Riga, hoofdstad van Letland en de middelste van de drie Baltische staten. Ben jij er al geweest?

Met Airbaltic vlieg je vanaf Schiphol gemakkelijk naar Riga in ongeveer 2u en 20min. Bij aankomst pak je vervolgens de taxi waarnaar je in 20 minuten al midden in het centrum zit. Zelf verbleef ik in het oude centrum, hier heb je de keuze uit verschillende hotels, van budget hostels tot luxe 5-sterren hotels. Het hotel waar ik zelf verbleef en wat ik je zeker kan aanraden is het 4-sterren Wellton hotel Riga. Dit hotel is pas recent open (juni 2015) en beschikt over een heerlijke spa wat met alle aspecten voorzien is.

freedom monument riga

Vanuit mijn hotel loop ik in 5 minuten richting het Town Hall Square waar ik vervolgens een 2 uur durende citytour krijg. Sommigen houden er van om zelf alles te ontdekken en sommigen worden graag op sleeptouw genomen. Ik ben dit keer voor het laatste gegaan. Een monument wat ik al vanuit de verte zie is het grote Vrijheidsmonument wat symbool staat voor de onafhankelijkheid van Letland. Wanneer we doorlopen door Riga zie ik dat elk straatje en elk pleintje weer anders is en Riga is dan ook niet voor niks beroemd om haar architectuur. De Art Nouveau ook wel Jugenstil genoemd is ontstaan tussen 1880 en 1914. Er zijn zelfs hele straten aan verwant zoals de Elizabets Iela en de Alberta Iela.

city sqaure restaurants bar

jugendstil house Alberta street

facade of an art nouveau palace

Het fijne van Riga is dat het een relatief kleinere stad is waardoor je een groot deel op loopafstand kan bezichtigen. Na paar uur door de straatjes de prachtige gebouwen en stijlen te hebben bewonderd is het tijd voor wat ontspanning en Riga vanaf het water te aanschouwen. Ik loop door het prachtige stadspark vol met vrolijke gekleurde bloemen naar de opstapplaats voor de canalcruise. Heerlijk even zitten, en wat een rust als je zo op het water vaart! De 1 uur durende cruise brengt je via het kanaal de Daugava Rivier op waar je kan genieten van een weids uitzicht.

touricis boat trip

central park of riga

Voor alle foodies onder ons, die van lekker en gezond eten houden, in Riga kan je echt helemaal los gaan! In weer slechts 5 minuten lopen vanuit het hotel bereik ik Riga Central Market. Dit bestaat uit 5 mega grote overdekte hallen waarbij je in de ene hal allerlei soorten vlees kan vinden, in de volgende melk en kaas producten, groente, fruit, kruiden, noten…tsja wat eigenlijk niet? Ook buiten is er veel uitgestald en is het heel gezellig om hier lekker rond te struinen. Ik moest me inhouden om niet bij elk kraampje iets te kopen. De prijzen liggen voor Nederlandse begrippen heel laag en ik besluit dan ook mijn voordeel hier uit te halen om mezelf te verwennen met een grote bak blauwe bessen waarbij ik in Nederland voor het zelfde bedrag blij mag zijn als ik een handje vol krijg.

Riga central market

Wanneer je alles in Riga hebt gezien en dit in één glimp nogmaals wilt opvangen voordat je weggaat raad ik je aan om naar de St. Peter’s Church te gaan. Dit is de hoogste kerk van Riga, maar geen nood! De lift brengt je naar de top waar je kan genieten van een schitterend panorama uitzicht.

riga

riga2

riga panoramic view

shutterstock_243539005

Voor mij zit deze citytrip Riga er helaas alweer op en stap ik in het vliegtuig terug. Over 2 uurtjes kom ik aan op Schiphol, sta jij dan klaar om deze geweldige stad zelf te verkennen?