Het Pontcysyllte Aquaduct in Wales is zeker niet iets voor mensen die hoogtevrees hebben. Het aquaduct voert op een hoogte van 38 meter het water van het Llangollen kanaal over de rivier Dee. Met 38 meter hoogte is ”The Stream in the Sky” het hoogste aquaduct van Groot-Britannië.

28714562312_bc304c35be_z
Foto: Flickr.com/barry.marsh

Indrukwekkend staaltje techniek

Dit 200 jaar oude aquaduct is een indrukwekkend staaltje techniek uit de Industriële Revolutie en staat samen met de Chinese Muur en Piramides van Egypte op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vroeger verbond het kanaal de plaatselijke industrie van de steden Froncysyllte en Trevor, nu is het onderdeel van een avontuurlijke boot-, kano- en wandeltocht. Het aquaduct maakt deel uit van de 15 km lange vaarroute over het Llangollenkanaal. Dit kanaal ligt in het noordoosten van Wales en kruist de grens met Engeland. Tijdens deze route vaar je niet alleen over het aquaduct, maar ook door tunnels en dat allemaal door een adembenemend landschap.

Niet voor watjes

Het kanaal is erg smal waardoor het alleen met een kano, kajak of speciale smalle waterboot bevaren kan worden. Het is ook mogelijk om over het 307 meter lange aquaduct te lopen. De wandeling over het smalle voetpad langs het water is echter niet iets voor mensen met hoogtevrees. Waar je bij het voetpad nog een reling hebt waar je je aan kunt vasthouden, kijk je bij de waterzijde gelijk over de rand naar beneden de vallei in. De uitzichten vanaf het aquaduct zijn spectaculair en zeker de knikkende knieën waard.

Meer artikelen over het Verenigd Koninkrijk: