Het lijkt perfect te zijn gepland. Net voordat de populairste reistijd van het jaar aanbreekt, worden eindelijk de roaming kosten in de EU afgeschaft. Wat dit precies betekent en of je nog bang moet zijn voor verborgen kosten leg ik je hier uit.

De meeste van jullie hebben altijd wel een smartphone bij je, zelfs op vakantie. Natuurlijk deel jij graag je mooiste vakantieherinneringen met je vrienden en familie. Een snelle vakantie hier, een Facebook post daar, en als je weer terug thuis bent, kun je de rekening ontvangen voor het surfen en bellen in het buitenland. Maar hier komt eindelijk een eind aan! Samen met het begin van de populairste vakantietijd van het jaar, zijn de roaming kosten sinds 15 juni 2017 opgeheven!

Roaming kosten afgeschaft sinds 15 juni 2017

Wie kent het niet: het vervelende sms berichtje dat binnenkomt met de prijzen van het bellen en internet gebruik in het land van je vakantiebestemming. En dan nog komt de hoge rekening altijd als een verassing aan het eind van de vakantie, zo veel had je nou toch ook weer niet lopen Whatsapppen? Maar hier komt nu een eind aan, want de roaming kosten in de EU zijn compleet afgeschaft. Vanaf nu kan je bellen, surfen en smsen in alle 28 landen van de EU, samen met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen met de kosten van je binnenlandse abonnement.

De onderhandelingen met de mobiele telefoon aanbieders heeft lang geduurd, maar eindelijk is de Europese Commissie er in geslaagd. Natuurlijk zijn hier helaas een aantal limieten aan: bij veelvoudig gebruik kan de provider de hoeveelheid data aanpassen. Als iemand bijvoorbeeld een onbeperkt internet bundel heeft, dan kan de provider hier een limiet op plaatsen voor gebruik in het buitenland. Dit limiet moet vooraf met de gebruiker worden gecommuniceerd.

Let er ook op dat bellen vanuit Nederland naar het buitenland nog steeds duur is. Ook wanneer je op stage of studie in het buitenland bent, ga jij niet onbeperkt met je ouders kunnen Skypen. Er is namelijk een regel dat wanneer jij vier maanden lang meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland, de provider hier extra kosten voor mogen rekenen. Verder kunnen de regels per provider nog licht verschillen, en daarom is het belangrijk de juist informatie op te vragen bij je eigen provider.

Post een foto met een #Gurupose

Eindelijk! Nu de data roaming kosten zijn afgeschaft heb jij alle mogelijkheid om je beste Guru pose aan te nemen en deze op Instagram te plaatsen met de hashtag #holidaygurunl! Ik zie graag jullie leuke foto’s tegemoet!