aalscholvers, meeuwen en andere volgens nesten. Als je een kijkje wil nemen bij het eiland, neem dan de metro 6 van Manhattan naar het Grand Central Station, in de richting van Pelham Bay Park. Stap uit bij East 149 Street en loop een kilometer, totdat je bij Oak Point Avenue en het Manhattan Beer Distributors gebouw komt. Vanaf hier zal je een prachtig uitzicht hebben over het eiland van de zieken.

New York aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: