Vlieg jij binnenkort naar je vakantiebestemming met Ryanair? Dan kan deze informatie voor jou van groot belang zijn. Ryanair schrapt de komende weken 40 tot 50 vluchten per dag. Hoe je er achter komt of jouw vlucht gecanceld is en welke stappen je nu ondergaan kan om toch nog op je welverdiende vakantie te gaan, lees je hier.

Ryanair annuleert tot 50 vluchten per dag

Waarom annuleert Ryanair tot 50 vluchten per dag? | Wat hebben de luchtvaartmaatschappijen Norwegian Airlines en Air Berlin hier mee te maken? 

Wat is de status van mijn vlucht? | Lijst met geannuleerde vluchten | Hoe zit het met compensatie? | Hoe wil Ryanair dit nu oplossen?

Ryanair schorst permanent 34 routes!
De komende zes weken worden er ongeveer tweeduizend Ryanair vluchten geschrapt. In verschillende Europese landen zitten de vakantiegangers nu in de stress vanwege de vakantieplannen die in rook lijken op te gaan. Als het goed is, hebben alle gedupeerden een e-mail of SMS ontvangen met een bericht over de annulering. Verder is er op de website van Ryanair een overzicht te vinden van de geannuleerde vluchten van de komende drie dagen. Hier vind je ook de officiële verklaring.

Waarom annuleert Ryanair tot 50 vluchten per dag?

Op 15 september verscheen er op de website van Ryanair een bericht dat de luchtvaartmaatschappij genoodzaakt is de komende weken 40 tot 50 vluchten per dag te annuleren. Verder vermelde de luchtvaartmaatschappij dat deze annuleringen tot en met eind oktober door zullen lopen. De honderden vluchten die in totaal worden geannuleerd vliegen over verschillende vluchtroutes door heel Europa. Wat is de reden achter deze massale annuleringen?

De afgelopen maanden heeft Ryanair meerdere records verbroken wanneer we het hebben over inkomsten. Vooral tijdens de drukke zomermaanden waren veel Ryanair vluchten compleet uitverkocht. Exceptioneel hoge passagiersaantallen en een vol vliegschema heeft ervoor gezorgd dat de luchtvaartmaatschappij een recordjaar heeft gehad. Desalniettemin, heeft dit een negatieve invloed gehad op hun stiptheid: In het afgelopen jaar vertrok 90% van de vluchten op tijd, waar het aantal dit jaar slechts op 80% ligt. Dit is een van de redenen voor de drastische maatregelen die Ryanair heeft genomen.

 

Deze actie wordt uitgelegd door Robin Kiely, hoofd afdeling communicatie via een statement op de website:

We have operated a record schedule (and traffic numbers) during the peak summer months of July and August but must now allocate annual leave to pilots and cabin crew in September and October (while still running the bulk of our summer schedule).  This increased leave at a time of ATC capacity delays and strikes, has severely reduced our on-time performance over the past two weeks to under 80%.  By cancelling less than 2% of our flying programme over the next six weeks, (until our winter schedule starts in early November) we can improve the operational resilience of our schedules and restore punctuality to our annualised target of 90%. We apologise sincerely to the small number of customers affected by these cancellations, and will be doing our utmost to arrange alternative flights and/or full refunds for them.

Dit lijkt misschien een goed punt, maar waarom nemen zo veel piloten nu opeens hun vakantiedagen op? Michael O’Leary verzekerde dat er geen tekort aan piloten is in het bedrijf, maar dat het moeilijk is genoeg vervanging te vinden voor de piloten die op vakantie willen. Onlangs gaf hij het volgende toe in een pers conferentie:

“It is clearly a mess but in context of an operation where we operate more than 2,500 flights a day it is reasonably small” 

Wat hebben de luchtvaartmaatschappijen Norwegian Airlines en Air Berlin hier mee te maken?

Voor zover het ‘niet bestaande’ tekort aan piloten nieuws, dit komt doordat 140 piloten zijn overgestapt naar Norwegian Airlines. Het is allemaal nog vrij onduidelijk, maar het lijkt haast geen toeval dat deze chaos ook komt door de vertrekkende Ryanair piloten.

Een andere speculatie luidt dat Ryanair langzamerhand voorbereidingen treft om een kans te maken op de vrijkomende plaatsen van de in moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappij Air Berlin. Volgens een Duitse luchtvaartmaatschappijexpert kan het zijn dat Ryanair een gokje waagt op het vervroegde faillissement van Air Berlin. Als deze luchtvaartmaatschappij niet op tijd wordt verkocht dan moeten alle Air Berlin vluchten worden geannuleerd, wat ook wel ‘Grounding’ wordt genoemd. Hierna moet Duitsland de vertrek en land rechten opnieuw verdelen, en deze kunnen alleen naar een luchtvaartmaatschappij gaan die de capaciteit heeft om deze nieuwe plaatsen te vullen. Voor zover we weten heeft Ryanair nog geen bod gedaan op het overnemen van Air Berlin, maar er wordt gespeculeer dat de luchtvaartmaatschappij al een tijd uitkijkt naar het verkrijgen van deze open plaatsen van Air Berlin.

Wat is de status van mijn vlucht?

Je vraagt jezelf nu vast af of jouw vlucht nog wel doorgaat of niet. Het goede nieuws is dat er momenteel nog niet zo veel Ryanair vluchten vanuit Nederland de dupe zijn geworden van deze annuleringen. Zoals ik eerder al liet weten gebeuren deze annuleringen op routes die door heel Europa lopen. Om er toch zeker van te zijn dat je vlucht nog doorgaat, kan je hier de Ryanair vluchten controleren die geannuleerd zijn:

Lijst met geannuleerde vluchten:

Hoe zit het met compensatie?

Wanneer je een van de ongelukkigen bent en je vlucht geannuleerd is, dan kan je twee dingen doen:

De eerste is een terugbetaling aanvragen voor de geboekte vluchten. Let hierbij wel op, dat de kosten voor je verblijf, eventuele transfers of huurauto hierbij niet vergoed worden. Het pluspuntje in dit negatieve nieuws is dat Ryanair volgens Europese richtlijnen een compensatie moet bieden voor het annuleren van de vluchten:

  • €250 voor een afstand van 1500 kilometer of minder
  • €440 voor een afstand van 1500 kilometer tot 3500 kilometer
  • €600 voor een afstand van meer dan 3500 kilometer

Hiervoor moet je wel zelf een claim indienen. Deze compensatie ontvang je alleen als je vlucht binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd is.

De tweede ‘oplossing’ die Ryanair biedt voor je geannuleerde vlucht is het omboeken van de vlucht. Dit is geheel gratis, en indien er genoeg vrije stoelen zijn zal je hierdoor waarschijnlijk nog op tijd op je vakantiebestemming aankomen. Zoek dus snel uit of je vlucht geannuleerd is of niet, zodat je hem nog op tijd om kan boeken. Succes!

De compensatie werkt via de Europese regulering No 261/2004 en daar vind je meer informatie over eventuele uitzonderingen.

Hoe wil Ryanair dit nu oplossen?

Als Ryanair had gedacht dat de luchtvaartmaatschappij even stilletjes 40 tot 50 vluchten per dag kon annuleren, dan heeft het mooi verkeerd gedacht. De negatieve berichten over deze annuleringen verschijnen op verschillende nieuwssites verspreid over heel Europa. Om de schade nog een beetje te beperken heeft M. O’Leary nu een interne memo verzonden naar zijn piloten met de vraag om de vakantiedagen niet op te nemen, en in ruil daarvoor zouden de piloten dan een eenmalige bonus krijgen van €12,000. Dit zou piloten weer aan het werk krijgen en de vluchten weer laten kunnen vertrekken, aldus Ryanair. Vooralsnog zie ik hier geen directe oplossing in, dus wanneer jouw vlucht geannuleerd is adviseer ik je om snel op zoek te gaan naar een vervangende vlucht en goed de regels voor je compensatie door te lezen.

UPDATE: Ryanair schorst permanent 34 routes!

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft zojuist aangekondigd 34 routes voor de gehele winter te schrappen. Deze routes zullen tot en met maart 2018 niet meer gebruikt worden. In totaal zullen hier ongeveer 400,000 passagiers de dupe van worden, en vanaf april volgend jaar zal het met nog 10 vluchten minder vliegen. Met deze vermindering van vluchtroutes hoopt de goedkope luchtvaartmaatschappij niet nog meer vluchten te hoeven annuleren bij gebrek aan piloten. Ryanair wil deze ‘pauze’ gebruiken om de planningsproblemen uit te zoeken en het nieuwe jaar met een beter systeem te beginnen.

 

Ik blijf ervoor duimen dat jouw vluchten niet geannuleerd zijn! Wordt maar niet te nerveus van alle nieuwsberichten, slechts een klein deel van alle Ryanair vluchten worden geannuleerd. Ryanair zelf zegt op zijn website dat dit rond de 2% zal liggen. Ik zal voor jullie op zoek blijven gaan naar goedkope deals met Ryanair vluchten, maar ik houd de lijst met geannuleerde vluchten wel in mijn achterhoofd. Onthoudt goed dat Ryanair je het recht op compensatie geeft.

Lees hier verder: