De Palio di Siena is een van de oudste paardenraces ter wereld, en zorgt elk jaar voor duizenden bezoekers in de kleine middeleeuwse stad Siena. Lees hier wat er zo speciaal is aan deze race.

De Palio di Siena vindt elk jaar plaats in het hart van Toscane, in Siena. Je hebt vast al een keer kennis kunnen maken met de traditionele paardenraces in een van de vele documentaires op televisie. In de 11e eeuw waren er al de eerste vermeldingen van dit exceptioneel intens festival. Ik leg je hier verder uit wat er is met de zwaarste, en ook de oudste paardenrace ter wereld.

Palio die Siena

De zwaarste paardenrace ter wereld | Veiligheid | Zin in een vakantie Italië?

Foto: M. Rohana / Shutterstock.com

De zwaarste paardenrace ter wereld

Gedurende het hele jaar is de stad koortsachtig bezig met de organisatie van de twee races op 2 juli en 16 augustus. De eerste race wordt gehouden ter ere van de Madonna van Provenzano, en de tweede race ter ere van het opstijgen van de Heilige Maagd Maria. Drie dagen voor de races is de hele stad al in rep en roer. Er zijn verschillende feesten, de paarden worden gezegend en er zijn verschillende oefenrondes.

Drie dagen voor de races is de hele stad al in rep en roer 

De race zelf duurt ongeveer slechts 75 tot 100 seconden en geeft de deelnemers tijd om drie keer om het midden te rijden, het schelpvormige Piazza del Campo Siena. Om de wedstrijd zo spannend mogelijk te maken horen noch de rijder, noch het paard bij de concurrerende districten. De paarden worden geselecteerd door een comité en de rijders zijn onafhankelijke professionele jockeys. De Palio di Siena is nog steeds een van de meest bekende culturele evenementen van Siena en dit gaat elk jaar gepaard met verschillende radio- en tv-stations.

Foto: istock.com/Adamo Di Loreto

Veiligheid van de paarden

In de nachten voor de race worden de paarden dag en nacht bewaakt door stalknechten om de veiligheid van de kostbare dieren te waarborgen. Dit is ook hoognodig, want het is al eens gebeurd dat leden van de vijandige districten de paarden van de buren hadden vergiftigd om te race te winnen. Voor de race wordt het centrale plein dan ook geblokkeerd totdat de race eindelijk kan beginnen. Het rijden van de paarden gaat zonder zadel en het kan af en toe gebeuren dat een paard zonder bereider over de finish komt, zo snel rijden de paarden.

 

Op 2 juli en 16 augustus is het weer zover

Als jij toevallig dit jaar in Toscane bent op 2 juli of 16 augustus, dan kan je de Palio absoluut niet overslaan. Trouwens, het stadscentrum van Siena is een UNESCO World Heritage Site en is daarom het hele jaar door een juweeltje om te bezoeken. Wanneer je het mooiste weer treft lees je in de beste reistijd voor Toscane.

Alle Italië deals

Meer uit het Travel Magazine: